in

Coronavirus Πνευματικά δικαιώματα ή ανθρώπινες ζωές;


Coronavirus ή κορονοϊός, ή 2019n-CoV: Η ιδέα του ότι οι επιστημονικές εργασίες και μελέτες θα πρέπει να κλειδώνονται πίσω από ένα paywall βασίζεται σε μια πεποίθηση των μεγαλύτερων, και πλουσιότερων εκδοτών του κόσμου. Στον ιδρυτή του Sci-Hub – γνωστό και σαν The Pirate Bay of Science – αυτό είναι απαράδεκτο και προσβλητικό για την ανθρωπότητα.

Η παροχή ελεύθερης πρόσβασης στην επιστημονική γνώση προς όφελος όλης της ανθρωπότητας είναι μια αυξανόμενη κίνηση. Έτσι ένας ακτιβιστής γνωστός και σαν ‘shrine’ αποφάσισε να δώσει περισσότερη γνώση στον κόσμο, ειδικά σε ένα σημείο όπου την χρειάζεται.

Η έκρηξη εξάπλωσης του Wuhan Coronavirus κάνει πρωτοσέλιδα εδώ και καιρό. Μέχρι αυτή τη στιγμή, έχει μολύνει τουλάχιστον 31.500 ανθρώπους σε 28 χώρες, σκοτώνοντας πάνω από 630. Η πρόληψη της εξάπλωσής του είναι ένα παγκόσμιο θέμα και ενώ οι γιατροί και οι επιστήμονες κάνουν το έργο τους, άνθρωποι σαν τον ‘shrine’ καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να βοηθήσουν.

Πριν από λίγες ημέρες, εμφανίστηκε μια δημοσίευση στο Reddit, το οποίο ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ανεπίσημης βάσης δεδομένων με επιστημονικές μελέτες και έρευνες για τον coronavirus.

Η βάση δεδομένων δημιουργήθηκε από τον ‘shrine’ με υποστήριξη από φίλους και τη φιλοξενία που παρείχε ο ‘Archivist’ στην ιστοσελίδα αρχειοθέτησης The-Eye.eu, μετά τη σάρωση των 80 εκατομμυρίων εγγράφων της Sci-Hub για οτιδήποτε σχετίζεται με τους κοροναϊούς και τη διάθεσή τους σε ένα μέρος για εύκολη πρόσβαση.

Το αρχείο αυτό διαθέτει σήμερα 5.532 μελέτες και έγγραφα που χρονολογούνται από το 2020 μέχρι το 1968.

“Το έργο μας είναι παράνομο, αλλά κάνουμε το σωστό σε αυτή την κρίση. Αρνούμαστε να βάλουμε τα πνευματικά δικαιώματα πριν από ανθρώπινες ζωές. Το να μοιραστούμε όλα όσα γνωρίζουμε για τον ιό είναι απαραίτητο, γι ‘αυτό και οι διεθνείς επιστήμονες μοιράζονται ανοιχτά τα ευρήματά τους για τον ιό με έναν πρωτοφανή τρόπο” αναφέρει ο ‘shrine’.

“Οι επιστήμονες του κόσμου που ασχολούνται συχνά εργάζονται χωρίς πρόσβαση στην γνώση, λόγω πολύπλοκων και δαπανηρών συμβασιακών συμφωνιών μεταξύ εκδοτών, πανεπιστημίων και νοσοκομείων, στηριζόμενοι σε εξωτερικούς συνεργάτες για να τους βοηθήσουν να κυνηγήσουν αρχεία PDF. Ο ιός δεν πρόκειται να μας περιμένει, οπότε πρέπει να δράσουμε τώρα.”

Αυτή την εβδομάδα, το Vice ανέφερε ότι οι επιστημονικοί εκδότες Elsevier, Wiley και Springer Nature, αφαίρεσαν τα paywalls τους για να επιτρέψουν την ελεύθερη πρόσβαση σε μερικές ερευνητικές μελέτες για τον coronavirus. Αλλά για τον shrine, ήταν πολύ λίγο, και έγινε πολύ αργά.

“Οι εκδότες διατηρούσαν τα paywalls του Coronavirus ενεργά για σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν ξυπνήσουν και δώσουν μια πολύ περιορισμένη ανοικτή πρόσβαση”.

“Κατά την άποψή μας, αυτή η παρεμπόδιση και η καθυστέρηση στην πρόσβαση στην γνώση κατά την διάρκεια μιας κρίσης αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και πρέπει να θεωρηθεί σαν άμεση επίθεση εναντίον της ζωής και της υγείας μας ως είδους”.

Παρόλο που το project είναι μόλις λίγων ημερών, οι ενδιαφερόμενοι αρχίζουν να καταφθάνουν από όλο τον κόσμο.

Μέχρι αυτή τη στιγμή το ανεπίσημο αρχείο έχει περισσότερες από μισό εκατομμύριο λήψεις, και έχει καταναλωθεί μισό terabyte bandwidth.

Τα Coronavirus Papers έχουν εκτιμηθεί κι έχουμε υποστήριξη από ανώνυμους ιολόγους. Θεωρούμε επιτυχές το πρόγραμμα έστω κι αν βοηθήσουμε ένα μόνο επιστήμονα με πρόσβαση σε μία από αυτές τις κρίσιμες μελέτες.

CoronaVirus Papers

Βίντεο από το TorrentFreak

 

 


 

Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news