Dark Web, Deep web και Marianas web: Υπάρχουν δύο ιστοί. Υπάρχει ο φυσιολογικός ιστός που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι άνθρωποι κάθε μέρα, ο οποίος είναι εύκολα προσβάσιμος και ευρετηριασμένος από τις μηχανές αναζήτησης.
Έπειτα, υπάρχει ο “σκοτεινός ιστός” – κρυμμένοι ιστότοποι που δεν θα εμφανίζονται όταν κάνετε αναζήτηση στο Google και δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση χωρίς ειδικό λογισμικό.
Τι ακριβώς είναι τα Darknets
Ο “σκοτεινός ιστός” είναι ένα υποσύνολο του “βαθύ ιστού”. Το deep web είναι μόνο το τμήμα του ιστού που δεν είναι προσβάσιμο από τις μηχανές αναζήτησης. Δεν θα βρείτε αυτούς τους ιστότοπους όταν χρησιμοποιείτε μια μηχανή αναζήτησης όπως το Google ή το Bing, αλλά είναι κατά τα άλλα κανονικοί ιστότοποι.
Ο «σκοτεινός ιστός» είναι ένα μικρότερο μέρος του deep web στο οποίο δεν είναι δυνατή η πρόσβαση χωρίς ειδικό λογισμικό.
Ο σκοτεινός ιστός υπάρχει σε darknets, τα οποία είναι “δίκτυα επικάλυψης”. Κατασκευάζονται πάνω από το κανονικό Διαδίκτυο, αλλά χρειάζονται ειδικό λογισμικό για πρόσβαση, οπότε δεν είναι συνήθως ορατά ή προσβάσιμα σε άτομα που δεν γνωρίζουν.
Για παράδειγμα, το δωρεάν λογισμικό Tor κρύβει ένα darknet. Παρόλο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Tor για ανωνυμοποίηση της δραστηριότητας περιήγησης στον ιστό σε κανονικούς ιστότοπους, η Tor προσφέρει επίσης ιστότοπους .onion ή “κρυφές υπηρεσίες Tor” .
Πρόκειται για ειδικούς ιστότοπους στους οποίους μπορείτε να έχετε πρόσβαση μόνο μέσω του Tor. Χρησιμοποιούν την ανωνυμία του Tor για να κρυφτούν, κρύβοντας πού βρίσκεται ο διακομιστής – υποθέτοντας ότι ο διακομιστής έχει ρυθμιστεί σωστά. Μόνο τα άτομα που είναι συνδεδεμένα στο Tor μπορούν να τα δουν, επομένως δεν είναι συνήθως προσβάσιμα και είναι δύσκολο για οποιονδήποτε να παρακολουθήσει ποιος τους επισκέπτεται.
Θεωρητικά, θα ήταν αδύνατο να εντοπίσουμε αυτούς τους διακομιστές και να δούμε ποιος τους επισκέπτεται. Στην πράξη, η υπηρεσία Tor είχε κάποια ελαττώματα ασφαλείας ή μερικές φορές δεν είχε ρυθμιστεί σωστά και έτσι μπορούσε να εκθέσει την πραγματική τους θέση στις αρχές.
Οι “κρυφές υπηρεσίες” του Tor είναι οι πιο δημοφιλείς σκοτεινές δικτυακές διευθύνσεις, οπότε εστιάζουμε σε αυτό εδώ. Υπάρχουν όμως και άλλα darknets που έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν άλλους σκοπούς, όπως δίκτυα κοινής χρήσης αρχείων που έχουν σχεδιαστεί για μυστική κοινή χρήση πειρατικών λογισμικών και αρχείων πολυμέσων.
Τι θα βρείτε στο Dark Web;
Τα Darknets κρύβουν ιστότοπους που δεν θέλουν να βρίσκονται στο κανονικό Διαδίκτυο, όπου μπορούν να εντοπιστούν. Αυτοί οι ιστότοποι περιλαμβάνουν αυτό που είναι γνωστό ως σκοτεινός ιστός.
