Ο Chris Domas είναι ερευνητής κυβερνοασφάλειας και εργάζεται σε αυτό που έχει γίνει ένα νέο πολεμικό μέτωπο, τον «κυβερνοχώρο». Σε αυτήν τη συναρπαστική ομιλία, δείχνει πώς οι ερευνητές χρησιμοποιούν μοτίβα αναγνώρισης και αντίστροφη μηχανική (και μερικές ολονυχτίες) για να κατανοήσουν ένα κομμάτι δυαδικού κώδικα, του οποίου δεν γνωρίζουν τον σκοπό και τα περιεχόμενα. Παρακάτω παραθέτουμε την ομιλία του στο TED talk. Η μετάφραση έχει γίνει από την Chryssa Rapessi και η επιμέλεια από τον Nikolao Benia.
0:11 Αυτά είναι πολλοί άσσοι και μηδενικά. Αυτό είναι που αποκαλούμε δυαδική πληροφορία. Έτσι μιλάνε οι υπολογιστές. Έτσι αποθηκεύουν την πληροφορία. Έτσι σκέφτονται οι υπολογιστές. Έτσι κάνουν οι υπολογιστές όλα όσα κάνουν οι υπολογιστές. Είμαι ερευνητής κυβερνοασφάλειας, που σημαίνει ότι κάθομαι με αυτήν την πληροφορία και προσπαθώ να βγάλω νόημα, να καταλάβω τι σημαίνουν όλοι οι άσσοι και τα μηδενικά. Δυστυχώς για μένα, δεν μιλάμε μόνο για τους άσσους και τα μηδενικά που έχω εδώ στην οθόνη. Δεν μιλάμε απλώς για μερικές σελίδες με άσσους και μηδενικά. Μιλάμε για δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια από άσσους και μηδενικά, περισσότερα απ’ όσα θα μπορούσε κάποιος να κατανοήσει.
0:48 Τώρα, όσο συναρπαστικό κι αν ακούγεται αυτό, όταν πρωτοξεκίνησα με την κυβερνοασφάλεια – (Γέλια) – όταν πρωτοξεκίνησα, δεν ήμουν σίγουρος ότι οι άσσοι και τα μηδενικά ήταν αυτό που ήθελα να κάνω την υπόλοιπη ζωή μου, επειδή στο μυαλό μου, η κυβερνοασφάλεια ήταν να προστατεύω τον υπολογιστή της γιαγιάς μου από ιούς, να προσέχω να μην χακάρονται οι σελίδες στο Myspace, και ίσως, ίσως στην πιο ένδοξή μου μέρα, να προστατεύσω τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας κάποιου από κλοπή. Αυτά είναι σημαντικά, αλλά δεν ήθελα να περάσω έτσι τη ζωή μου.
1:18 Αλλά μετά από 30 λεπτά δουλειάς ως συμβασιούχος άμυνας, ανακάλυψα σύντομα ότι η ιδέα που είχα για την κυβερνοασφάλεια ήταν κάπως λανθασμένη. Στην πράξη, όσον αφορά την εθνική ασφάλεια, η προστασία του υπολογιστή της γιαγιάς μου από ιούς ήταν πολύ χαμηλά στη λίστα με τις προτεραιότητές τους. Επειδή η κυβερνοασφάλεια είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτά τα πράγματα. Η κυβερνοασφάλεια είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής όλων μας, επειδή οι υπολογιστές είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής όλων μας, ακόμη κι αν δεν έχετε υπολογιστή. Οι υπολογιστές ελέγχουν τα πάντα στο αυτοκίνητό σας, από το GPS έως τους αερόσακους. Ελέγχουν το τηλέφωνό σας. Γι’ αυτό μπορείτε να καλέσετε το 100 και να απαντήσει κάποιος. Ελέγχουν ολόκληρη την υποδομή της χώρας μας. Είναι ο λόγος που έχετε ηλεκτρικό, θέρμανση, καθαρό νερό, φαγητό. Οι υπολογιστές ελέγχουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό μας, τα πάντα από σιλό πυραύλων, δορυφόρους έως δίκτυα πυρηνικής άμυνας. Όλα αυτά είναι δυνατά λόγω των υπολογιστών, και ως εκ τούτου, λόγω του κυβερνοχώρου, και όταν κάτι πάει στραβά, ο κυβερνοχώρος μπορεί να τα κάνει όλα αυτά αδύνατα.
