Νέος υπερυπολογιστής της Dell ο ταχύτερος στην Αφρική

Η Dell αναφέρει ότι ο υπερυπολογιστής cheetah που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στη Νότια Αφρική είναι ο ταχύτερος σε ολόκληρη την ήπειρο. Με 40.000-core ενός petaflop το σύστημα Lengau, που υπάρχει στο Συμβούλιο Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας ή Council for Scientific and Industrial Research – CSIR, στο Cape Town, έχει σχεδιαστεί για να ανοίξει νέες ερευνητικές κατευθύνσεις και να τονώσει τα σχέδια του ιδιωτικού τομέα.dell

Το σύστημα ονομάστηκε Lengau που σημαίνει cheetah στα Setswana.

“Όταν ξεκινήσαμε το 2007, πήραμε την έμπνευση από τα ταχύτερα ζώα στη γη και ονομάσαμε το πρώτο μας υπολογιστικό σύστημα υψηλής απόδοσης iQudu, Xhosa από την μεγάλη αντιλόπη της Αφρικής. Το σύστημα υπερηφανευόταν για τα 2,5 TeraFLOPS, τα οποία μπορούσαν να πραγματοποιήσουν 2.500 δισεκατομμύρια πράξεις το δευτερόλεπτο,” ανέφερε ο διευθυντής της CHPC Dr. Happy Sithole.dell lengau

“Το 2009 υπήρξε αυξημένη ζήτηση για υπολογιστικούς πόρους, καθώς και για ένα νέο σύστημα υψηλών επιδόσεων, που ονομάστηκε αντιλόπη σαβάνας (tsessebe). Το σύστημα αργότερα αναβαθμίστηκε στα 64,44 teraflops.”

Παρά το γεγονός ότι ο νέος super υπολογιστής cheetah είναι πιο ισχυρός, ο Lengau καταλαμβάνει λιγότερο χώρο από τον προκάτοχό του. Το νέο σύστημα καταλαμβάνει 19-rack και έχει συνολικά 1.039 servers DΕLL PowerEdge Intel Xeon, που ως επί το πλείστον αποτελούνται από PowerEdge C6320s με 24 R630s και πέντε R930s.

Με συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης 5PB, ο Lengau χρησιμοποιεί 6 Dell PowerVault MD3460s, Dell Ethernet switches, Mellanox EDR InfiniBand με μέγιστη ταχύτητα διασύνδεσης στα 56GB/s, και λογισμικό διαχείρισης Bright Cluster Management.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).