DeepMind: Η AI εταιρεία DeepMind της Google, που εδρεύει στο Λονδίνο, δημιούργησε δύο διαφορετικούς τύπους AI που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους για να προγραμματίσουν το μέλλον και να εκτελέσουν εργασίες με υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας από τα AI χωρίς φαντασία.
Μπερδευτήκατε;
Σε μια δημοσίευση στην ιστοσελίδα τους, οι ερευνητές της DeepMind δίνουν μια σύντομη ανασκόπηση της “νέας οικογένειας προσεγγίσεων για τον σχεδιασμό που βασίζεται στη φαντασία”. Οι αποκαλούμενοι φαντασιακοί παράγοντες, ή I2As, χρησιμοποιούν έναν εσωτερικό κωδικοποιητή φαντασίας που βοηθά το AI να αποφασίσει ποιες είναι και ποιες δεν είναι χρήσιμες προβλέψεις για το μέλλον.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η φαντασία του AI είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση πραγματικών προβλημάτων, όπου καμιά φορά χρειάζεται να δοκιμάζετε νοητικά μερικές πιθανές εκβάσεις των ενεργειών σας για να προβλέψετε ή να αποφασίσετε ποια είναι η καλύτερη.
Πρόσφατα, ο ιδρυτής της DeepMind, Demis Hassabis έγραψε ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο Neuron σχετικά με το πώς εξαρτάται η ανάπτυξη του γενικού σκοπού του AI από την κατανόηση και την κωδικοποίηση των ανθρώπινων ικανοτήτων όπως την φαντασία, την περιέργεια και την μνήμη. Η εταιρεία του λοιπόν φαίνεται να σημειώνει πρόοδο σε τουλάχιστον μία από αυτές τις ανθρώπινες ικανότητες.
Οι μηχανές-φορείς του I2A επιφορτίστηκαν με το να ελέγξουν διαφορετικές καταστάσεις για να παρατηρήσουν οι επιστήμονες τις προγνωστικές ικανότητές τους. Ανάμεσα στις δοκιμές υπήρχε και ένα παιχνίδι παζλ Sokoban καθώς και ένα παιχνίδι πλοήγησης διαστημόπλοιου. Το Sokoban είναι ένα παζλ στο οποίο ένας μικρός εξωγήινος πρέπει να σπρώξει τα κουτάκια στο σωστό μέρος – δεν μπορεί να τραβήξει κουτάκια όμως, έτσι μια λανθασμένη κίνηση μπορεί να σε κάνει να χάσεις ολόκληρο το γύρο.
Οι μηχανές-φορείς του I2A απέδωσαν πολύ καλύτερα από ό, τι οι μηχανές που δεν χρησιμοποιούσαν το I2A. Έμαθαν πώς να περιηγούνται στα παζλ με λιγότερη εμπειρία εξάγοντας περισσότερες πληροφορίες από εσωτερικές προσομοιώσεις που πραγματοποιούσαν.
Φυσικά, ο τύπος φαντασίας που περιγράφεται στο paper του Demis Hassabis δεν πλησιάζει καν, τον τρόπο που χρησιμοποιούν την φαντασία τους οι άνθρωποι. Όμως το πείραμα δείχνει ότι τα AI μπορούν να λειτουργήσουν πολύ καλύτερα όταν φανταστούν διαφορετικά σενάρια πριν ενεργήσουν.
Όπως ανέφερε ο Hassabis στο Neuron, δημιουργώντας μηχανές με φαντασία που μπορούν να ανταγωνιστούν αυτό που μπορούμε να κάνουμε “είναι ίσως η πιο δύσκολη πρόκληση για την έρευνα του AI: να οικοδομήσουμε έναν παράγοντα που να μπορεί να σχεδιάσει ιεραρχικά, να είναι πραγματικά δημιουργικός και να παράγει λύσεις σε προκλήσεις εδώ και τώρα χωρίς να χρειάζεται το ανθρώπινο μυαλό.”
Βήμα προς βήμα, μάλλον θα φτάσουμε και εκεί.