2:20 Αλλά εκεί μπαίνω εγώ. Ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μου είναι να προστατεύω όλα αυτά, να τα κάνω να λειτουργούν, αλλά καμιά φορά, δουλειά μου είναι να χαλάω κάποιο από αυτά, επειδή η κυβερνοασφάλεια δεν έχει να κάνει μόνο με την άμυνα, έχει να κάνει και με την επίθεση. Μπαίνουμε σε μια εποχή όπου μιλάμε για κυβερνοόπλα. Στην πραγματικότητα, η δυνατότητα για κυβερνοεπίθεση είναι τόσο μεγάλη που ο κυβερνοχώρος θεωρείται ο νέος χώρος πολέμου. Πόλεμος. Δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Από τη μία, σημαίνει ότι έχουμε ένα νέο μέτωπο όπου πρέπει να αμυνθούμε, αλλά από την άλλη πλευρά, έχουμε έναν νέο τρόπο επίθεσης, έναν νέο τρόπο να σταματήσουμε τους κακούς από το να κάνουν κακά πράγματα.
2:58 Ας αναλογιστούμε ένα παράδειγμα που είναι τελείως θεωρητικό. Έστω ότι ένας τρομοκράτης θέλει να ανατινάξει ένα κτίριο, και θέλει να το κάνει ξανά και ξανά στο μέλλον. Δεν θέλει να είναι μέσα στο κτίριο όταν εκραγεί. Θα χρησιμοποιήσει ένα κινητό τηλέφωνο ως απομακρυσμένο πυροκροτητή. Παλαιότερα, ο μοναδικός τρόπος για να σταματήσουμε τον τρομοκράτη ήταν με χαλάζι από σφαίρες και καταδίωξη με αυτοκίνητα, αλλά αυτό δεν είναι πια απαραίτητα αλήθεια. Τώρα μπορούμε να τον σταματήσουμε πατώντας ένα κουμπί 1.000 χιλιόμετρα μακριά, επειδή είτε το γνώριζε είτε όχι, μόλις χρησιμοποιήσε το κινητό του, μπήκε στο βασίλειο του κυβερνοχώρου. Μια καλοφτιαγμένη κυβερνοεπίθεση μπορεί να μπει στο τηλέφωνό του, να απενεργοποιήσει την προστασία υπέρτασης στην μπαταρία του, να υπερφορτώσει δραστικά το κύκλωμα, να κάνει την μπαταρία να υπερθερμανθεί και να εκραγεί. Δεν θα έχουμε πια τηλέφωνο, ούτε πυροκροτητή, ίσως ούτε και τρομοκράτη, όλα αυτά πατώντας ένα κουμπί. χίλια χιλιόμετρα μακριά.
3:51 Πώς γίνεται αυτό; Όλα επιστρέφουν στους άσσους και τα μηδενικά. Η δυαδική πληροφορία κάνει το τηλέφωνό σας να λειτουργεί, και αν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να κάνει το τηλέφωνό σας να εκραγεί. Όταν βλέπετε τον κυβερνοχώρο από αυτήν τη σκοπιά, το να περνάς τη ζωή σου κοιτώντας δυαδική πληροφορία αρχίζει να φαίνεται κάπως συναρπαστικό.
4:10 Αλλά να η παγίδα: Είναι δύσκολο, πάρα πολύ δύσκολο, και να γιατί. Σκεφτείτε όλα όσα έχετε στο κινητό σας. Έχετε τις φωτογραφίες που έχετε τραβήξει. Έχετε τη μουσική που ακούτε. Έχετε τη λίστα με τις επαφές σας, το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο και 500 εφαρμογές που δεν χρησιμοποιήσατε ποτέ σε όλη σας τη ζωή, και πίσω από όλα αυτά είναι το λογισμικό, ο κώδικας που ελέγχει το κινητό σας, και κάπου, θαμμένο στον κώδικα, είναι ένα μικρό κομμάτι που ελέγχει την μπαταρία σας, και αυτό θέλω στην πραγματικότητα, αλλά όλα αυτά, απλώς μερικοί άσσοι και μηδενικά, είναι όλα ανακατεμένα. Στον κυβερνοχώρο, το λέμε ψάχνοντας μια βελόνα μέσα σε βελόνες, επειδή όλα, λίγο πολύ, μοιάζουν. Ψάχνω για ένα κομμάτι κλειδί, αλλά απλώς δένει με όλα τα άλλα.
