Cyberbullying σοβαρά προβλήματα στην υγεία και την κοινωνικοποίηση

Σύμφωνα με την έρευνα GrowingUpOnlineConnectedKids, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Kaspersky Lab και το ινστιτούτο «iconKids&Youth», το cyberbullying αποτελεί μια πολύ πιο επικίνδυνη απειλή για τα απ’ ό,τι πολλοί γονείς νομίζουν. Για την πλειοψηφία των νεαρών θυμάτων της διαδικτυακής παρενόχλησης, οι συνέπειες περιλαμβάνουν σοβαρά για την υγεία και την κοινωνικοποίηση.cyberbullying

Η έννοια του cyberbullying περιλαμβάνει τον σκόπιμο εκφοβισμό, την παρενόχληση ή/ και την κακοποίηση που τα παιδιά και οι έφηβοι ενδέχεται να υποστούν στο Διαδίκτυο.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι τα παιδιά ηλικίας 8-16 ετών φαίνεται να είναι πολύ πιο προσεκτικά σε σχέση με αυτή την απειλή από τους γονείς τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 13% των παιδιών και το 21% των γονέων θεωρούν το cyberbullying ως μια ακίνδυνη απειλή. Την ίδια στιγμή, το 16% των παιδιών δήλωσε ότι φοβάται περισσότερο πώς θα πέσει θύμα εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο σε σχέση με τα offline περιβάλλοντα, ενώ το 50% δήλωσε ότι φοβάται εξίσου τον εκφοβισμό στην πραγματική και την ψηφιακή ζωή.

Οι γονείς δεν θα πρέπει να υποτιμούν τους κινδύνους του cyberbullying. Παρά το γεγονός ότι η έρευνα έδειξε πως μόλις το 4% των παιδιών παραδέχτηκε ότι έχει πέσει θύμα εκφοβισμού στο Διαδίκτυο (σε σύγκριση με το 12% στην πραγματική ζωή), σε 7 από τις 10 περιπτώσεις οι συνέπειες ήταν τραυματικές.

Όπως δείχνει η έρευνα, ο εκφοβισμός στο Διαδίκτυο επηρέασε σοβαρά τη συναισθηματική υγεία των παιδιών. Οι γονείς του 37% των θυμάτων σχολίασαν ότι τα α τους είχαν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση. Επίσης, στο 30% των περιπτώσεων υπήρξε επιδείνωση στις σχολικές επιδόσεις, ενώ στο 28% των θυμάτων cyberbullying παρατηρήθηκαν συμπτώματα κατάθλιψης. Επιπλέον, το 25% των γονέων δήλωσε ότι το cyberbullying είχε διαταράξει τον ύπνο των παιδιών, προκαλώντας μάλιστα εφιάλτες, όπως παρατήρησε το 21%. Ακόμη, το 26% των γονέων παρατήρησε ότι το παιδί του είχε αρχίσει να αποφεύγει την επαφή με άλλα παιδιά, ενώ το 20% ανακάλυψε ότι το παιδί του είχε συμπτώματα ανορεξίας.

Εξίσου ανησυχητικά είναι τα στατιστικά που δείχνουν ότι το 20% των παιδιών έχει υπάρξει μάρτυρας επιθέσεων διαδικτυακού εκφοβισμού σε άλλα άτομα, ενώ στο 7% αυτών των περιπτώσεων συμμετείχαν ακόμα και τα ίδια. Επίσης, η έρευνα αναδεικνύει ότι τα παιδιά συχνά κρύβουν περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού από τους γονείς τους, καθιστώντας το έργο της προστασίας τους ακόμη πιο περίπλοκο, όχι όμως και αδύνατο, ευτυχώς.

Ο Andrei Mochola, Head of Business της Kaspersky Lab, σχολίασε: «Στην προσπάθεια να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τους κινδύνους, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι τα παιδιά ζουν τη ζωή τους, όχι μόνο στον πραγματικό, αλλά και στον εικονικό κόσμο, ο οποίος είναι εξίσου πραγματικός για αυτά. Στο Διαδίκτυο, τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, μαθαίνουν νέα πράγματα, διασκεδάζουν και – δυστυχώς – μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσάρεστες καταστάσεις. Το cyberbullying είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα παιδί στο Διαδίκτυο, γιατί αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του και να προκαλέσει προβλήματα για το υπόλοιπο της ζωής του. Η καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να μιλήσετε με το παιδί σας και να χρησιμοποιείτε λογισμικό γονικού ελέγχου, το οποίο μπορεί να σας ειδοποιεί για τυχόν ύποπτες αλλαγές στις σελίδες του στα κοινωνικά δίκτυα».

Περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με την προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση kids.kaspersky.com. Πληροφορίες σχετικά με μια λύση γι’ αυτά τα προβλήματα είναι διαθέσιμες στη σελίδα του KasperskySafeKids.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).