Debian – Ubuntu – Linux Mint: Τι να χρησιμοποιήσω;

Αν έχετε ακούσει για το Ubuntu, την πιο δημοφιλή έκδοση του Linux θα έχετε ακούσει και τις διανομές Debian και το Linux Mint.

Με τόσες πολλές διανομές Linux που κυκλοφορούν, κάποιος που ενδιαφέρεται να υιοθετήσει το σύστημα θα δυσκολευτεί να επιλέξει. Σε αυτήν την περίπτωση, οι τρεις διανομές που αναφέρουμε παραπάνω έχουν πολλά κοινά, αλλά έχουν και πάρα πολλά που τις κάνουν ξεχωριστές.

Στον κόσμο του Linux, υπάρχουν εκατοντάδες λειτουργικά συστήματα που βασίζονται στο Linux (διανομές) για να επιλέξετε. Οι περισσότερες διανομές χρησιμοποιούν μια ήδη υπάρχουσα και προσθέτουν διάφορες αλλαγές. Ελάχιστες είναι οι διανομές που δεν βασίζεται σε κάποια άλλη.

Το λειτουργικό σύστημα Debian είναι ένα από αυτά,. Είναι δηλαδή ένα λειτουργικό από το οποίο προήλθαν οι περισσότερες εκδόσεις του Linux, και το Ubuntu είναι ο πιο διάσημος απόγονος.

Ωστόσο αν και το Ubuntu βασίζεται στο Debian, έχει γίνει η βάση σε πολλές άλλες διανομές. Το Linux Mint, για παράδειγμα, βασίζεται στο Ubuntu.

Όμως το Linux Mint δεν Ubuntu και το Ubuntu δεν είναι Debian. Παρόλο που μπορεί να χρησιμοποιούν σχεδόν την ίδια τεχνική υποστήριξη, θα βρείτε μεγάλες διαφορές όταν τα χρησιμοποιήσετε.

Debian

Ο προγραμματιστής Ian Murdock κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση του Debian το 1993, με μια κοινότητα προγραμματιστών που συνεργάζονταν για να παρέχουν ένα σταθερό Linux, το καλύτερο λογισμικό που διέθετε τότε κόσμος του ελεύθερου λογισμικού. Το όνομα προήλθε από το συνδυασμό του ονόματός του και του ονόματος της τότε φίλης του, Debra.

Σήμερα μπορείτε να εγκαταστήσετε το Debian στον φορητό σας υπολογιστή και να αντικαταστήσετε τα Windows, αλλά το Debian είναι κάτι περισσότερο από ένα λειτουργικό σύστημα. Διαθέτει μια τεράστια συλλογή λογισμικού που μπορείτε να διαμορφώσετε με διαφορετικούς τρόπους για να δημιουργήσετε το είδος της εμπειρίας που θέλετε. Γι ‘αυτό τόσα πολλά projects χρησιμοποιούν το Debian σαν βάση.

Φυσικά όπως προαναφέραμε μπορείτε να εγκαταστήσετε το Debian σαν λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή σας. Υπάρχει μια προεπιλεγμένη επιφάνεια εργασίας, αλλά το πρόγραμμα εγκατάστασης σάς επιτρέπει να διαλέξετε και να επιλέξετε όποια επιφάνειας εργασίας προτιμάτε. Μπορείτε και να επιλέξετε να μην έχετε καθόλου κάποιο UI, κάτι το οποίο είναι ιδανικό για να τρέξετε έναν server.

Αυτή η ελευθερία σημαίνει ότι οι ομάδες προγραμματισμού του Debian αφήνουν το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων σχεδιασμού και ευχρηστίας στα άλλα projects του ελεύθερου λογισμικού. Το πώς φαίνεται το Debian έχει να κάνει περισσότερο με αυτό που αποφασίζουν οι ομάδες προγραμματισμού των GNOME ή KDE παρά τους ίδιους τους προγραμματιστές της διανομής.