4:57 Ας φύγουμε από αυτήν τη θεωρητική κατάσταση όπου κάνουμε το τηλέφωνο ενός τρομοκράτη να εκραγεί και ας δούμε κάτι που συνέβη σε μένα. Λίγο πολύ, ό,τι και να κάνω, η δουλειά μου ξεκινά με πολύ δυαδική πληροφορία και πάντα ψάχνω για ένα κομμάτι κλειδί για να κάνω κάτι συγκεκριμένο. Στην περίπτωση αυτή, έψαχνα ένα πολύ προηγμένο κομμάτι κώδικα υψηλής τεχνολογίας που ήξερα ότι μπορώ να χακάρω, αλλά ήταν θαμμένο κάπου μέσα σε δισεκατομμύρια άσσους και μηδενικά. Δυστυχώς για μένα, δεν ήξερα ακριβώς τι έψαχνα. Δεν ήξερα ακριβώς πώς έμοιαζε, κάτι που δυσκολεύει πολύ την αναζήτησή του. Όταν πρέπει να κάνω αυτό, αυτό που κάνω είναι να δω διάφορα κομμάτια από αυτή τη δυαδική πληροφορία, να προσπαθήσω να αποκωδικοποιήσω κάθε κομμάτι, και να δω αν είναι αυτό που ψάχνω. Μετά από λίγο, νόμιζα ότι είχα βρει το κομμάτι που έψαχνα. Νόμιζα ότι ίσως να ήταν αυτό. Μου φαινόταν σωστό, αλλά δεν ήμουν σίγουρος. Δεν καταλάβαινα τι αντιπροσώπευαν αυτοί οι άσσοι και τα μηδενικά. Έτσι πέρασα αρκετό χρόνο προσπαθώντας να το ξεκαθαρίσω, αλλά δεν είχα και πολύ τύχη, και τελικά αποφάσισα ότι θα το τελειώσω, θα έρθω ένα Σαββατοκύριακο, και θα δεν θα φύγω μέχρι να ανακαλύψω τι αντιπροσωπεύει. Και αυτό έκανα. Ήρθα ένα Σάββατο πρωί, και μετά από 10 περίπου ώρες, είχα κάπως όλα τα κομμάτια του γρίφου. Απλώς δεν ήξερα πώς συνδέονταν. Δεν ήξερα τη σημασία των άσσων και των μηδενικών. Στις 15 ώρες, άρχισα να έχω μια καλύτερη εικόνα για το τι ήταν εκεί, αλλά είχα μια υποψία ότι αυτό που κοιτούσα δεν είχε καμία σχέση με αυτό που έψαχνα. Στις 20 ώρες, τα κομμάτια άρχισαν να συνδέονται πολύ αργά – (Γέλια) – και ήμουν αρκετά σίγουρος ότι βάδιζα στο λάθος μονοπάτι εκείνη τη στιγμή, αλλά δεν θα τα παρατούσα. Μετά από 30 ώρες στο εργαστήριο, βρήκα τι ακριβώς κοιτούσα, και είχα δίκιο, δεν ήταν αυτό που έψαχνα. Ξόδεψα 30 ώρες συνδέοντας τους άσσους και τα μηδενικά που έκαναν την εικόνα μιας γάτας. (Γέλια) Σπατάλησα 30 ώρες της ζωής μου ψάχνοντας γι’ αυτή τη γατούλα που δεν είχε ουδεμία σχέση με αυτό που προσπαθούσα να επιτύχω.
