Διαδραστικός χάρτης με 200.000 γαλαξίες. Από το John Hopkins στο PC σας

Ένας χάρτης που δημιουργήθηκε από αστρονόμους του Πανεπιστημίου Johns Hopkins περιέχει δεδομένα που εξάχθηκαν για δύο δεκαετίες από το Sloan Digital Sky Survey Ο διαδραστικός χάρτης επιτρέπει στο κοινό να δει δεδομένα που ήταν προσβάσιμα μόνο σε επιστήμονες.

Απεικονίζει την πραγματική θέση και τα πραγματικά χρώματα 200.000 γαλαξιών, και είναι διαθέσιμος στο διαδίκτυο, απ όπου μπορείτε να τον κατεβάσετε δωρεάν.

scroll through

Το Sloan Digital Sky Survey είναι μια πρωτοποριακή προσπάθεια αποτύπωσης του νυχτερινού ουρανού μέσω ενός τηλεσκοπίου που εδρεύει στο Νέο Μεξικό. Νύχτα με νύχτα για χρόνια, το τηλεσκόπιο στόχευε σε ελαφρώς διαφορετικές τοποθεσίες για να συλλάβει αυτή την ασυνήθιστα ευρεία προοπτική.

Ο χάρτης, συγκέντρωσε με τη βοήθεια της πρώην φοιτήτριας του Johns Hopkins, Nikita Shtarkman, και απεικονίζει ένα κομμάτι του σύμπαντος ή περίπου 200.000 γαλαξίες. Κάθε κουκκίδα στον χάρτη είναι ένας γαλαξίας και κάθε γαλαξίας περιέχει δισεκατομμύρια αστεριών και πλανητών.

Η διαστολή του σύμπαντος συμβάλλει στο να γίνει αυτός ο χάρτης πολύχρωμος. Όσο πιο μακριά είναι ένα αντικείμενο, τόσο πιο κόκκινο φαίνεται. Η κορυφή του χάρτη αποκαλύπτει την πρώτη λάμψη ακτινοβολίας που εκπέμπεται αμέσως μετά το Big Bang, πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

  H Εφορία υπολόγισε την φορολογική σας δήλωση και δικαιούστε επιστροφή φόρου

“Σε αυτόν τον χάρτη, είμαστε απλώς μια κουκίδα στο κάτω μέρος, μόνο ένα pixel. Και όταν λέω εμείς, εννοώ τον γαλαξία μας, τον Γαλαξία μας που έχει δισεκατομμύρια αστέρια και πλανήτες”, αναφέρει ο Brice Ménard δημιουργός του χάρτη και καθηγητής στο Johns Hopkins.

“Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε αστρονομικές εικόνες που δείχνουν έναν γαλαξία εδώ, έναν γαλαξία εκεί ή ίσως μια ομάδα γαλαξιών. Αυτό που δείχνει αυτός ο χάρτης είναι σε μια πολύ, πολύ διαφορετική κλίμακα.”
Για όσους ενδιαφέρονται, το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins δημοσίευσε ένα βίντεο για τον χάρτη στο YouTube.

Δείτε τον χάρτη

Johns Hopkins

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


  +  19  =  21