MSC17_dataCenter Microsoft Contact: Stephen Smith (stepsmit) Agency: Cinco Design Agency Contact: Kate Callahan ([email protected]) Photographer: Amy Sacka (http://www.amysackaphotography.com/) Shoot month: March 2017 Location: Portland, OR Business: LinkedIn Datacenter

Datacenters και παράμετροι χωρίς σανό

Ξεκινώντας, πριν από οτιδήποτε, θέλω να ευχαριστήσω τον παρόντα χώρο που με φιλοξενεί.

Από μέρους μου, αυτό που προτίθεμαι να παραθέτω σε κάθε κείμενο που θα αναρτάται εδώ, είναι η σκέψη αλλά και η μάθηση. Όχι εξειδικευμένων θεμάτων που ούτως οι άλλως οι παράγοντες του http://iguru.gr/ το κάνουν πλήρως επί σειρά ετών, αλλά απλών, καθημερινών που είτε βασανίζουν είτε προβληματίζουν είτε χαροποιούν πολλούς συμπολίτες μας.

Σήμερα λοιπόν θα ήθελα να αναφερθούμε στο θέμα των datacenters που θα δημιουργήσει η Microsoft στην Ελλάδα. Επένδυση η οποία, σύμφωνα με τα ΜΜΕ (βλέπε ΕΡΤ) εκτιμάται ότι θα είναι επένδυση ποσού αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων euro. Σύμφωνα δε με ορισμένα ΜΜΕ, η επένδυση θα ανέρχεται στα περίπου 400 εκατ. €.

MSC17_dataCenter Microsoft Contact: Stephen Smith (stepsmit) Agency: Cinco Design
Agency Contact: Kate Callahan ([email protected]) Photographer: Amy Sacka (http://www.amysackaphotography.com/)
Shoot month: March 2017 Location: Portland, OR Business: LinkedIn Datacenter

Ας δούμε πρώτα απ’ όλα τι είναι τα εξωτικά αναφερόμενα data centers.

Ως data centers ορίζονται οι συστοιχίες από υπολογιστές που λειτουργούν είτε όντας συνδεδεμένοι μεταξύ τους σε δίκτυα και κατ’ επέκταση με τον πελάτη τους, είτε όντας ως αυτόνομες συστοιχίες (αν ο πελάτης είναι κρατικές ή κυβερνητικές δομές ή επιχειρηματικοί κολοσσοί που απαιτούν άκρα ασφάλεια στα δεδομένα τους).

Και στις δύο των περιπτώσεων, οι υπολογιστές των data centers που εκμισθώνονται από επιχειρήσεις, κυβερνήσεις κλπ, είναι σε δίκτυο με τους πελάτες τους, μέσα από το internet ή από μισθωμένες γραμμές, διότι οι πελάτες, είτε θέλουν πρόσθετη ασφάλεια είτε πρόσθετο χώρο ασφαλούς αποθήκευσης δεδομένων τους.

Διευκρινίζεται ότι, κάθε σειρά Rack και κάθε συστοιχία από υπολογιστές των data centers, απαρτίζεται από υπολογιστές που δεν έχει ο καθένας τους από μια οθόνη και λειτουργεί ως server δεδομένων κάποιου πελάτη, όντας συνδεδεμένος μαζί του (με τον πελάτη), όπως προείπαμε, μέσω του internet.

Υπάρχουν άλλα data centers στην Ελλάδα ;

Βεβαίως. Εδώ και χρόνια μάλιστα και μάλιστα ορισμένα είναι … ελαφρώς ακριβότερα απ’ αυτό που θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα (βλέπε εδώ).

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί κάνοντας κλικ στο datacentermap.com να βρει περισσότερα στοιχεία αυτών.

Εργάζεται πολύς κόσμος στα data centers ;

Από προεπιλογή (by default, όπως θα έλεγαν οι νεαροί) ή “εξ’ απ’ ανέκαθεν” (όπως έλεγαν γελώντας κάποιοι φίλοι), τα data centers είναι χώροι με εκατοντάδες συστοιχίες από υπολογιστές, firewalls, δρομολογητές, χιλιόμετρα καλωδιώσεων, ups (σταθεροποιητές τάσης) και άλλα πολλά.

