Πριν από λίγο καιρό, τον Αύγουστο του 2014 το διαστημόπλοιο Rosetta της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, έφτασε κομήτη στον 67P/Churyumov-Gerasimenko και μπήκε σε τροχιά.
Ο κομήτης συνεχίζει να ταξιδεύει μαζί με το διαστημόπλοιο-δορυφόρο προς το εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος με ταχύτητα που φτάνει περίπου τα 33 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.
Οι εικόνες και τα δεδομένα που παραδίδονται από το διαστημικό σκάφος Rosetta κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι ο κομήτης 67P/Churyumov-Gerasimenko δεν είναι ένας συνηθισμένος ογκόλιθος, καθώς εμφανίζει διάφορες γεωλογικές ιδιαιτερότητες.
Ο κομήτης φαίνεται να επικαλύπτεται από μια μαύρη κρούστα που είναι πλούσια σε οργανικά στοιχεία. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις αρκετών λιμνών στην επιφάνεια του κομήτη αν και είναι κατεψυγμένες.
Το διαστημόπλοιο Rosetta της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας δεν είχε ποτέ την πρόθεση να αναζητήσει κάποιου είδους εξωγήινης ζωής στον κομήτη 67Ρ/Churyumov-Gerasimenko. Ωστόσο, μια ομάδα επιστημόνων αναφέρουν ότι τα δεδομένα και οι απόψεις οι όποιες έχουν μέχρι στιγμής δοκάρια υπαινίσσονται ότι η το εξωγήινο σώμα θα μπορούσε να κρύβει ξένους μικροοργανισμούς.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι ερευνητές, Max Wallis από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και ο Chandra Wickramasinghe από το Κέντρο Αστροβιολογίας του Μπάκιγχαμ, αναφέρουν ότι η περίεργη εμφάνιση του κομήτη δείχνει ότι υπάρχει πληθώρα από μικροβιακή ζωή ευδοκιμεί κάτω από την επιφάνεια του.
Οι αστρονόμοι κάνουν αναφορά στους πίδακες που ανακάλυψε ο ανιχνευτής της Rosetta νωρίτερα αυτό το έτος κάτι που αποδεικνύει ότι ο κομήτης 67P/Churyumov-Gerasimenko είναι γεωφυσικά ενεργός. Αν συνυπολογιστεί και η παρουσία του πάγου, του νερού και των οργανικών στοιχείων, καθίσταται σαφές ότι ο κομήτης θα μπορούσε να κρύβει αλλοδαπές μορφές ζωής.
“Το Rosetta έχει ήδη δείξει ότι ο κομήτης δεν θα πρέπει να θεωρηθεί σαν ένα βαθιά κατεψυγμένο ανενεργό σώμα, αλλά υποστηρίζει γεωλογικές διεργασίες που θα μπορούσαν να είναι πιο φιλόξενες για μικρο-ζωή από ότι στην Αρκτική και στην Ανταρκτική”, εξήγησε ο ειδικός Max Wallis από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.
Αν ο κομήτης 67Ρ/Churyumov-Gerasimenko κρύβει πραγματικά αποικίες ξένων μικροοργανισμών κάτω από την επιφάνειά του, οι επιστήμονες Max Willis και ο Chandra Wickramasinghe υποθέτουν ότι θα πρέπει να έχουν εξελιχθεί για να παράγουν ειδικές ενώσεις αντιψυκτικών αλάτων, που τους επιτρέπει να επιβιώνουν σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν.
Είναι όλα αυτά ακούγονται πολύ ενθαρρυντικά και πολύ συναρπαστικά, αλλά όπως αναφέρθηκε, το Rosetta δεν είχε σχεδιαστεί για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής. Ως εκ τούτου, ο Max Willis και ο Chandra Wickramasinghe κάνουν υποθέσεις που βασίζονται σε αυτά που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στον κομήτη.