6:56 Είχα απογοητευτεί, ήμουν εξαντλημένος. Μετά από 30 ώρες στο εργαστήριο, μάλλον βρομούσα. Αλλά, αντί να πάω απλώς σπίτι και να τα παρατήσω, έκανα ένα βήμα πίσω και αναρωτήθηκα, τι πήγε στραβά εδώ; Πώς μπόρεσα να κάνω ένα τόσο χαζό λάθος; Είμαι αρκετά καλός σε αυτό. Είναι η δουλειά μου. Τι έγινε λοιπόν; Νόμιζα, ότι όταν βλέπετε την πληροφορία σε αυτό το επίπεδο, είναι εύκολο να χαθείς σε αυτό που κάνεις. Είναι εύκολο να χάσετε το δάσος μέσα στα δέντρα. Είναι εύκολο να μπείτε στη λάθος κουνελότρυπα και να σπαταλήσετε απίστευτο χρόνο κάνοντας κάτι λάθος. Αλλά είχα αυτή την επιφοίτηση. Κοιτούσαμε τα δεδομένα με τελείως λάθος τρόπο από την πρώτη μέρα. Έτσι σκέφτονται οι υπολογιστές, άσσοι και μηδενικά. Οι άνθρωποι δεν σκέφτονται έτσι, αλλά προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τα μυαλά μας να σκέφτονται περισσότερο σαν υπολογιστές ώστε να μπορούμε να καταλάβουμε αυτήν την πληροφορία. Αντί να προσπαθούμε να ταιριάξουμε τα μυαλά μας στο πρόβλημα, θα έπρεπε να κάνουμε το πρόβλημα να ταιριάζει στα μυαλά μας, επειδή ο εγκέφαλός μας έχει τεράστιες δυνατότητες ανάλυσης μεγάλων ποσοτήτων πληροφοριών, απλώς όχι έτσι. Κι αν μπορούσαμε να ξεκλειδώσουμε τη δυνατότητα απλώς μεταφράζοντάς το στο σωστό είδος πληροφορίας; Με αυτά στο μυαλό, έτρεξα από το υπόγειο εργαστήριό μου στη δουλειά στο υπόγειο εργαστήριό μου στο σπίτι, τα οποία φαίνονται πάνω κάτω τα ίδια. Η κύρια διαφορά είναι ότι στη δουλειά περιτριγυρίζομαι από κυβερνοϋλικά, και ο κυβερνοχώρος φαίνεται πως ήταν το πρόβλημα εδώ. Στο σπίτι περιτριγυρίζομαι από οτιδήποτε άλλο έχω μάθει ποτέ μου. Έτσι κοίταξα σε όλα τα βιβλία που μπορούσα να βρω, όλες τις ιδέες που συνάντησα, για να δω πώς μπορούμε να μεταφράσουμε ένα πρόβλημα από ένα πεδίο σε κάτι τελείως διαφορετικό;
8:27 Το μεγαλύτερο ερώτημα ήταν, σε τι θέλουμε να το μεταφράσουμε; Τι κάνουν οι εγκέφαλοί μας τελείως φυσικά που θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε; Η απάντησή μου ήταν η όραση. Έχουμε μια τεράστια δυνατότητα να αναλύουμε οπτικές πληροφορίες. Μπορούμε να συνδυάσουμε βαθμίδες χρώματος, ενδείξεις βάθους, διάφορα τέτοια σήματα σε μια συνεκτική εικόνα του κόσμου γύρω μας. Είναι απίστευτο. Αν βρούμε έναν τρόπο να μεταφράσουμε αυτά τα δυαδικά μοτίβα σε οπτικά σήματα, θα μπορούσαμε να ξεκλειδώσουμε τη δύναμη του μυαλού μας να επεξεργάζεται αυτά τα πράγματα. Έτσι ξεκίνησα να κοιτάω τη δυαδική πληροφορία