Το Debian είναι το πιο ευάλωτο λειτουργικό σύστημα τα τελευταία 20 χρόνια

Σύμφωνα με το TheBestVPN το λειτουργικό ήταν το πιο ευάλωτο για τις δύο τελευταίες δεκαετίες που μας πέρασαν. Και για το 2019 το Debian ήταν στην δεύτερη θέση.

Debian

Πολλοί πιστεύουν ότι τα είναι το πιο ευάλωτο λειτουργικό σύστημα, γεγονός που κάνει τους χρήστες να τρέχουν πανικοβλημένοι όταν ακούγετε μία νέα εισβολή ή τρύπα ασφαλείας. Να μην πούμε για τον σαματά που έγινε με τα Windows 7 επειδή η σταμάτησε την υποστήριξή τους. Όμως είναι έτσι τα πράγματα; Φαίνεται πως όχι, σύμφωνα με μία νέα στατιστική έρευνα, που φέρνει πρώτα τα Debian σε προβλήματα.

Σύμφωνα με μια ανάλυση που δημοσίευσε το TheBestVPN με βάση τα στοιχεία που έλαβε από τo National Institute of Standards and Technology's National Vulnerability Database (Εθνική Βάση Δεδομένων του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας) των ΗΠΑ, το λειτουργικό Debian είχε τις περισσότερες τεχνικές ευπάθειες, καθιστώντας το το πιο ευάλωτο προϊόν για τα τελευταία 20 χρόνια.

Μεταξύ του 1999 και του 2019, οι ερευνητές ανακάλυψαν συνολικά 3.067 κενά ασφαλείας στο Debian, φέρνοντας το στην πρώτη θέση, ενώ την πρώτη έκδοση Windows και συγκεκριμένα τα Windows Server 2008, τα συναντάμε στην ένατη θέση με πολύ λιγότερες τεχνικές ευπάθειες ( 1.421 ).

Στον ίδιο κατάλογο το και το kernel βρίσκονται στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, με 2.563 και 2.357 κενά ασφαλείας, ενώ το macOS είναι τέταρτο με 2.212.

Και για όσους θα πουν “20 έτη! περσινά ξινά σταφύλια”, ας δουν την λίστα που αναφέρεται μόνο για το έτος που μας πέρασε, δηλαδή μόνο για το 2019. Εκεί το Android είναι ο νούμερο ένα με 414 τρωτά σημεία, ακολουθούμενο κατά σειρά από τα Debian, τα Windows Server 2106 και τα Windows 10, με αντίστοιχα προβλήματα ασφαλείας 360, 357 και 357.

Στην ίδια μελέτη γίνεται διαχωρισμός μεταξύ “τεχνικών ευπαθειών” (δηλαδή γνωστά κενά ασφαλείας) και ευπαθειών (δηλαδή επιθέσεων). Εκεί τα νούμερα αλλάζουν και φέρνουν την Micorosoft στην πρώτη θέση στις επιθέσεις και τα Debian στην όγδοη σε σύνολο όλων των γνωστών προγραμμάτων και λειτουργικών. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης: “Η Microsoft είναι μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο, αλλά τα προϊόντα της παραμένουν επιρρεπή σε επιθέσεις. Υπήρχαν 668 αναφερόμενες επιθέσεις το 2019. Από το 2009, η Microsoft είχε 6.814 επιθέσεις, καθιστώντας την πιο ευάλωτη σε αυτά τα 20 χρόνια. Τις πρώτες πέντε θέσεις κατέχουν η Oracle (6,115), η IBM (4,679), η Google (4,572) και η Apple (4,512)”.

Ωστόσο, τα Linux αναμένεται να αναπτυχθούν και να αποκτήσουν, μαζί με πελάτες και φήμη, και παραπάνω ποσοστό επιθέσεων. Δεδομένου μάλιστα ότι έχουν δείξει μέχρι τώρα τα περισσότερα κενά ασφαλείας η κατάσταση μπορεί να εκτραπεί.

Ακούει ο Γιώργος?

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).