Δείτε την 3D χαρτογράφηση του πλανήτη Άρη

Δείτε μία εκπληκτική τρισδιάστατη χαρτογράφηση του πλανήτη Άρη όπως θα βλέπατε την Γη από το Google Earth.

mars map

O Κόκκινος Πλανήτης έχει χαρτογραφηθεί πλήρως. Τα φαράγγια, τα βουνά και οι περισσότερες μεγάλες διαμορφώσεις της επιφάνειας του έχουν πλέον και ονομασίες. Τα ολοένα και πιο σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία εμπλουτίζουν και βελτιώνουν την εικόνα που έχουμε για τον Άρη, τον οποίο και αναμένεται να επισκεφτεί σύντομα ο άνθρωπος.

Οι δορυφόροι, τα ρομπότ εξερεύνησης, αλλά και το drone που βρίσκονται στον Άρη στέλνουν καθημερινά στη Γη ένα πλήθος εικόνων του πλανήτη. Έτσι οι φίλοι του διαστήματος μπορούν να «επισκεφτούν» τον Κόκκινο Πλανήτη μέσα από την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού τους, όπως ακριβώς θα έκαναν με τον πλανήτη Γη μέσα από το Google Earth.

Το Εργαστήριο Πλανητικής Οπτικοποίησης Bill Murray, του φημισμένου για τα τεχνολογικά του εργαστήρια Πανεπιστήμιο Caltech στη Καλιφόρνια, δημιούργησε τον πρώτο τρισδιάστατο χάρτη του Άρη. Πρόκειται για ένα πραγματικά εντυπωσιακό χάρτη που επιτρέπει στο χρήστη να επιλέξει οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, να ζουμάρει και να το δει να εμφανίζεται μπροστά τα μάτια του.

Ο χάρτης εμφανίζει τον κόκκινο πλανήτη ως μία σφαίρα που μπορείτε να κάνετε εκπληκτικές μεγεθύνσεις στην επιφάνειά του με την χρήση της ρόδας του ποντικιού σας. Στην κάτω μεριά της οθόνης σας υπάρχει έτοιμα κουμπιά που σας πάνε κατευθείαν σε σημεία ενδιαφέροντος, όπως χαράδρες (Carpi Chasma), το βουνό Όλυμπος, την θέση του Curiosity κλπ.

mars map 2

Ο χάρτης είναι τόσο λεπτομερής που καλύπτει 25 τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειας του Άρη σε κάθε εικονοστοιχείο του (pixel). Με το μενού στην δεξιά μεριά μπορείτε να ανοιγοκλείσετε διάφορες εμφανίσεις (layers) του πλανήτη, όπως την εμφάνιση των ονομάτων, μία χρωματική παράσταση της NASA κλπ.

Η ερευνητική ομάδα που δημιούργησε το χάρτη χρειάστηκε περίπου έξι χρόνια χρόνια για να τα καταφέρει χρησιμοποιώντας περίπου 110.000 εικόνες του Άρη. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο ο οποίος οργάνωσε περίπου 100 χιλιάδες εικόνες του Άρη που βρίσκονταν ήδη σε βάσεις δεδομένων, ενώ χρειάστηκε οι ερευνητές να προσθέσουν χειροκίνητα άλλες 13.000 εικόνες για να ολοκληρωθεί η δημιουργία του χάρτη.

Δείτε την χαρτογράφηση της πλανήτη Άρη από εδώ.

Άρης,κόκκινος,πλανήτης,χάρτης,Mars,map

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).