Cloudflare τι σημαίνει το τέλος υποστήριξης του 8chan για τα πειρατικά sites

Μετά τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου στο El Paso του Τέξας, η CDN σταμάτησε να υποστηρίζει το 8chan, την πλατφόρμα όπου ανέβασε το μανιφέστο του ο δράστης.

Σε μια δήλωση, ο διευθύνων σύμβουλος της Cloudflare, Matthew Prince, αναφέρει την “παραβίαση του νόμου” σαν τον πρωταρχικό λόγο για τον τερματισμό της υπηρεσίας, μια λέξη που χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τις δραστηριότητες των πειρατικών ιστοσελίδων που υποστηρίζει επίσης η Cloudflare.

 

Cloudflare

Πρόκειται για άλλη μια καταστροφική επίθεση με θύματα αθώους, που πάγωσε τον κόσμο με την ανακοίνωσή της. Και ενώ οι αρχές αναζητούν τα αίτια που οδήγησαν τον δολοφόνο να διαπράξει το έγκλημα, οι διαδικτυακές υπηρεσίες αναζητούν την ευθύνη που τους αναλογεί, τουλάχιστον για την μετάδοση των μηνυμάτων της κάθε ρητορικής του μίσους.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλές φορές οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου είναι συνήθως απρόθυμοι να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη για τις ενέργειες των χρηστών τους.

Ωστόσο, σε μια ανακοίνωσή της η εταιρεία Cloudflare δήλωσε ότι θα σταματήσει την συνεργασία της με το 8chan, μια σελίδα μηνυμάτων “μίσους”, όπου υποστηρίζεται ότι ο δολοφόνος δημοσίευσε το μανιφέστο του.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cloudflare Matthew Prince αναφέρει:

Το 8chan είναι ένα από τα πάνω από του Διαδικτύου που χρησιμοποιούν την υπηρεσία Cloudflare. Μόλις στείλαμε μια ειδοποίηση ότι τερματίζουμε τις υπηρεσίες μας με το 8chan.

Η λογική είναι απλή: έχουν αποδειχθεί παράνομοι και η ανομία έχει προκαλέσει πολλούς τραγικούς θανάτους. Ακόμα κι αν το 8chan δεν παραβιάζει το γράμμα του νόμου αρνούμενο να μετριάσει την ρητορική του μίσους, έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον που επιτρέπει τις παραβιάσεις.

Στο διαδίκτυο αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν χιλιάδες δημοσιεύσεις που επικεντρώνονται στην ανθρώπινη πτυχή των φοβερών γεγονότων αυτού του Σαββατοκύριακου.

  Cloudflare : κυκλοφορεί υπηρεσίες eSIM

Η δική μας δημοσίευση αναφορά τα προβλήματα που επηρεάζουν την Cloudflare μετά από κάθε τέτοιο δυσάρεστο γεγονός. Για παράδειγμα η συμμετοχή της εταιρείας σε ενέργειες παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων. Και υπάρχουν πολλές καταγγελίες σχεδόν κάθε μήνα.

Η Cloudflare δεν είναι παραβάτης πνευματικών δικαιωμάτων και ενεργεί πάντοτε νόμιμα, αλλά αν το 8chan είναι ένοχος της παραβίασης του “πνεύματος” του νόμου και η εταιρεία αποφάσισε τον τερματισμό των υπηρεσιών της, οι ομάδες που επικεντρώνονται στα πνευματικά δικαιώματα θα τρίβουν τα χέρια τους.

Το Pirate Bay, ο μεγαλύτερος ίσως “πειρατής” πελάτης της Cloudflare, μας δίνει το πιο προφανές παράδειγμα μιας ιστοσελίδας με δηλωμένο στόχο την παραβίαση του νόμου (περί πνευματικών δικαιωμάτων).

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα γιατί η Cloudflare με την υπηρεσία CDN δεν παραβιάζει κάποιο νόμο. Ένα παρόμοιο επιχείρημα χρησιμοποιείται από πολλές εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες παρόμοιες “πειρατικές” πλατφόρμες που χρησιμοποιούν την Cloudflare με τον ίδιο τρόπο.

Θα ήταν δυσάρεστο να συγκρίνουμε τα γεγονότα του περασμένου Σαββατοκύριακου με την κοινή χρήση ταινιών, τηλεοπτικών εκπομπών και μουσικής, αλλά οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων δεν είχαν κανένα πρόβλημα να το κάνουν στο παρελθόν.

Σε μια υπόθεση που ασκήθηκε κατά της Cloudflare από την ALS Scan, η εταιρεία υπενθύμισε στο δικαστήριο ότι η Cloudflare σταμάτησε να παρέχει υπηρεσίες στην Stormer (μια Nazi ιστοσελίδα) αλλά δεν σταμάτησε να υποστηρίζει πειρατικά sites.

Τελικά, η Cloudflare και η ALS Scan συμφώνησαν να διευθετήσουν την υπόθεσή τους, κάτι που σημαίνει ότι η αξίωση για παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας – μέσω του πρίσματος της αποσύνδεσης του Daily Stormer – δεν εκδικάστηκε από το δικαστήριο, και έτσι δεν υπάρχει το δεδικασμένο.

  Microsoft βρήκε νέο τρόπο να εξοργίζει τους πελάτες

Ένα χρόνο αργότερα, η εταιρεία τερμάτισε τις υπηρεσίες της στο 8chan.

Στο μήνυμά του σήμερα το πρωί, ο διευθύνων σύμβουλος Matthew Prince τόνισε το γεγονός ότι η Cloudflare συνειδητοποιεί ότι η ύπαρξη μιας συντηρητικής πολιτικής από την εταιρεία θα υπονόμευε τις προσπάθειες των πελατών της να τρέχουν τις σελίδες τους, όπως αυτοί θέλουν. Γι αυτό όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος, η εταιρεία μερικές φορές κάνει τα στραβά μάτια, μέχρι σε ένα σημείο φυσικά.

“Δυστυχώς ανεχόμαστε περιεχόμενο που θεωρούμε επικριτέο, αλλά έχουμε θέσει κόκκινες γραμμές. Το 8chan έχει περάσει μια από αυτές. Συνεπώς, δεν θα επιτρέπεται πλέον να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μας” αναφέρει ο Prince.

Οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι οι πειρατικές ιστοσελίδες είναι “παράνομες” από τη φύση τους, αλλά καμιά από αυτές δεν έχει  προκαλέσει ποτέ και δεν ενέπνευσε τραγικά γεγονότα που έχουν σαν θύματα αθώους.

Η απόφαση της Cloudflare να τερματίσει έναν ιστότοπο αναφέροντας ότι έχει παραβιάσει “το πνεύμα” του νόμου μπορεί να επιστρέψει με άλλη μορφή. Φυσικά δεν υπονοώ ότι η απόφαση της εταιρείας δεν ήταν απόλυτα σωστή.

Κανένα εμπορικό σήμα δεν θέλει να συσχετιστεί με όσους υποβοηθούν δολοφονίες. Ωστόσο οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων θα το χρησιμοποιήσουν για άλλο σκοπό και πιο συγκεκριμένα για το υποστηρίξουν κάποια υπόθεση κατά της Cloudflare και των πελατών της.

Συνέβη ήδη μία φορά, και σίγουρα θα συμβεί ξανά.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).