και αναρωτήθηκα, τι κάνω όταν πρωτοσυνατώ κάτι τέτοιο; Το πρώτο πράγμα που θέλω να κάνω, η πρώτη ερώτηση που θέλω να απαντήσω, είναι, τι είναι αυτό; Δεν με νοιάζει τι κάνει, πώς λειτουργεί. Αυτό που θέλω να ξέρω είναι, τι είναι αυτό; Και αυτό μπορώ να το βρω κοιτάζοντας κομμάτια, διαδοχικά κομμάτια δυαδικών πληροφοριών, και κοιτάζω τις σχέσεις ανάμεσα σε αυτά τα κομμάτια. Όταν μαζέψω αρκετές πληροφορίες γι’ αυτές τις ακολουθίες, αρχίζω να παίρνω μια ιδέα για το τι πρέπει να είναι ακριβώς αυτή η πληοροφορία. Ας επιστρέψουμε στο θέμα της έκρηξης του τηλεφώνου του τρομοκράτη. Το κείμενο στα Αγγλικά μοιάζει έτσι σε δυαδικό επίπεδο. Έτσι θα πρέπει να φαίνεται η λίστα των επαφών σας αν την εξέταζα. Είναι πολύ δύσκολο να αναλύετε σε αυτό το επίπεδο, αλλά αν βγάλουμε αυτά τα δυαδικά κομμάτια που προσπαθούμε να βρούμε, και αντ’ αυτού να τα μεταφράσουμε σε μια οπτική απεικόνιση, να μεταφράσουμε αυτές τις σχέσεις, να τι θα πάρουμε. Έτσι φαίνεται το κείμενο στα Αγγλικά από την άποψη οπτικής άντλησης. Ξαφνικά, μας δείχνει τις ίδιες πληροφορίες που ήταν στους άσσους και τα μηδενικά αλλά με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο που μπορούμε να καταλάβουμε άμεσα. Βλέπουμε αμέσως όλα τα μοτίβα εδώ. Μου παίρνει δευτερόλεπτα να ξεχωρίσω εδώ τα μοτίβα, αλλά ώρες, μέρες να τα ξεχωρίσω σε άσσους και μηδενικά. Οποιοσδήποτε το μαθαίνει σε λεπτά τι αντιπροσωπεύουν εδώ τα μοτίβα, αλλά χρόνια εμπειρίας στον κυβερνοχώρο για να μάθω τι αντιπροσωπεύουν τα ίδια μοτίβα σε άσσους και μηδενικά. Αυτό το κομμάτι προκλήθηκε από πεζά γράμματα που ακολουθούνται από πεζά γράμματα μέσα σε μια λίστα επαφών. Αυτά είναι κεφαλαία με κεφαλαία, κεφαλαία με πεζά, πεζά με κεφαλαία. Αυτό προκαλείται από κενά. Αυτό από χαρακτήρα επαναφοράς. Μπορούμε να περάσουμε κάθε λεπτομέρεια της δυαδικής πληροφορίας μέσα σε δευτερόλεπτα, σε αντίθεση με εβδομάδες, μήνες, σε αυτό το επίπεδο. Έτσι φαίνεται μια εικόνα από το κινητό σας τηλέφωνο. Αλλά έτσι φαίνεται σε μια όπτική άντληση. Έτσι φαίνεται η μουσική σας. αλλά να η οπτική του άντληση. Το πιο σημαντικό για μένα είναι το πώς φαίνεται ο κώδικας στο κινητό σας τηλέφωνο. Αυτό ψάχνω στην τελική, αλλά αυτό είναι η οπτική του άντληση. Αν δεν το βρω, δεν μπορώ να κάνω το τηλέφωνο να εκραγεί. Μπορώ να περάσω εβδομάδες προσπαθώντας να το βρω μέσα σε άσσους και μηδενικά, αλλά μου παίρνει δευτερόλεπτα να ξεχωρίσω μια τέτοια οπτική άντληση.