Ο σκοτεινός ιστός παρέχει ανωνυμία – τόσο για άτομα που επισκέπτονται τους ιστότοπους όσο και για τους ίδιους τους ιστότοπους. Οι πολιτικοί αντιφρονούντες σε μια καταπιεστική χώρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον σκοτεινό ιστό για να επικοινωνούν και να οργανωθούν.
Οι Whistleblower μπορούν να διαρρεύσουν μυστικά στον σκοτεινό ιστό χρησιμοποιώντας ιστότοπους όπως το The New Yorker’s Strongbox , μειώνοντας τον κίνδυνο να εντοπιστούν. Ακόμη και το Facebook προσφέρει την ιστοσελίδα του ως κρυφή υπηρεσία Tor, καθιστώντας την πιο ασφαλή προσβάσιμη σε άτομα σε χώρες όπου το Facebook ενδέχεται να αποκλείεται ή να παρακολουθείται.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρέχει κάποια χρηματοδότηση για το έργο Tor, για τη δημιουργία λογισμικού που οι άνθρωποι σε καταπιεστικές χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για πρόσβαση σε πληροφορίες και οργάνωση χωρίς λογοκρισία ή παρακολούθηση. Το darknet μπορεί να το επιτρέψει αυτό.
Αυτή η ανωνυμία επιτρέπει σε άλλους τύπους ιστότοπων, που διαφορετικά θα αποκλείονταν από τον κανονικό ιστό. Όλοι θα συμφωνούσαν ότι οι περισσότεροι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.
Θα βρείτε ιστότοπους που πωλούν κλεμμένες πιστωτικές κάρτες, λίστες αριθμών κοινωνικής ασφάλισης, πλαστά έγγραφα, πλαστά νομίσματα, όπλα και ναρκωτικά. Θα βρείτε επίσης ιστότοπους τζόγου και καταλόγους εγκληματικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που διαφημίζονται σαν δολοφόνοι. Η πληρωμή για τέτοιες υπηρεσίες περιλαμβάνει γενικά το Bitcoin, ένα “ανώνυμο” ψηφιακό νόμισμα .
Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα ενός σκοτεινού ιστότοπου ήταν το Silk Road, ένας τεράστιος ιστότοπος με ναρκωτικά που προσφερόταν για πώληση, με πληρωμές σε Bitcoin. Τα ναρκωτικά αποστέλλονταν στους αγοραστές μέσω του ταχυδρομείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα όσα βλέπετε στον σκοτεινό ιστό – το μεγαλύτερο μέρος του μπορεί να μην φαίνεται καθόλου, ειδικά οι πιο ακραίες ιστοσελίδες. Πρόκειται για εγκληματικές υπηρεσίες και τα προϊόντα που διαφημίζονται πραγματικά, ή υπάρχουν μόνο για να ξεγελάσουν ανθρώπους και να πάρουν τα χρήματά τους; Μερικά από αυτά είναι παγίδες που έχουν στηθεί από τις αρχές για να πιάσουν όσους προσπαθούν να προσλάβουν δολοφόνους, να αγοράσουν όπλα ή να αποκτήσουν πλαστά νομίσματα.
Υπάρχουν πολλά άσχημα στον σκοτεινό ιστό και δεν υπερβάλλουμε. Αναζητήστε για λίστες κρυφών υπηρεσιών Tor – δηλαδή λίστες ιστότοπων με την κατάληξη .onion – και θα δείτε ότι οι περισσότερες από αυτές είναι είτε εγκληματικές ή απλώς αποκρουστικές.
