Δείτε αν το pc σας διαθέτει TPM για τα Windows 11

Μία από τις απαιτήσεις συστήματος των Windows 11 είναι ο υπολογιστή σας να διαθέτει TPM έκδοση 2.0. Δείτε πως μπορείτε να ελέγξετε εάν έχετε TPM ή όχι.1399 panel01 hero windowssv

 

Τι είναι το TPM;
Το Trusted Platform Module (TPM – Μονάδα αξιόπιστης πλατφόρμας) είναι μια ασφαλείας που μπορεί να βρίσκεται ενσωματωμένη στην motherboard του υπολογιστή σας αλλά μπορεί να τοποθετηθεί και εκ των υστέρων, αν φυσικά υπάρχει κατάλληλη .

Οι υπολογιστές από το 2016 και μετά το μεγαλύτερο ποσοστό τους διαθέτουν TPM. Η συσκευή αυτή προσφέρει μοναδικούς κωδικούς κρυπτογράφησης και στα λειτουργικά συστήματα όπως τα Windows 10, χρησιμεύει σε λειτουργίες όπως το BitLocker, για την κρυπτογράφηση και την αποκρυπτογράφηση του σκληρού δίσκου.

Υπάρχουν διάφορες εκδόσεις του TPM αλλά αυτή που απαιτούν τα Windows 11 είναι η 2.0. Όταν κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τα Windows 8, χρειαζόντουσαν την έκδοση 1.2 για το BitLocker και αν δεν την είχατε το λυνόταν με αντίστοιχο λογισμικό.

Δείτε αν έχετε TPM και αν ναι, ποια έκδοση
1ος τρόπος : Πατήστε ταυτόχρονα τα πλήκτρα Win + R και στο παράθυρο Εκτέλεση που θα εμφανιστεί πληκτρολογήστε tpm.msc και πατήστε Enter ή κάντε κλικ στο OK .

Θα ξεκινήσει το βοηθητικό Μονάδας Αξιόπιστης Πλατφόρμας (TPM). Εδώ μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση και τον κατασκευαστή του TPM. Αν δεν έχετε TPM θα δείτε κάτι τέτοιο:tpm check

 

Όμως σε αυτή την περίπτωση μπορεί να έχετε και απλά να μην είναι ενεργοποιημένο από το BIOS ή το UEFI. Θα πρέπει να μπείτε στο BIOS του υπολογιστή και να ψάξετε για όπου αναφέρεται το TPM και να το κάνετε Enable.

Αν έχετε και είναι ενεργοποιημένο θα δείτε κάτι τέτοιο:

tpm check 2

 

Στο παρακάτω παράδειγμα, η κατάσταση είναι: \”Το TPM είναι έτοιμο για χρήση\”.  Και οι πληροφορίες κατασκευαστή είναι η έχει την έκδοση 2.0. Αυτό σημαίνει ότι το PC είναι κατάλληλο για την εκτέλεση των Windows 11.

2ος τρόπος: Μπορείτε να διαπιστώσετε αν έχετε TPM ή όχι μέσα από την διαχείριση συσκευών. Κάντε δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξη και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στη \”Διαχείριση Συσκευών\”.

Μόλις ανοίξει η Διαχείριση συσκευών, μετακινηθείτε προς τα κάτω και κάντε κλικ στο \” Συσκευές Ασφαλείας \” (ή Security devices, αν έχετε Αγγλικά) για να επεκτείνετε το μενού και να δείτε εάν υπάρχουν καταχωρήσεις TPM.

tpm device manager check

3ος τρόπος: Χρησιμοποιήστε την γραμμή εντολών. Ανοίξτε μία γραμμή εντολών ως και πληκτρολογήστε :
wmic /namespace:\\\\root\\cimv2\\security\\microsofttpm path win32_tpm get * /format:textvaluelist.xsl

tpm command prompt

Αν έχετε TPM και αν είναι ενεργοποιημένο θα πρέπει να σας επιστρέψει την τιμή TRUE και μπορείτε να δείτε την έκδοση εκεί που λέει SpecVersion.

Φυσικά μπορείτε κάλλιστα να μπείτε στο  BIOS ή στο UEFI και να δείτε αν έχετε TPM, αλλά δεν είναι τόσο εύκολος τρόπος όσο οι παραπάνω μέθοδοι. Επίσης, μπορείτε να  χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή Windows PC Health Check για να βεβαιωθείτε ότι το σύστημά σας θα υποστηρίζει τα Windows 11.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.087 εγγεγραμμένους.
TPM,Windows11,iguru

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

3 Comments

Leave a Reply
 1. ας τα βαλουν εκει που ξέρουν σιγά να μην κατσω να αγοράσω καινουριο υπολογιστή!!!

 2. Και αν εχουμε ,που εχουμε δηλ ,δωρο αδωρο,αφου μαλλον ο επεξεργαστης που εχει το pc μου ειναι 6γενιας,πραγμα που σημαινει οτι αν και σχετικα καινουργιο μηχανημα ,εγω δε θα μπορω να το αναθαυθμισω.Microsoft με τα καλα της

 3. Μπορεί η μητρική να έχει pins ως αναμονή για να τσιπωθεί μια μοντουλα TPM.

  Έτσι, ακόμη κι αν ενεργοποιήσεις το tpm από την bios, α) πάλι δε θα έχεις αποτέλεσμα αφού θα πρέπει να κοτσάρεις το κυκλωματάκι στα pins
  β) απουσιαζουσας της μοντούλας από τα pins της μητρικής, ακόμη και μετά την ενεργοποίηση του tpm από την μητρική, η κονσόλα των windows θα σου βγάζουν ένα error.

  Επίλογος : εκτιμώ ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών υπολογιστών θα λένε : … να κι αν τρέξουν τα 11αρια, να κι αν δεν τρέξουν.
  Κι αυτό θα ισχύει για πολλά χρόνια εμπρός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).