Όταν τα “superapps” παράδοσης τροφίμων ξεκίνησαν να λειτουργούν στην Ινδονησία, οι χρήστες άρχισαν να παίρνουν βάρος.
Αυτό υποστηρίζουν οι συγγραφείς μιας εργασίας του Κέντρου Αναπτυξιακής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Βόννης [PDF] που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα.
Με τίτλο “Ο αντίκτυπος των σούπερ εφαρμογών στη διατροφή σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος: Στοιχεία από την Ινδονησία” (Impact of Super Apps on the Nutrition Transition in Low- and Middle-Income Countries: Evidence from Indonesia) η δημοσίευση εξετάζει δεδομένα υγείας από την Ινδονησία που καλύπτουν τα έτη 2015 έως 2018 – μια εποχή που συμπίπτει με την ευρεία υιοθέτηση των “superapps” Grab και Gojek.
Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι το με τις νέες εφαρμογές παράδοσης φαγητού υπήρξε μια αύξηση στις βαθμολογίες του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), “ιδιαίτερα μεταξύ των ατόμων που είναι ήδη υπέρβαρα και παχύσαρκα”.
Αυτές οι αυξήσεις ήταν “πιο έντονες στις πόλεις … και μεταξύ των ατόμων με απασχόληση, πάνω από το μεσαίο εισόδημα και εκπαίδευση πέρα από το δημοτικό σχολείο”. Οι πλούσιοι, αναφέρει η μελέτη, που είχαν χρήματα να ξοδέψουν σε έτοιμη τροφή, αγόραζαν πολύ περισσότερα.
Οι ερευνητές βρήκαν επίσης στοιχεία μείωσης του αριθμού των λιποβαρών ατόμων και αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και κρέατος. Πιστεύουν λοιπόν ότι τα superapps έχουν τη δυνατότητα να επιδεινώσουν την υγεία, κάτι που αποτελεί πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής!
https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/08969205221087130