Sites που δεν βρίσκονται στην Google
Table of Contents
The Hidden Wiki
Onion URL: http://zqktlwi4fecvo6ri.onion/wiki/index.php/Main_Page
Όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά το πρόγραμμα περιήγησης Tor, δεν θα δείτε άμεσα κάποια σελίδα .onion. Η εφαρμογή σας παρέχει ένα ασφαλέστερο (κρυπτογραφημένο) τρόπο πρόσβασης στον κανονικό ιστό. Για να επισκεφτείτε τώρα ένα .onion site, θα πρέπει να γνωρίζετε την διεύθυνση του. Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να βρείτε ενεργές .onion ιστοσελίδες. Ένας από αυτούς είναι και το The Hidden Wiki.
Το Dark Web θα σας υπενθυμίσει τις παλιές ημέρες του Διαδικτύου (αν τις προλάβατε). Μπορείτε να περιηγηθείτε χρησιμοποιώντας καταλόγους τοποθεσιών, και το Hidden Wiki είναι ένας από αυτούς. Εδώ θα βρείτε μια ποικιλία συνδέσμων σε διαφορετικές πηγές στο σκοτεινό ιστό. Το Hidden Wiki είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης τόσο για νέους όσο και για παλαιότερους χρήστες του σκοτεινού ιστού.
Sci-Hub
Onion URL: http://scihub22266oqcxt.onion/
Έχουμε μιλήσει και παλαιότερα για το Sci-Hub. Είναι μια πλατφόρμα που κυκλοφορεί επιστημονικές γνώσεις από όλο τον κόσμο. Στο Sci-Hub θα βρείτε περίπου 50 εκατομμύρια ερευνητικά τεύχη στα οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση δωρεάν. Ιδρύθηκε το 2011 από την Alexandra Elbakyan από το Καζακστάν.
Με αυτόν τον τρόπο, όσοι επιθυμούν να διαβάσουν και αναζητούν βιβλιογραφία χωρίς να έχουν τα απαραίτητα χρήματα, μπορούν να έχουν πρόσβαση στις επιστημονικές γνώσεις όλου του κόσμου.
Είστε λάτρης της επιστήμης; Χρειάζεστε πληροφορίες για την έρευνά σας; Πιστεύετε ότι η γνώση πρέπει να είναι ελεύθερη και προσιτή σε όλους; Το Sci-Hub είναι το κατάλληλο μέρος για εσάς.
SoylentNews
Onion URL: http://7rmath4ro2of2a42.onion/
Το SoylentNews είναι ένα site συγκεντρωτικών ειδήσεων από όπου μπορείτε όχι μόνο να διαβάζετε αλλά και να συζητάτε ειδήσεις για την επιστήμη, την πολιτική, την τεχνολογία και πολλά άλλα. Ο ιστότοπος διοικείται από εθελοντές και οδηγείται από την κοινότητα. Οι χρήστες μπορούν να υποβάλουν και να επεξεργαστούν τα νέα και τις αναρτήσεις.
Το SoylentNews προσφέρει μια πλατφόρμα αναζήτησης ειδήσεων και προσφέρει συζητήσεις ελεύθερα, χωρίς λογοκρισία. Η προστασία της ελευθερίας του Τύπου και του λόγου είναι οι κύριοι στόχου της σελίδας.
ProPublica
Onion URL: https://www.propub3r6espa33w.onion/
Η ProPublica είναι ίσως η πρώτη μεγάλη πηγή ειδήσεων που ξεκίνησε μια εκδοχή της σελίδας της στο Dark Web το 2016.
Η ProPublica είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση ειδήσεων που στοχεύει να “εκθέτει τις καταχρήσεις εξουσίας και τις προδοσίες της δημόσιας εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, τις επιχειρήσεις και άλλους θεσμούς, χρησιμοποιώντας την δύναμη της ερευνητικής δημοσιογραφίας.”
Γιατί πήγε στο Dark Web; Σύμφωνα με την ProPublica, ο κύριος λόγος είναι για να παρέχεται στους αναγνώστες της ένα ανώνυμο τρόπο περιήγησης.
