Covid-19 εμβόλιο open source, φτιάξτε το στην κουζίνα σας

Για τα εκατομμύρια του κόσμου που δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια για τον Covid-19, μια ομάδα επιστημόνων από την Βοστώνη έχει μια πιθανή λύση. Και είναι κυριολεκτικά μια λύση, η οποία ελπίζει να αποτρέψει τον θανατηφόρο ιό.

Η ομάδα ονομάζεται Rapid Deployment Vaccine Collaborative, ή RaDVaC, και το εμβόλιό τους είναι τόσο εύκολο να δημιουργηθεί που ο επικεφαλής επιστήμονας της ομάδας, Preston Estep, αναφέρει ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε στην κουζίνα μας.

Μειονεκτήματα: Το δεν έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί και δεν διαθέτει κάποια άδεια για την κυκλοφορία του. Επίσης, δεν έχει περάσει από χρονοβόρες, δαπανηρές κλινικές δοκιμές όπως αυτές που πραγματοποίησαν οι Moderna Inc., Pfizer Inc., AstraZeneca Plc και Johnson & Johnson. Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι οι ίδιοι οι επιστήμονες της RaDVaC και άλλοι συνάδελφοι όπως η George Church της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, οι οποίοι πιστεύουν ότι το project έχει αξία.

Πλεονεκτήματα: η παραγωγή του είναι πολύ χαμηλού κόστους και δεν χρειάζεται υψηλή τεχνολογία. Τα υλικά κοστίζουν μια δεκάρα και χρειάζονται λιγότερο από μία ώρα για να αναμειχθούν μαζί στο σας – λιγότερο χρόνο από ό, τι θα χρειαζόταν για να φτιάξετε ένα ψωμί.

“Είναι πραγματικά πιο εύκολο από πολλές συνταγές σε βιβλία μαγειρικής”, αναφέρει ο Estep, ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο για τρόφιμα που προάγουν τη μακροζωία του εγκεφάλου.

Όλα τα υλικά – αλατούχο διάλυμα, πρωτείνες που είναι παρόμοιες με αυτές του κοροναϊού και χημικές ουσίες διασύνδεσης, όπως την χιτοζάνη που είναι φτιαγμένη από οστρακοειδή – μπορούν να αγοραστούν στο διαδίκτυο χωρίς ειδικές άδειες. Η συνταγή είναι ανοιχτού κώδικα, που σημαίνει ότι μπορεί να την χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε.

“Θέλουμε να έχουν την συνταγή και άλλοι”, αναφέρει ο Estep. “Μοιραζόμαστε λοιπόν το σχεδιασμό κατασκευάζουμε το εμβόλιο και μετά αρχίζουμε να το δοκιμάζουμε στον εαυτό μας”.

Και στις πλούσιες και στις φτωχές χώρες, εξακολουθούν να μην υπάρχουν αρκετά εμβόλια για τον Covid. Η Jutta Paulus, μέλος του Πράσινου Κόμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τη Γερμανία, δήλωσε ότι μίλησε με τους ρυθμιστικούς φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το υπουργείο Υγείας της και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την υποστήριξη και τον έλεγχο του εμβολίου της ομάδας RaDVac. Χωρίς επιτυχία, όμως καθώς η ομάδα τα βάζει με μη κυβερνητικές οργανώσεις και φαρμακοβιομηχανίες.

“Θα έπαιρνα πειραματικά αυτό το εμβόλιο”, ανέφερε η Paulus. “Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός και δεν περιμένω πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά πρέπει να διερευνηθεί.”

Ένα φτηνό, εύκολα παραγόμενο εμβόλιο θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν έρθει η επόμενη πανδημία, αναφέρει η Paulus.

Πως λειτουργεί το εμβόλιο: Το εμβόλιο είναι ουσιαστικά ένα μείγμα μερών πρωτεϊνών κοροναϊού που αναγνωρίζει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Η RaDVaC παίρνει αυτά τα μέρη, που ονομάζονται πεπτίδια, και χιτοζάνη για να τα συγκεντρώσει σε νανοσωματίδια που είναι παρόμοιου μεγέθους με τον υιό.

Τα νανοσωματίδια έχουν θετικό φορτίο. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα σωματίδια θα αναγνωριστούν από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, το οποίο στη συνέχεια θα ενεργοποιήσει τα προστατευτικά αντισώματα και τα Τ-κύτταρα για να ανταποκριθούν σε περίπτωση πραγματικής μόλυνσης.
Η προστασία του ρινικού ιστού είναι το κλειδί, γιατί από εκεί θεωρείται ότι ο ιός εισέρχεται στο σώμα. Η ιδέα έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί σε πειράματα σε ζώα, ανέφερε ο Estep.

Επειδή το εμβόλιο είναι τόσο απλό στην παρασκευή του, είναι και σχετικά εύκολο να τροποποιηθεί. Η RaDVaC έχει κατασκευάσει ήδη την 10η έκδοση του, που συμπεριλαμβάνει αντίγραφα τμημάτων του ιού που δεν περιλαμβάνονται στα εμπορικά εμβόλια. Άλλα τμήματα έχουν σχεδιαστεί για προστασία από τις νέες παραλλαγές που εμφανίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική. Οι μεγάλοι κατασκευαστές εμβολίων μόλις αρχίζουν να δοκιμάζουν εκδόσεις που στοχεύουν αυτές τις μεταλλάξεις σε .

White Paper

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).