Πως επηρέασε ο COVID 19 τα Windows; Το μερίδιο αγοράς των Windows 10 παρέμεινε αμετάβλητο το Μάρτιο, αν και οι χρήστες είχαν μια πολύ καλή δικαιολογία για να σταματήσουν τις αναβαθμίσεις στο νέο λειτουργικό της Microsoft: την πανδημία COVID 19.
Σύμφωνα με την εταιρεία Net Applications, τα Windows 10 αντιπροσώπευαν το 57,3% του παγκόσμιου μεριδίου της αγοράς OS τον περασμένο μήνα, ενώ κατείχαν το 64,3% συνολικά με τις διάφορες εκδόσεις των Windows.
Αν και τα ποσοστά είναι κοντά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο Φεβρουάριος έδειχνε ότι πολλοί χρήστες αναβάθμιζαν τα συστήματά τους. Το ποσοστό έφτανε το 65,1% τον Φεβρουάριο.
Η αποσταθεροποίηση του μεριδίου των Windows 10, μετά την αύξηση του Φεβρουαρίου, αλλάζει τις προβλέψεις για το λειτουργικό σύστημα. Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι μάλλον ξεκινάει μια βραδύτερη υιοθέτηση του λειτουργικού.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις Φεβρουαρίου, το λειτουργικό της Microsoft έπρεπε να φθάσει το 75% μέχρι το Σεπτέμβριο και σχεδόν το 80% μέχρι τα τέλη του 2020.
Είναι βέβαια αδύνατο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι όλα αυτά οφείλονται στην πανδημία, αλλά παρακάτω θα δούμε μια τουλάχιστον παράμετρο που δεν είχε υπολογιστεί στην αναβάθμιση από τα Windows 7 στα Windows 10.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα Windows 7 αύξησαν το μερίδιο αγοράς τους κατά τη διάρκεια του Μαρτίου.
Η Net Applications αναφέρει ότι τα Windows 7 ήταν τον Φεβρουάριο στο 26,2% όλων των λειτουργικών συστημάτων. Το λειτουργικό σύστημα του 2009 ανέβηκε στο 29,4% τον Μάρτιο και η αύξηση ήταν μια από τις μεγαλύτερες που παρατηρήθηκαν από τον Σεπτέμβριο του 2019.
Οι αριθμοί δεν σημαίνουν ότι περίπου 12 εκατομμύρια υπολογιστές επέστρεψαν ξαφνικά στα Windows 7, από τα Windows 10. Τα δεδομένα της Net Applications, τα οποία μετρούν τη δραστηριότητα, ίσως απλά μας δείχνουν ότι πολλοί χρήστες, ξεσκόνισαν τους παλιούς τους, αχρησιμοποίητους προσωπικούς υπολογιστές, όταν οι εργοδότες τους, τους είπαν να γυρίσουν σπίτι και να προσπαθήσουν να εργαστούν από κει.
Αν αυτή η υπόθεση έχει κάποια βάση, η Net Applications θα πρέπει να συνεχίσει να εμφανίζει μια σταθερότητα στα Windows 7, καθόλη την διάρκεια της κρίσης του COVID 19.
Με τη σειρά της, η Microsoft μπορεί να πιεστεί από τους πελάτες της, που συμπεριλαμβάνουν και πολύ σημαντικές εταιρείες, να επαναφέρει τις ενημερώσεις ασφαλείας στα Windows 7, ίσως μόνο για τη διάρκεια της πανδημίας.
Η Microsoft διαθέτει ήδη αυτές τις ενημερώσεις στο πρόγραμμα Extended Security Updates (ESU), έναντι αμοιβής σε εταιρείες. Οι ενημερώσεις αυτές επιδιορθώνουν κενά ασφαλείας που χαρακτηρίζονται σαν “κρίσιμα” ή “σημαντικά.”
Η εταιρεία από το Redmond, θα μπορούσε να διαθέσει τα τελευταία patches σε κάθε υπολογιστή που τρέχει με Windows 7, όσο διαρκεί το work-at-home, και να αποζημιώσει τους πελάτες που πληρώνουν, επεκτείνοντας τις ενημερώσεις τους μερικούς μήνες.