Οι ιστοσελίδες εξακολουθούν να είναι σε θέση να εντοπίζουν πότε ένας επισκέπτης χρησιμοποιεί τη λειτουργία ανώνυμης περιήγησης στον Chrome (ιδιωτική περιήγηση), παρά τις προσπάθειες της Google πέρυσι να το επιδιορθώσει.
Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους οι διαχειριστές ιστοσελίδων θέλουν να αποκλείουν τους χρήστες που χρησιμοποιούν την λειτουργία ανώνυμης περιήγησης.
Για παράδειγμα, ορισμένοι χρήστες χρησιμοποιούν την ανώνυμη περιήγηση για παράκαμψη πληρωμών περιεχομένου. Επιπλέον, οι τρέχουσες λειτουργίες ανώνυμης περιήγησης (ιδιωτική περιήγηση) στα περισσότερα προγράμματα περιήγησης αποστέλλονται επίσης με δυνατότητες κατά της παρακολούθησης που εμποδίζουν τους ιστότοπους να παρακολουθούν και να δημιουργούν έσοδα από την επισκεψιμότητά τους.
Και τα δύο παραπάνω θέματα που εμφανίζονται με την χρήση της ιδιωτικής περιήγησης έχουν σαν αποτέλεσμα άμεσες οικονομικές απώλειες στις ιστοσελίδες.
Στις αρχές του 2019, η Google αποφάσισε να σταματήσει αυτά τα scripts. Ο Chrome 76, που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2019, συμπεριελάμβανε μια ενημέρωση που εμπόδιζε τους ιστότοπους να χρησιμοποιούν το API FileSystem για να εντοπίσουν πότε ένας χρήστης χρησιμοποιεί την κανονική λειτουργία περιήγησης του Chrome ή τη λειτουργία ανώνυμης περιήγησής του.
Πριν από τον Chrome της έκδοσης 76, το API FileSystem απλώς δεν ήταν διαθέσιμο στην κατάσταση ανώνυμης περιήγησης και οι διαχειριστές των ιστοσελίδων μπορούσαν να στείλουν απλά ένα query σε αυτό το API για να μάθουν αν κάποιος χρήστης χρησιμοποιούσε την κατάσταση ανώνυμης περιήγησης ή όχι. Με το Chrome 76, η Google ενεργοποίησε το API FileSystem για την λειτουργία ανώνυμης περιήγησης καθιστώντας τα προηγούμενα scripts ανίχνευσης εντελώς άχρηστα. Ωστόσο, αυτή η ενημέρωση περιείχε λάθη.
Η Google δεν ενεργοποίησε πλήρως το API FileSystem, αλλά έθεσε ένα όριο στο μέγεθος του χώρου αποθήκευσης στον οποίο θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση τα παράθυρα ανώνυμης περιήγησης, στα 120 MB.
Οι προγραμματιστές χρειάστηκαν λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την κυκλοφορία του Chrome 76 για να ανακαλύψουν τι συνέβαινε και να αναπτύξουν scripts που διερευνούσαν το API FileSystem για να προσδιορίσουν το μέγεθος του χώρου αποθήκευσης που θα μπορούσε να έχει πρόσβαση ένας ιστότοπος. Έτσι μπορούσαν να εντοπίσουν έμμεσα αν κάποιος χρήστης χρησιμοποιεί την κατάσταση ανώνυμης περιήγησης ή όχι.
Δύο διαφορετικά scripts κυκλοφόρησαν τον Αύγουστο του 2019 [1, 2] και ένα από αυτά υπάρχει ακόμη και στον ιστότοπο των New York Times, επιβεβαιώνοντας πόσο δημοφιλή είναι αυτά τα scripts στους εκδότες διαδικτυακού περιεχομένου.
Απαντώντας σε μια ερώτηση του Bleeping Computer, η Google υποσχέθηκε τον Αύγουστο του 2019 να επιδιορθώσει την παράκαμψη και να αποκλείσει τις ανιχνεύσεις της λειτουργίας ανώνυμης περιήγησης.
Ωστόσο, εννέα μήνες αργότερα, είναι ακόμα δυνατό να εντοπιστεί η κατάσταση ανώνυμης περιήγησης στο Chrome και όλα τα άλλα προγράμματα περιήγησης που βασίζονται στο Chromium, όπως τοι εφαρμογές Edge, Opera, Vivaldi και Brave.
Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε κάποια ημερομηνία για το πότε θα κυκλοφορήσει ένα patch που επιδιορθώνει το ζήτημα, αλλά η Google μπορεί να ενδιαφέρεται περισσότερο από ποτέ για την επίλυση αυτού του θέματος.
Την Τρίτη, η εταιρεία κατηγορήθηκε ότι παρακολουθούσε κρυφά τους χρήστες, ακόμη και σε κατάσταση ανώνυμης περιήγησης.
Να αναφέρουμε ότι ο αποκλεισμός της ανίχνευσης της κατάστασης ανώνυμης περιήγησης δεν θα εμποδίσει τους διαφημιζόμενους να παρακολουθούν τους χρήστες, καθώς τόσο οι διαχειριστές όσο και οι διαφημιζόμενοι θα εξακολουθούν να βλέπουν πληροφορίες όπως διευθύνσεις IP και άλλα δεδομένα κίνησης. Ωστόσο, θα βοηθήσει την Google να κερδίσει ορισμένους χρήστες, που ενδιαφέρονται για το απόρρητό τους.