11:11 Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα κομμάτια απ’ όλα αυτό είναι ότι μας δίνει έναν τελείως νέο τρόπο να καταλάβουμε νέες πληροφορίες, πράγματα που δεν έχουμε δει πριν. Έτσι ξέρω πώς φαίνονται τα Αγγλικά σε δυαδικό επίπεδο, και ξέρω πώς μοιάζει η οπτική τους άντληση, αλλά δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου Ρωσικά δυαδικά. Θα μου έπαιρνε εβδομάδες μόνο να καταλάβω τι κοιτούσα στους μη επεξεργασμένους άσσους και μηδενικά, αλλά επειδή οι εγκέφαλοί μας ξεχωρίζουν αμέσως και αναγνωρίζουν αυτά τα ανεπαίσθητα μοτίβα μέσα σε αυτές τις οπτικές αντλήσεις, μπορούμε υποσυνείδητα να τα εφαρμόσουμε σε νέες καταστάσεις. Έτσι φαίνονται λοιπόν τα Ρωσικά σε μια οπτική άντληση. Επειδή ξέρω πώς μοιάζει μια γλώσσα, μπορώ να αναγνωρίσω άλλες γλώσσες ακόμη κι αν δεν μου είναι γνώριμες. Έτσι μοιάζει μια φωτογραφία, αλλά έτσι μοιάζει ένα κλίπαρτ. Έτσι μοιάζει ο κώδικας στο τηλέφωνό σας, αλλά έτσι μοιάζει ο κώδικας στον υπολογιστή σας. Οι εγκέφαλοί μας ξεχωρίζουν αυτά τα μοτίβα με τρόπους που δεν θα μπορούσαμε κοιτώντας τους μη επεξεργασμένους άσσους και μηδενικά. Αλλά έχουμε ξύσει μόνο την επιφάνεια του τι μπορούμε να κάνουμε με αυτήν την προσέγγιση. Μόλις αρχίσαμε να ξεκλειδώνουμε τις δυνατότητες του μυαλού μας για την επεξεργασία οπτικής πληροφορίας. Αν πάρουμε τις ίδιες έννοιες και τις μεταφράσουμε σε τρεις διαστάσεις, θα βρούμε εντελώς νέους τρόπους για να καταλαβαίνουμε την πληροφορία. Σε δευτερόλεπτα, μπορούμε να ξεχωρίσουμε εδώ κάθε μοτίβο. Μπορούμε να δούμε σταυρούς που σχετίζονται με τον κώδικα, τους κύβους που έχουν να κάνουν με κείμενο. Μπορούμε να ξεχωρίσουμε ακόμη και τα μικρότερα οπτικά αντικείμενα. Πράγματα που θα χρειάζονταν εβδομάδες, μήνες για να βρεθούν σε άσσους και μηδενικά, εμφανίζονται άμεσα σε κάποιου είδους οπτική άντληση και καθώς συνεχίζουμε και του πετάμε περισσότερη πληροφορία, βρίσκουμε ότι είμαστε ικανοί να επεξεργαστούμε δισεκατομμύρια άσσους και μηδενικά μέσα σε δευτερόλεπτα απλώς χρησιμοποιώντας την έμφυτη ικανότητα του εγκεφάλου μας να αναλύει μοτίβα.
12:52 Οπότε είναι ωραίο και βοηθάει, αλλά το μόνο που μου λέει είναι τι κοιτάω. Τώρα, βασισμένος σε οπτικά μοτίβα μπορώ να βρω τον κώδικα στο τηλέφωνο. Αλλά αυτό δεν αρκεί για να ανατινάξω την μπαταρία. Μετά πρέπει να βρω τον κώδικα που ελέγχει την μπαταρία, αλλά επιστρέφουμε στο πρόβλημα της βελόνας στις βελόνες. Ο κώδικας μοιάζει σαν οποιονδήποτε άλλο κώδικα σε αυτό το σύστημα.
13:13 Έτσι ίσως να μην βρω τον κώδικα που ελέγχει την μπαταρία. αλλά πολλά πράγματα είναι παρόμοια με αυτό. Έχετε τον κώδικα που ελέγχει την οθόνη σας, τα κουμπιά σας, το μικρόφωνό σας, και ακόμη κι αν δεν βρω τον κώδικα για την μπαταρία πάω στοίχημα ότι μπορώ να βρω έναν από αυτούς. Το επόμενο βήμα στη διαδικασία δυαδικής ανάλυσης είναι να δούμε κομμάτια πληροφορίας που είναι παρόμοια μεταξύ τους. Είναι πραγματικά δύσκολο να γίνει σε δυαδικό επίπεδο, αλλά αν μεταφράσουμε αυτές τις ομοιότητες σε μια οπτική άντληση, δεν θα χρειαστεί καν να κοιτάξω τα μη επεξεργασμένα δεδομένα. Θα πρέπει μόνο να περιμένω να φωτίσει η εικόνα για να δω όταν θα είμαι σε παρόμοια κομμάτια. Ακολουθώ αυτά τα νήματα ομοιότητας σαν ένα μονοπάτι με ψίχουλα για να βρω ακριβώς αυτό που ψάχνω.
