Η πανδημία του COVID 19 συνεχίζει να εξαπλώνεται, με εκατομμύρια περιστατικά και χιλιάδες θανάτους. Για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση και να μειωθεί η θνησιμότητα, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν θεσπίσει μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Όταν αρθούν αυτά τα μέτρα, η “καμπύλη της επιδημίας” αναμένεται να χαμηλώσει απουσία εμβολίου.
Καθώς όλο και περισσότεροι έλεγχοι πραγματοποιούνται στα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου και πολλών άλλων χωρών, οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μέχρι σήμερα καταγράφουν σε μεγάλο βαθμό ανθρώπους που παρουσιάζουν συμπτώματα. Όμως για να προβλέψουμε με ακρίβεια τις συνέπειες της άρσης των περιορισμών, θα πρέπει να καταλάβουμε πόσα άτομα με τον COVID-19 δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και σε ποιο βαθμό είναι μεταδοτικός ο ιός.
Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, έδειξε ότι το 78% των ατόμων με COVID 19 δεν είχαν συμπτώματα.
Τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με μια έρευνα που έγινε σε ένα ιταλικό χωριό που ήταν στο επίκεντρο της μόλυνσης και έδειξε ότι το 50% -75% ήταν ασυμπτωματικό, αλλά αντιπροσώπευε “μια τρομερή πηγή” μόλυνσης. Μια πρόσφατη μελέτη από την Ισλανδία έδειξε επίσης ότι περίπου το 50% των ατόμων που εμφάνισαν θετικό αποτέλεσμα στον COVID 19 ήταν ασυμπτωματικό.
Εν τω μεταξύ, μια μελέτη του ΠΟΥ διαπίστωσε ότι “το 80% των λοιμώξεων είναι ήπιες ή ασυμπτωματικές, το 15% είναι σοβαρές λοιμώξεις και το 5% είναι κρίσιμες”.
Αν και δεν γνωρίζουμε ποιο ποσοστό του 80% ήταν καθαρά ασυμπτωματικό ή ακριβώς πώς υπολογίστηκαν αυτές οι περιπτώσεις, αυτό δείχνει και πάλι ότι μια μεγάλη πλειοψηφία δεν πηγαίνουν καθόλου στο νοσοκομείο για κάποια εξέταση.
Η νέα μελέτη του BMJ είναι φαινομενικά διαφορετική από τα ευρήματα των μελετών που προηγήθηκαν, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εντελώς ασυμπτωματική αναλογία του COVID 19 είναι μικρή: το 17,9% στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess και το 33,3% από τους Ιάπωνες που έφυγαν από την Wuhan.
Η νέα δημοσίευση βασίζεται σε συγκεντρωτικά στοιχεία που άρχισαν να δημοσιεύουν καθημερινά οι αρχές της Κίνας, από την 1η Απριλίου για τον αριθμό των νέων περιπτώσεων κορωναϊού στη χώρα που είναι ασυμπτωματικές.
Αναφέρει ότι “συνολικά 130 από τις 166 νέες λοιμώξεις (το 78%) που εντοπίστηκαν στις 24 ώρες μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης της 1ης Απριλίου ήταν ασυμπτωματικές”. Αναφέρει επίσης ότι οι 36 συμπτωματικές περιπτώσεις “αφορούσαν αφίξεις από το εξωτερικό”, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.
Τα νέα δεδομένα του BMJ είναι εξαιρετικά σημαντικά καθώς η πλειοψηφία των νέων πληροφοριών και ευρημάτων που κυκλοφορούν καθημερινά σε όλο τον κόσμο προέρχεται από ένα δυνητικά μικρό ποσοστό ατόμων που έχουν επιδείξει συμπτώματα, έχουν ζητήσει βοήθεια από το νοσοκομείο, έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις και έχουν βρεθεί θετικοί. Το διαφορετικό από τις προηγούμενες επιδημίες όπως τον SARS, είναι ότι υπήρχαν συμπτώματα και μπορούσαν να εντοπιστούν.
Τελικά, η εκτεταμένες εξετάσεις αντισωμάτων, οι οποίες δεν πραγματοποιούνται ακόμα, θα είναι σε θέση να μας πουν πόσα άτομα είχαν ήδη τον COVID 19. Αυτό θα μας δώσει μια καλύτερη προσέγγιση του συνολικού αριθμού των μολύνσεων κάτι που είναι πολύ σημαντικό για την λήψη αποφάσεων άρσης των περιοριστικών μέτρων.
Για παράδειγμα, εάν οι εξετάσεις αντισωμάτων δείξουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είχε ήδη τον COVID 19, υπάρχει μικρότερη πιθανότητα οι ασυμπτωματικοί και μη διαγνωσμένοι να εξαπλώσουν τη μόλυνση μόλις αρθούν οι περιορισμοί. Ωστόσο, αν μόνο μια πολύ μικρή μερίδα του πληθυσμού είχε τη μόλυνση, τότε η άρση των μέτρων μπορεί να χρειαστεί να καθυστερήσει έως ότου ολοκληρωθούν οι στρατηγικές εμβολιασμού.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο The Conversation από την Jasmina Panovska-Griffiths, Senior Research Fellow and Lecturer στο Mathematical Modeling, UCL με άδεις Creative Commons license. Διαβάστε το αυθεντικό άρθρο.