Οι hackers που έκλεψαν πληροφορίες για τα εμβόλια του COVID-19 σε μια διαδικτυακή επίθεση εναντίον του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και στη συνέχεια τα δημοσίευσαν στο Διαδίκτυο “πείραξαν” τα δεδομένα με στόχο την παραπληροφόρηση.
Οι hackers σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ήθελαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια.
Στην τελευταία ενημέρωση σχετικά με την επίθεση στον κυβερνοχώρο που αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA από το European Medicines Agency) αποκάλυψε πώς οι hackers είχαν πρόσβαση σε εμπιστευτικά εσωτερικά email από τον Νοέμβριο σχετικά με τις διαδικασίες αξιολόγησης των εμβολίων του COVID-19.
Η συνεχιζόμενη έρευνα διαπίστωσε ότι ορισμένα από τα περιεχόμενα αυτών των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν παραποιηθεί από τους hackers σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν δυσπιστία σχετικά με τα εμβόλια.
“Μερικές από τις αλληλογραφίες έχουν πειραχτεί από τους δράστες πριν από τη δημοσίευση τους, με τρόπο που θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα εμβόλια”, δήλωσε ο EMA.
Δεν είναι βέβαιο ποιοι είναι οι δράστες της ηλεκτρονικής επίθεσης κατά του EMA ή γιατί πείραξαν τα δεδομένα πριν τα μοιραστούν στο διαδίκτυο. Φυσικά η έρευνα συνεχίζεται σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
“Η υπηρεσία συνεχίζει να υποστηρίζει πλήρως την έρευνα για την παραβίαση, και απαιτείται ανάληψη δράσης από τις αρχές επιβολής του νόμου”.
Το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο του Ηνωμένου Βασιλείου, η Microsoft και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι μεταξύ εκείνων που έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για hackers που στοχεύουν την υγειονομική περίθαλψη, φαρμακευτικά προϊόντα, πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς που συμμετέχουν στην ανάπτυξη και διανομή εμβολίων του COVID-19.
Ποιον να πιστέψουμε τώρα;