Πιθανότατα δεν θέλετε να επισκεφθείτε το Dark Web
Εάν βρίσκεστε σε κάποια καταπιεστική χώρα και θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ή ειδήσεων που αποκλείονται ή λογοκρίνονται από την κυβέρνησή σας, ο σκοτεινός ιστός θα σας φανεί πολύ χρήσιμος.
Εάν θέλετε ή πρέπει να διαρρεύσετε έγγραφα στα μέσα ενημέρωσης, διατηρώντας ταυτόχρονα την ανωνυμία σας, αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος για να επισκεφθείτε το κρυφό διαδίκτυο.
Ωστόσο, δεν συνιστούμε να κάνετε κλικ και να εξερευνήσετε τον σκοτεινό ιστό χωρίς να έχετε κάποιο πολύ καλό λόγο. Υπάρχουν πολλά άσχημα πράγματα στον σκοτεινό ιστό και πολλά από αυτά που θα δείτε είναι απάτες.
Πληροφορίες σχετικά με το Deep Web
Σύμφωνα με τον συγγραφέα του άρθρου Andy Greenberg το Dark Web αντιπροσωπεύει το 0.01% του Web και όχι το 90% όπως συχνά αναφέρουν blogs και Media.
Το Dark Web δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, δεν είναι το 90% του Διαδικτύου, και δεν είναι ιδιαίτερα μυστικό. Στην πραγματικότητα, το Dark Web είναι μια συλλογή από ιστοσελίδες που είναι ορατές στο κοινό, αλλά κρύβουν τις διευθύνσεις IP των servers που τις τρέχουν.
Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να επισκεφθεί το Dark Web, αλλά μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει πού φιλοξενείται, ή από ποιόν.
Η πλειονότητα των ιστοσελίδων στο Dark Web χρησιμοποιούν το λογισμικό ανωνυμίας Tor, αν και ένας μικρότερος αριθμός, χρησιμοποιεί ένα παρόμοιο εργαλείο που ονομάζεται I2P.
Και τα δύο αυτά συστήματα κρυπτογραφούν την κυκλοφορίας του Ιστού σε στρώματα και την πετάνε σε τυχαία επιλεγμένους υπολογιστές σε όλο τον κόσμο. Ο καθένας από αυτούς τους servers αφαιρεί ένα από τα στρώματα της ενιαίας κρυπτογράφησης πριν περάσει τα δεδομένα στον επόμενο server. Στη θεωρία, αυτό είναι που εμποδίζει κάθε κατάσκοπο, ακόμα και αυτούς που ελέγχουν έναν από αυτούς τους servers που μοιράζουν τα κρυπτογραφημένα δεδομένα, να καταλάβει την προέλευση της κίνησης και τον προορισμό της.
Έτσι οι διευθύνσεις IP των εν λόγω ιστοσελίδων διατηρούνται κρυφές, κάτι όμως που δεν σημαίνει ότι είναι κατ ‘ανάγκη μυστικές.
Κρυμμένες υπηρεσίες στο Tor, όπως τα sites που πωλούν ναρκωτικά Silk Road, Silk Road 2, Agora και Evolution είχαν εκατοντάδες χιλιάδες τακτικούς χρήστες. Έτσι η διεύθυνσή τους κάθε άλλο από μυστική ήταν. Όποιος τρέχει Tor και ξέρει το url ενός site, (τελειώνει σε “.onion”) μπορεί εύκολα να επισκεφθεί αυτές ή και άλλες παράνομες online αγορές.
Δεν πρέπει να συγχέεται με το Deep Web
Το Dark Web δεν είναι το Deep Web και δεν αντιπροσωπεύει το 90% του Διαδικτύου. Υπάρχει μια σύγχυση ανάμεσα στο λεγόμενο Deep Web και το Dark Web.
