Η NSA και η ονομαστική δημοκρατία του 2016


Θυμάστε την NSA; Ο Ιούνιος του 2013 ήταν ο μήνας που άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε το διαδίκτυο. Ήταν ο μήνας που ο Edward Joseph Snowden άρχισε να δίνει στον κόσμο λεπτομερείς περιγραφές για τα προγράμματα μαζικής επιτήρησης της NSA. ds nsa

Το σκάνδαλο που ξέσπασε έφερε πάρα πολλούς σε δύσκολη θέση. Η αρχική άρνηση της ευθύνης στην αρχή, μετά την συνεχιζόμενη διαρροή δεδομένων μετατράπηκε σε δικαιολογίες από υπηρεσίες, εταιρείες τεχνολογίας και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, προσπαθώντας να καθησυχάσουν την διαδικτυακή κοινότητα.

Στο τέλος υπήρξε η αποδοχή της ευθύνης από την NSA, που ουσιαστικά ανέφερε ότι οι μαζικές παρακολουθήσεις πραγματοποιούνται για το καλό μας, σαν αυτοδιοριζόμενη αρχή προστασίας της παγκόσμιας κοινότητας.

Από τότε το Κογκρέσο προσπαθεί να μάθει περισσότερα για αυτά τα προγράμματα επιτήρησης της NSA, και όπως φαίνεται δεν το έχει καταφέρει.

Σε μια επιστολή που παραδόθηκε χθες στον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών James Clapper, μια ομάδα 14 νομοθετών (οκτώ Δημοκρατικοί και έξι Ρεπουμπλικάνοι) ζήτησαν να μάθουν από πόσους Αμερικάνους έχουν συλλεχθεί δεδομένα σύμφωνα με το άρθρο 702 του νόμου περί Εποπτείας Πληροφοριών Εξωτερικού.

Το άρθρο 702 είναι η νομική αιτιολόγηση για πολλά από τα πιο επεμβατικά προγράμματα της NSA, όπως το PRISM που γνωρίζουμε την ύπαρξή του από το 2013, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια είναι η εμβέλεια του. Έτσι, το Κογκρέσο ζήτησε να μάθει.

Ακόμη και πριν από τον Snowden, μέλη του Κογκρέσου ζητούσαν να μάθουν λεπτομέρειες για το πώς χρησιμοποιείται το άρθρο 702. Φυσικά η NSA δεν έχει απαντήσει σε καμία περίπτωση.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι την τελευταία φορά που το Κογκρέσο προσπάθησε να καταστήσει μια υπηρεσία πληροφοριών υπόλογη για τις πράξεις της, η CIA εισέβαλε κυριολεκτικά στους υπολογιστές των γερουσιαστών του Κογκρέσου, σε μια κατάφωρη παραβίαση δημοκρατικών κανόνων για την οποία η υπηρεσία εξακολουθεί να μην αντιμετωπίζει κανένα αντίκτυπο.

Το γεγονός μας δείχνει ότι τα όργανα της κυβέρνησης δεν είναι πλέον σε θέση να κρατήσουν αυτές τις υπηρεσίες υπόλογες για οτιδήποτε. Λειτουργούν σαν αυταρχικά καθεστώτα ενσωματωμένα σε ένα ονομαστικά δημοκρατικό κράτος.

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.


Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news