Ας μιλήσουμε όμως για την διαχείριση πακέτων στο Debian

Το Debian χρησιμοποιεί πακέτα σε μορφή DEB και τον διαχειριστή πακέτων APT. Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες, παρά μόνο στο ότι όλες οι διανομές που βασίζονται στο Debian, το Ubuntu και το Linux Mint διαθέτουν τα ίδια εργαλεία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο για το Debian. Οι λόγοι για τη χρήση του Debian είναι πολλοί, αλλά μόνο λίγοι είναι πολύ σημαντικοί για τους που ανακαλύπτουν πρώτα το δωρεάν λογισμικό.

Εάν χρησιμοποιήσετε σήμερα το Debian ενώ χρησιμοποιούσατε μια διαφορετική διανομή Linux, μπορεί να παρατηρήσετε ότι μεγάλο μέρος του λογισμικού είναι από αυτό που κυκλοφορούσε στην προηγούμενη διανομή σας.

Γιατί; Οι νέες εκδόσεις του Debian κυκλοφορούν μία φορά κάθε δύο έως τρία χρόνια ενώ οι ενημερώσεις των εφαρμογών συνεχίζουν να κυκλοφορούν. Οι ενημερώσεις του Debian, αφορούν ενημερώσεις ασφαλείας, ενώ υπάρχουν και μερικές για συντήρηση. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε νεότερο λογισμικό στο Debian, μπορείτε, αλλά μπορεί να συναντήσετε περισσότερα σφάλματα και αστάθεια.

Εν ολίγοις, το Debian δεν είναι δύσκολο στη χρήση, αλλά απευθύνεται σε περισσότερο τεχνικούς από αυτούς που χρησιμοποιούν το Ubuntu ή το Linux Mint. Το Debian είναι ιδανικό για άτομα που ενδιαφέρονται περισσότερο για τις αξίες του ελεύθερου λογισμικού, θέλουν περισσότερο έλεγχο του τρόπου λειτουργίας του υπολογιστή τους, θέλουν να τρέξουν ένα διακομιστή ή εκτιμούν την μακροπρόθεσμη σταθερότητα.

Διανομή Ubuntu Linux

Σε αντίθεση με το Debian, το Ubuntu είναι προϊόν μιας ιδιωτικής εταιρείας, της Canonical κυκλοφόρησε την διανομή το 2004. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια έκδοση του Linux που να απευθύνεται σε μη τεχνικούς χρήστες.

Λοιπόν, σε τι διαφέρει το Ubuntu από το Debian; Για τους αρχάριους, ήταν σαφές: η επιφάνεια εργασίας του Ubuntu. Η Canonical προσπάθησε να κάνει την επιφάνεια εργασίας όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη για τους χρήστες.

Σήμερα, η Canonical παρέχει ένα απλούστερο πρόγραμμα εγκατάστασης, ένα νέο στυλ του GNOME Desktop, αλλά και νεότερο λογισμικό.
(Τα πακέτα του Ubuntu προέρχονται τεχνικά από το ασταθές κανάλι του Debian. Αυτό σημαίνει ότι οι έμπειροι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν αυτό το λογισμικό και στο Debian, αλλά με τον κίνδυνο μιας λιγότερο σταθερής επιφάνειας εργασίας).

Το Snap Store

Η Canonical δημιούργησε τη μορφή πακέτων snap, προσελκύοντας προγραμματιστές λογισμικού να κυκλοφορήσουν τις εφαρμογές τους στο Snap Store.

Το Snap Store, βρήκε μεγάλη απήχηση καθώς το Ubuntu είναι η πιο διαδεδομένη έκδοση του Linux, και φέρνει εύκολες εγκαταστάσεις σε εφαρμογές όπως το Skype και το Steam, καθώς και πολλές άλλες.

Η μορφή snap της Canonical είναι μια καθολική μορφή που λειτουργεί ανεξάρτητα από τη διανομή Linux που θα επιλέξετε. Έτσι δεν χρειάζεται πλέον να χρησιμοποιείτε το Ubuntu για να έχετε πολλά από αυτά τα οφέλη.