ΟΛΑ όμως αυτά βρίσκονται σε χώρους που ο χαρακτηρισμός “αποστειρωμένος χώρος σε περιβάλλον σταθερής θερμοκρασίας [περί τους 22ο C]”, δεν είναι υπερβολή.

Και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους.

Α) για να μην υπάρχει περίπτωση δολιοφθοράς επί των μηχανημάτων και

Β) για να υπάρχει η δυνατή λιγότερη σκόνη, στατικός ηλεκτρισμός και γενικά εξωγενής παρέμβαση (φυσική η ανθρώπινη) στα μηχανήματα.

Αυτονόητο λοιπόν είναι πως, στις εν λόγω επιχειρήσεις, στα datacenters, εργάζονται ανά βάρδια (συνολικά ημερησίως υπάρχουν 3 βάρδιες των 8 ωρών) οι εξής : ο IT υπηρεσίας, που επιβλέπει ανελλιπώς την ομαλή λειτουργία των πάντων, ένας ηλεκτρολόγος και οι φύλακες του χώρου.

Αν γεννηθεί η απορία : “μα δεν υπάρχει διευθυντής ;” η απάντηση είναι : βεβαίως και υπάρχει, ο IT manager ο οποίος όμως δεν είναι ανάγκη να παρίσταται στον χώρο αφού όλες τις αποφάσεις και τις ενέργειες του μπορεί να τις κάνει εξ αποστάσεως, όντας καθήμενος εμπρός σε ένα φορητό υπολογιστή, και όντας σε δίκτυο με τον κάθε server, με τον κάθε υπολογιστή, με το κάθε rack.

Αυτά …

Και αναφέρω “αυτά” καθώς η όποια σκέψη ότι σε τέτοιους χώρους κυκλοφορεί και εργάζεται κόσμος και κοσμάκης, είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας σε ταινία για παιδάκια

Η οικονομική ηθική πλευρά του θέματος :

Τέλος αναφέρω τα εξής δύο :

i) ναι υπάρχει χαρά (από αναμενόμενα οικονομικά έσοδα)

α) στις εταιρείες που κατασκευάζουν σκληρούς δίσκους, μητρικές υπολογιστών, κάρτες δικτύων, racks κλπ αλλά και στις εταιρείες συντήρησης των data centers καθώς, αν και όταν “κλωτσήσει” (χαλάσει) ένας σκληρός δίσκος τότε ο IT mamager ενημερώνει την outsourcing εταιρεία (εξωτερικός συνεργάτης) που έχει αναλάβει την συντήρηση και, κάποιος τεχνικός της τον αλλάζει. Όχι κάποιος τοπικά εργαζόμενος.

β) στην επιχείρηση που δημιουργεί το data center (στην Microsoft εν τω προκειμένω).

γ) στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της ενέργειας που απαιτεί ένα data center ίσως να σας ενδιαφέρει να διαβάστε και το Data centers: Χρήση της θερμότητας των servers για θέρμανση !

ii) ναι υπάρχει λύπη

Στις μικροεταιρείες που μέχρι τώρα είχαν φιλοξενία στα δεδομένα των πελατών τους και ήταν εταιρείες που δεν αναφέρονται στον προαναφερόμενο πίνακα με τα data centers. Στις μικροεταιρείες αυτές που θα δουν απώλεια στα έσοδα τους μιας και αρκετοί πελάτες τους (π.χ. μεγάλα λογιστικά γραφεία, κλινικές) θα μετακομίσουν για τα στέκια του Bill …

Υγ. οι “φιλολογίες” ότι στο εν λόγω datacenter θα φιλοξενούνται τα δεδομένα των Ελλήνων πολιτών, μόνο ως συνωμοσιολογία μπορεί να χαρακτηριστεί αφού, όπως προείπαμε, datacenters στην Ελλάδα υπήρχαν και πριν από το νέο προς κατασκευή.

Άλλα γνωστά κι άλλα όχι και τόσο γνωστά …

Γιώργος Θ. Κανελλάκης

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by George Kanellakis

Νεανίας αρκετών δεκαετιών που ακόμη και στα 110 μου χρόνια θα ζω με νεωτεριστικές ιδέες αλλά παλαιές Αρχές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).