Μία από τις απαιτήσεις συστήματος των Windows 11 είναι ο υπολογιστή σας να διαθέτει TPM έκδοση 2.0. Δείτε πως μπορείτε να ελέγξετε εάν έχετε TPM ή όχι.
Τι είναι το TPM;
Το Trusted Platform Module (TPM – Μονάδα αξιόπιστης πλατφόρμας) είναι μια συσκευή ασφαλείας που μπορεί να βρίσκεται ενσωματωμένη στην motherboard του υπολογιστή σας αλλά μπορεί να τοποθετηθεί και εκ των υστέρων, αν φυσικά υπάρχει κατάλληλη υποδοχή.
Οι υπολογιστές από το 2016 και μετά το μεγαλύτερο ποσοστό τους διαθέτουν TPM. Η συσκευή αυτή προσφέρει μοναδικούς κωδικούς κρυπτογράφησης και στα λειτουργικά συστήματα όπως τα Windows 10, χρησιμεύει σε λειτουργίες όπως το BitLocker, για την κρυπτογράφηση και την αποκρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου.
Υπάρχουν διάφορες εκδόσεις του TPM αλλά αυτή που απαιτούν τα Windows 11 είναι η 2.0. Όταν κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τα Windows 8, χρειαζόντουσαν την έκδοση 1.2 για το BitLocker και αν δεν την είχατε το πρόβλημα λυνόταν με αντίστοιχο λογισμικό.
Δείτε αν έχετε TPM και αν ναι, ποια έκδοση
1ος τρόπος : Πατήστε ταυτόχρονα τα πλήκτρα Win + R και στο παράθυρο Εκτέλεση που θα εμφανιστεί πληκτρολογήστε tpm.msc και πατήστε Enter ή κάντε κλικ στο OK .
Θα ξεκινήσει το βοηθητικό πρόγραμμα Μονάδας Αξιόπιστης Πλατφόρμας (TPM). Εδώ μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση και τον κατασκευαστή του TPM. Αν δεν έχετε TPM θα δείτε κάτι τέτοιο:
Όμως σε αυτή την περίπτωση μπορεί να έχετε και απλά να μην είναι ενεργοποιημένο από το BIOS ή το UEFI. Θα πρέπει να μπείτε στο BIOS του υπολογιστή και να ψάξετε για όπου αναφέρεται το TPM και να το κάνετε Enable.
Αν έχετε και είναι ενεργοποιημένο θα δείτε κάτι τέτοιο:
Στο παρακάτω παράδειγμα, η κατάσταση είναι: \”Το TPM είναι έτοιμο για χρήση\”. Και οι πληροφορίες κατασκευαστή είναι η έχει την έκδοση 2.0. Αυτό σημαίνει ότι το PC είναι κατάλληλο για την εκτέλεση των Windows 11.
2ος τρόπος: Μπορείτε να διαπιστώσετε αν έχετε TPM ή όχι μέσα από την διαχείριση συσκευών. Κάντε δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξη και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στη \”Διαχείριση Συσκευών\”.
Μόλις ανοίξει η Διαχείριση συσκευών, μετακινηθείτε προς τα κάτω και κάντε κλικ στο \” Συσκευές Ασφαλείας \” (ή Security devices, αν έχετε Αγγλικά) για να επεκτείνετε το μενού και να δείτε εάν υπάρχουν καταχωρήσεις TPM.
3ος τρόπος: Χρησιμοποιήστε την γραμμή εντολών. Ανοίξτε μία γραμμή εντολών ως διαχειριστής και πληκτρολογήστε :
wmic /namespace:\\\\root\\cimv2\\security\\microsofttpm path win32_tpm get * /format:textvaluelist.xsl
Αν έχετε TPM και αν είναι ενεργοποιημένο θα πρέπει να σας επιστρέψει την τιμή TRUE και μπορείτε να δείτε την έκδοση εκεί που λέει SpecVersion.
Φυσικά μπορείτε κάλλιστα να μπείτε στο BIOS ή στο UEFI και να δείτε αν έχετε TPM, αλλά δεν είναι τόσο εύκολος τρόπος όσο οι παραπάνω μέθοδοι. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Windows PC Health Check για να βεβαιωθείτε ότι το σύστημά σας θα υποστηρίζει τα Windows 11.
ας τα βαλουν εκει που ξέρουν σιγά να μην κατσω να αγοράσω καινουριο υπολογιστή!!!
Και αν εχουμε ,που εχουμε δηλ ,δωρο αδωρο,αφου μαλλον ο επεξεργαστης που εχει το pc μου ειναι 6γενιας,πραγμα που σημαινει οτι αν και σχετικα καινουργιο μηχανημα ,εγω δε θα μπορω να το αναθαυθμισω.Microsoft με τα καλα της
Μπορεί η μητρική να έχει pins ως αναμονή για να τσιπωθεί μια μοντουλα TPM.
Έτσι, ακόμη κι αν ενεργοποιήσεις το tpm από την bios, α) πάλι δε θα έχεις αποτέλεσμα αφού θα πρέπει να κοτσάρεις το κυκλωματάκι στα pins
β) απουσιαζουσας της μοντούλας από τα pins της μητρικής, ακόμη και μετά την ενεργοποίηση του tpm από την μητρική, η κονσόλα των windows θα σου βγάζουν ένα error.
Επίλογος : εκτιμώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών υπολογιστών θα λένε : … να κι αν τρέξουν τα 11αρια, να κι αν δεν τρέξουν.
Κι αυτό θα ισχύει για πολλά χρόνια εμπρός.