Τι είναι η συμπίεση μνήμης στα Windows 10;

Τα Windows 10 χρησιμοποιούν συμπίεση της μνήμης για να αποθηκεύουν περισσότερα δεδομένα στη μνήμη του συστήματός σας. Αν επισκεφθείτε τη Διαχείριση εργασιών και εξετάσετε τις λεπτομέρειες χρήση της μνήμης σας, τότε μάλλον θα δείτε ότι κάποιο μέρος από τη μνήμη σας είναι «συμπιεσμένη». Ας δούμε τι σημαίνει αυτό.

windows

Τι είναι η συμπίεση μνήμης;

Η συμπίεση της μνήμης είναι μια νέα δυνατότητα των Windows 10, που δεν είναι διαθέσιμη στα Windows 7 και 8. Ωστόσο, το Linux και το MacOS της χρησιμοποιούν επίσης τη συμπίεση της μνήμης.
Παραδοσιακά, αν είχατε 8 GB μνήμης RAM και οι εφαρμογές συνολικά είχαν δεδομένα 9 GB για αποθήκευση σε αυτή την RAM, τουλάχιστον 1 GB θα έπρεπε να γίνει «paged out» και να αποθηκευτεί στο pagefile στο δίσκο του υπολογιστή σας. Η πρόσβαση στα δεδομένα του αρχείου pagefile είναι πολύ αργή σε σύγκριση με την RAM.

Με συμπίεση μνήμης, μερικά δεδομένα από εκείνα των 9 GB μπορούν να συμπιεστούν (ακριβώς όπως ένα συμπιεσμένο αρχείο ή άλλα συμπιεσμένα δεδομένα μπορούν να συρρικνωθούν καταναλώνοντας λιγότερο χώρο) και να διατηρηθούν στη μνήμη RAM. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε 6 GB μη συμπιεσμένων και 3 GB αρχείων που αν συμπιεστούν θα γίνουν 1,5 GB στη μνήμη RAM. Αν θα θέλατε να αποθηκεύσετε όλα τα 9 GB των αρχικών δεδομένων στην 8 GB σας μνήμη RAM, θα μπορούσατε με την μέθοδο της μερικής συμπίεσης καθώς θα χρειαζόσασταν μόνο 7,5 GB.

Είναι μειονεκτική η μέθοδος αυτή; Λοιπόν, ναι και όχι. Η συμπίεση και αποσυμπίεση των δεδομένων απαιτεί ορισμένους πόρους της CPU, και αυτός είναι ο λόγος που δεν είναι αποθηκευμένα όλα τα δεδομένα με συμπιεσμένη μορφή. Η συμπίεση της μνήμης RAM πραγματοποιείται μόνο όταν τα Windows νομίζουν ότι είναι αναγκαία και χρήσιμη. Η συμπίεση και αποσυμπίεση των δεδομένων σε βάρος κάποιας στιγμή της CPU είναι θέμα, πλην όμως είναι πιο ταχύτερη από το να αποθηκευτούν και διαβαστούν τα δεδομένα στο pagefile, στο σκληρό δίσκο του συστήματος. Έτσι υπάρχει πάντα ένα δίλημμα που προσπαθούν να λύσουν τα Windows.

Είναι η συμπίεση μνήμης πρόβλημα;

Η συμπίεση δεδομένων στη μνήμη είναι πολύ καλύτερη από την εναλλακτική λύση, να αποθηκευτούν τα δεδομένα στον δίσκο. Είναι πιο γρήγορη από ό,τι να χρησιμοποιηθεί το pagefile. Τα Windows θα συμπιέσουν αυτόματα τα δεδομένα στη μνήμη όταν χρειάζονται χώρο.

Αλλά συμπίεσης μνήμη κάνει χρήση ορισμένων πόρων της CPU. Το σύστημά σας δεν μπορεί να εκτελέσει εργασίες τόσο γρήγορα όσο θα ήταν αν δεν χρειαζόταν να συμπιέσει τα δεδομένα στη μνήμη. Αν δείτε μεγάλο μέγεθος συμπιεσμένης μνήμης και υποψιάζεστε ότι είναι ο λόγος που ο υπολογιστής σας είναι λίγο αργός, η μόνη λύση για αυτό είναι να εγκαταστήσετε περισσότερη φυσική μνήμη (RAM) στο σύστημά σας. Αν ο υπολογιστής σας δεν έχει αρκετή φυσική μνήμη για τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε, η συμπίεση της μνήμης είναι καλύτερη από τη χρησιμοποίηση του pagefile, αλλά η περισσότερη φυσική μνήμη παραμένει πάντα η καλύτερη λύση.