Το Deep Web είναι μια τεράστια συλλογή όλων των sites του διαδικτύου που δεν είναι προσβάσιμα από τις μηχανές αναζήτησης. Αυτές οι unindexed ιστοσελίδες περιλαμβάνουν τεράστιους όγκους περιεχομένου, όπως forums που απαιτείται εγγραφή, δυναμικές ιστοσελίδες, υπηρεσίες σαν το Gmail και πολλά άλλα.
Το πραγματικό Dark Web αντίθετα, πιθανόν αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 0,01% του web: αναφέρει ο ερευνητής ασφαλείας Nik Cubrilovic που μέτρησε λιγότερες από 10.000 κρυμμένες Tor υπηρεσίες σε μια πρόσφατη ανίχνευση του Σκοτεινού διαδικτύου. Ο αριθμός 10.000 είναι πολύ μικρός, σε σύγκριση με τις εκατοντάδες εκατομμυρίων τακτικών ιστοσελίδων που υπάρχουν στο Deep Web.
Αν και το Dark Web συχνά συνδέεται με την πώληση των ναρκωτικών, όπλων, πλαστών εγγράφων και περιεχομένου παιδικής πορνογραφίας, όλες οι ιστοσελίδες χρησιμοποιούν την υπηρεσία Tor και δεν περιέχει μόνο “σκοτεινές” ιστοσελίδες όσο το λέει η ονομασία.
Την ίδια υπηρεσία χρησιμοποιεί και μια από τις πρώτες σελίδες υψηλού προφίλ του Dark Web, το Tor WikiLeaks, μια κρυφή υπηρεσία που δημιουργήθηκε για να δέχεται διαρροές από ανώνυμες πηγές. Αυτή η ιδέα έχει προσαρμοστεί από τότε σε ένα εργαλείο που ονομάζεται SecureDrop, ένα λογισμικό που ενσωματώνει τις κρυφές υπηρεσίες του Tor με οποιοδήποτε ειδησεογραφικό οργανισμό θέλει να λάβει ανώνυμες υποβολές πληροφοριών. Ακόμα και το Facebook όπως αναφέραμε την προηγούμενη βδομάδα, ξεκίνησε μια ιστοσελίδα στο Dark Web με στόχο την καλύτερη προστασία (!) σε χρήστες που επισκέπτονται την ιστοσελίδα με Tor για να αποφύγουν την επιτήρηση και τη λογοκρισία.
Φυσικά όπως πολύ συχνά ακούγεται, δεν είναι γνωστό κατά πόσο το δίκτυο Tor μπορεί να αποφύγει την επιτήρηση από τις αρχές και τις μυστικές υπηρεσίες. Το ερώτημα παραμένει. Είναι γνωστό ότι το FBI με την Europol κατασχέσαν δεκάδες Tor υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και τρεις από τις έξι πιο δημοφιλείς αγορές ναρκωτικών στο Dark Web. Τώρα, πως ακριβώς το κατάφεραν αυτό οι ομοσπονδιακοί παραμένει μυστήριο.
Φάκελος Marianas web…
Την πρώτη φορά που ακούσατε για το Deep Web μάλλον αισθανθήκατε περίεργοι. Μετά ακούσατε για το Dark Web και πέσατε από τα σύννεφα με τις “δημόσιες” αγορές ναρκωτικών, τις αγορές δεδομένων παιδικής πορνογραφίας, όπλων και υπηρεσίες ενοικίασης δολοφόνων.
Καταλάβατε ότι τα πάντα μπορούσαν να αγοραστούν με Bitcoin.
Μετά το ανακάλυψαν τα media. Οι τρομακτικές ιστορίες του κρυφού web άρχισαν να κυκλοφορούν δημόσια. Αμέσως μετά οι εταιρείες ασφάλειας άρχισαν να δημοσιεύουν ιστορίες που τους θέλουν να κυνηγούν κακούς που προσπαθούν να μας βλάψουν στα σκοτεινά μονοπάτια του Dark Web.
Ανακάλυψαν χίλια κακά, από malware, μέχρι και συλλογές για πώληση ανθρωπίνων οργάνων.
Όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι, μπορεί να θεωρείτε το Dark Web τρομακτικό, αλλά σας βάζει πάντα στο πειρασμό να μάθετε κι άλλα.
Όμως η πλειοψηφία των σελίδων του Dark Web δεν έχει καμία σχέση με τις παραπάνω τρομακτικές ιστορίες. Αν και το σκοτεινό διαδίκτυο φέρεται να φιλοξενεί κοινότητες που επιζητούν καθετί παράνομο, υπάρχει και ένα τεράστιο κοινωνικό δίκτυο που απλά επιζητεί την ιδιωτικότητα.
Για να δώσουμε περισσότερη τροφή στα media, που αναζητούν τρομακτικές ιστορίες, αποφασίσαμε να μιλήσουμε για το Marianas web. Το βαθύτερο μέρος του ιστού, όπου κανείς δεν θέλει να πάει… Το “Web της Μαριάννας”.
Ο θρύλος του Marianas web φαίνεται να παίρνει το όνομά του από το βαθύτερο μέρος του ωκεανού, το Marrencha’s Trench. Υποτίθεται ότι είναι το βαθύτερο μέρος του ιστού, ένας απαγορευμένος τόπος μυστηριώδους κακού, ή τουλάχιστον αυτός είναι ο μύθος που έχει καλλιεργήσει μια ομάδα online πιστών.
Ανάλογα με το πού θα διαβάσετε τους μύθους του Marianas web, θα βρείτε “τα πιο σκοτεινά μυστικά της ανθρωπότητας στην ιστορία της”, τη μυστική τοποθεσία της Ατλαντίδας και τα “μυστικά αρχεία του Βατικανού” ή μια βάση δεδομένων των αρχείων που ανήκουν στις πιο ισχυρές υπηρεσίες πληροφοριών στη Γη. Πολλοί πιστεύουν ότι το Marianas web είναι η πατρίδα μιας πανίσχυρης οντότητας τεχνητής νοημοσύνης.
Το Marianas web είναι σίγουρα ο ορισμός του πιο τρομακτικού Dark Web, μάλλον επειδή είναι τεχνικά αδύνατο. Υποτίθεται ότι είναι προσβάσιμο μόνο μέσω κβαντικών υπολογιστών, οι οποίοι σήμερα υπάρχουν μόνο από μεγάλες εταιρίες, και όπως φαίνεται θα αργήσουν να φτάσουν σε σπίτια ιδιωτών.
Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα λοιπόν, ο Assange είχε πρόσβαση σε κβαντικούς υπολογιστές μέσα από την πρεσβεία του Ισημερινού που ήταν κλειδωμένος…
Ωστόσο τελευταία άρχισε να αναφέρεται δειλά δειλά στο reddit και σε ορισμένες “ψαγμένες” ιστοσελίδες (να δείτε ότι μετά την δημοσίευση στο iGuRu.gr θα ακολουθήσουν πάρα πολλοί). Όμως η ιστορία δεν φαίνεται να είναι αληθινή.
Η ιστορία φαίνεται να είναι αποτέλεσμα clickbait ή ένα παρατραβηγμένο αστείο κάποιας εταιρείας ασφαλείας (συμπεριλαμβάνεται και ένα infographic και καλά). Ένα παραμύθι που πάρα πολλοί έχουν ερμηνεύσει ως γεγονός.
Δεν ξέρω αν τελικά υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν διαβάζουν προσεκτικά ή αποφεύγουν να διασταυρώσουν τις ιστορίες, ή αν τελικά θέλουν να πιστεύουν στην Ατλαντίδα και σε διάφορα αόρατα όντα.
Δείτε και το infographic
Πως θα έχω ανωνυμία στο dark Web (virtual machine) Και τετοια μαζί με vpn.?
Μπορεις να με καθοδηγισεις να μου δώσεις κάποιον οδηγό
Σε ευχαριστώ πολύ!