Το Ubuntu διαθέτει ένα προγραμματισμένο πρόγραμμα κυκλοφορίας, με νέες εκδόσεις μακροπρόθεσμης υποστήριξης να κυκλοφορούν κάθε δύο χρόνια. Οι ενδιάμεσες εκδόσεις κυκλοφορούν κάθε έξι μήνες. Έτσι η διανομή είναι κατάλληλη για άτομα που τους αρέσουν οι τακτικές ενημερώσεις αλλά και για όλους όσους θέλουν απλώς έναν αξιόπιστο υπολογιστή.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές “γεύσεις” του Ubuntu πέρα ​​από την κύρια έκδοση. Το Kubuntu χρησιμοποιεί το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας KDE, ενώ το Lubuntu χρησιμοποιεί το LXQt DE. Το Xubuntu χρησιμοποιεί την επιφάνεια εργασίας Xfce και το Ubuntu MATE κυκλοφορεί με την επιφάνεια εργασίας MATE. Εάν δεν σας αρέσει το προεπιλεγμένο UI, μια από τις παραπάνω γεύσεις του Ubuntu μπορεί να είναι η κατάλληλη.

Linux Mint με περιβάλλον επιφάνειας εργασίας Cinnamon

Ο Clément Lefèbvre ξεκίνησε το Linux Mint το 2006, λίγα χρόνια μετά το Ubuntu. Οι προγραμματιστές του Mint αποφάσισαν να κάνουν το Linux Mint πλήρως συμβατό με την επιφάνεια εργασίας του Ubuntu.

Και οι δύο διανομές χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον τα ίδια αποθετήρια και μπορούν να εγκαταστήσουν το ίδιο λογισμικό. Τα πακέτα DEB που προορίζονται για το Ubuntu λειτουργούν και στο Linux Mint. Η ομάδα του Linux Mint δεν ενδιαφέρεται πολύ για τα snaps, αλλά μπορείτε να τα εγκαταστήσετε.Linux Mint

Η κύρια διαφορά μεταξύ του Mint και του Ubuntu υπάρχει στην επιφάνεια εργασίας. Η ομάδα του Linux Mint δημιούργησε το περιβάλλον εργασίας Cinnamon, το οποίο από προεπιλογή μοιάζει κάπως με τα Windows. Υπάρχει ένα μενού εκκίνησης κάτω αριστερά, μια γραμμή εργασιών στο κάτω μέρος και εικονίδια συστήματος στην κάτω δεξιά γωνία.

Το λειτουργικό Mint διαθέτει πολλά εργαλεία που απλοποιούν τη διαδικασία εγκατάστασης εφαρμογών και ς θεμάτων της επιφάνειας εργασίας. Διαθέτει επίσης την επιλογή προεγκατάστασης κωδικοποιητών πολυμέσων που, στο Debian και το Ubuntu, πρέπει να τα εγκαταστήσετε μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού.

Αυτές οι αλλαγές έχουν κάνει το Linux Mint μια πολύ εύκολη επιφάνεια εργασίας για να μάθετε το Linux αλλά και για να το χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση.

Εάν δεν σας αρέσει η επιφάνεια εργασίας Cinnamon, υπάρχουν διαθέσιμες εκδόσεις της διανομής με επιφάνειες εργασίας Xfce και Mint.

Debian – Ubuntu – Linux Mint: Τι να χρησιμοποιήσω;

Προσωπικά χρησιμοποιώ το Debian γιατί επιλέγω σταθερότητα και είμαι φίλος του ελεύθερου λογισμικού που δεν συμπαθεί τις καθημερινές ενημερώσεις. Δεν θα πρότεινα το Debian σε έναν χρήστη των Windows που θέλει να δοκιμάσει το Linux.
Το Ubuntu και το Linux Mint προσφέρουν μια πολύ ευκολότερη εμπειρία out of the box.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).