13:52 Σε αυτό το σημείο της διαδικασίας, έχω εντοπίσει τον κώδικα που ελέγχει την μπαταρίας σας, αλλά δεν είναι αρκετό για να ανατινάξω ένα τηλέφωνο. Το τελευταίο κομμάτι του γρίφου είναι να καταλάβω πώς αυτός ο κώδικας ελέγχει την μπαταρία σας. Γι’ αυτό, πρέπει να αναγνωρίσω τις ανεπαίσθητες και λεπτομερείς σχέσεις μέσα στη δυαδική πληροφορία, κάτι πολύ δύσκολο όταν κοιτάς άσσους και μηδενικά. Αλλά αν μεταφράσουμε αυτή την πληροφορία σε μια φυσική αντιπροσώπευση, μπροούμε να αράξουμε και να αφήσουμε τον οπτικό φλοιό μας να δουλέψει. Μπορεί να βρει όλα τα λεπτομερή μοτίβα, όλα τα σημαντικά κομμάτια, για μας. Μπορεί να βρει ακριβώς πώς τα κομμάτια του κώδικα δουλεύουν για να ελέγξουν την μπαταρία. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν σε ώρες, ενώ η ίδια διαδικασία στο παρελθόν θα χρειαζόταν μήνες.
14:38 Όλα είναι καλά και ωραία σε μια θεωρητική περίπτωση έκρηξης του τηλεφώνου του τρομοκράτη. Ήθελα να βρω αν όντως θα δούλευε αυτό στη δουλειά που κάνω καθημερινά. Έπαιζα με τις ίδιες έννοιες με κάποια δεδομένα που είχα κοιτάξει παλαιότερα, και πάλι, προσπαθούσα να βρω ένα πολύ λεπτομερές, συγκεκριμένο κομμάτι κώδικα μέσα σε ένα τεράστιο κομμάτι δυαδικής πληροφορίας. Έτσι το κοίταξα σε αυτό το επίπεδο, νομίζοντας ότι κοιτούσα το σωστό πράγμα, μόνο για να δω ότι δεν έχει την συνδεσιμότητα που θα περίμενα για τον κώδικα που έψαχνα. Στην πραγματικότητα, δεν είμαι και τόσο σίγουρος τι είναι, αλλά όταν πήγα ένα επίπεδο πίσω και κοίταξα τις ομοιότητες στον κώδικα είδα ότι δεν έχει ομοιότητες με κανέναν κώδικα που υπάρχει εκεί έξω. Δεν μπορεί να κοιτάω κώδικα. Στην πραγματικότητα, από αυτήν την οπτική, μπορούσα να πω ότι αυτό δεν ήταν κώδικας. Είναι ένα είδος εικόνας. Και από εδώ, μπορώ να δω, δεν είναι απλώς μια εικόνα, είναι μια φωτογραφία. Τώρα που ξέρω ότι είναι φωτογραφία, έχω δεκάδες άλλες τεχνικές δυαδικής μετάφρασης για να οπτικοποιήσω και να καταλάβω αυτήν την πληροφορία, έτσι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μπορούμε να πάρουμε αυτήν την πληροφορία, να την περάσουμε μέσα από δεκάδες άλλες οπτικές τεχνικές μετάφρασης για να ανακαλύψουμε ακριβώς τι κοιτάμε. Είδα – (Γέλια) – ήταν πάλι αυτή η καταραμένη γατούλα. Όλα αυτά είναι δυνατά επειδή μπορέσαμε να βρούμε έναν τρόπο να μεταφράσουμε ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα σε κάτι που οι εγκέφαλοί μας κάνουν πολύ φυσικά.
16:02 Τι σημαίνει αυτό λοιπόν; Για τις γατούλες, σημαίνει ότι δεν κρύβονται πια σε άσσους και μηδενικά. Για μένα, σημαίνει ότι δεν θα έχω άλλα χαμένα Σαββατοκύριακα. Για τον κυβερνοχώρο, σημαίνει ότι έχουμε έναν ριζοσπαστικό νέο τρόπο για να αντιμετωπίσουμε τα πιο απίστευτα προβλήματα. Σημαίνει ότι έχουμε ένα νέο όπλο στο αναπτυσσόμενο θέατρο του κυβερνοπολέμου, αλλά για όλους μας, σημαίνει ότι οι κυβερνομηχανικοί έχουν τώρα τη δυνατότητα να είναι οι πρώτοι αποκριτές σε καταστάσεις ανάγκης. Όταν τα δευτερόλεπτα μετρούν, έχουμε ξεκλειδώσει τα μέσα για να σταματήσουμε τους κακούς.
16:33 Σας ευχαριστώ.