Πώς να δείτε λεπτομέρειες της συμπιεσμένης μνήμης του υπολογιστή σας

Για να δείτε πληροφορίες σχετικά με το πόση μνήμη συμπιέζεται στο σύστημά σας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη Διαχείριση Εργασιών. Για να την ανοίξετε, είτε κάντε δεξί κλικ στη εργασιών και επιλέξτε «Διαχείριση εργασιών», ή πατήστε Ctrl + Shift + Esc, ή πατήστε Ctrl + Alt + Delete και κάντε κλικ στο «Διαχείριση εργασιών».

Αν δείτε το απλό interface της Διαχείρισης εργασιών, κάντε κλικ στην επιλογή «Περισσότερες λεπτομέρειες» στο κάτω μέρος του παραθύρου.

Κάντε κλικ στην καρτέλα «Επιδόσεις» και επιλέξτε «Μνήμη». Θα δείτε πόση μνήμη συμπιέζεται κάτω στο «Σε χρήση (Συμπιεσμένη)». Για παράδειγμα, στο παρακάτω στιγμιότυπο , η Διαχείριση Εργασιών δείχνει ότι το σύστημά μας χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή 2,7 GB φυσικής μνήμης της. Τα 254 MB από αυτήν είναι συμπιεσμένη μνήμη και αντιπροσωπεύουν 645 MB τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν ασυμπίεστα και θα καταλάμβαναν την RAM. Έτσι εξοικονομούμε 391 ΜΒ μνήμης.

Θα δείτε αριθμός αυτός παρουσιάζει διακυμάνσεις την πάροδο του χρόνου καθώς ανοίγουν και κλείνουν εφαρμογές. Επίσης, υπάρχουν διακυμάνσεις καθώς στο παρασκήνιο τρέχουν υπηρεσίες του συστήματος, και μπορείτε να το εξακριβώσετε αν το παρακολουθήσετε το παράθυρο της ς εργασιών για ένα λεπτό.

Αν βάλετε το ποντίκι σας πάνω από το αριστερό μεγαλύτερο μέρος της μπάρας της μνήμης, θα δείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την συμπιεσμένη μνήμη σας.

Μήπως αυτό κάνει τη διαδικασία συστήματος να χρησιμοποιεί πολλή μνήμη;

Στην αρχική έκδοση των Windows 10, το «compression store» ήταν αποθηκευμένο στις διαδικασίες του συστήματος και αυτός ήταν «ο λόγος που η διαδικασία System φαινόταν να καταναλώνει περισσότερη μνήμη από ό,τι τις προηγούμενες εκδόσεις», σύμφωνα με το blog της Microsoft.

Ωστόσο, σε κάποιο σημείο, η Microsoft άλλαξε τον τρόπο λειτουργίας του. Η συμπιεσμένη μνήμη δεν εμφανίζεται πλέον ως μέρος της διαδικασίας Συστήματος στη Διαχείριση Εργασιών (ίσως επειδή προκαλούσε πολύ σύγχυση στους χρήστες). Αντ ‘αυτού, είναι ορατή κάτω από την καρτέλα “Επιδόσεις” στο στοιχείο “Μνήμη”.

Στα Windows Creators Update, η συμπιεσμένη μνήμη εμφανίζεται μόνο στο στοιχείο Μνήμης, και η διαδικασία System παραμένει σε χαμηλά επίπεδα ακόμη και όταν το σύστημα έχει πολλή συμπιεσμένη μνήμη. Αυτό εξοικονομεί σύγχυση, δεδομένου ότι οι χρήστες δεν θα αναρωτιούνται γιατί διαδικασία αυτή μυστηριωδώς χρησιμοποιεί τόσο πολύ μνήμη.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).