Ορισμένες διανομές Linux έχουν βρει χρήσεις για AI agents (Τεχνητή Νοημοσύνη), σαν εργαλεία, αλλά υπάρχουν πολλά ζητήματα που αφορούν τη χρήση της.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στέλνει τεράστιες ποσότητες δεδομένων στο Διαδίκτυο, στέλνει πληροφορίες ταυτοποίησης στις εταιρείες που τις λειτουργούν και συχνά αναφέρουν λανθασμένες πληροφορίες ως γεγονότα.
Αυτό καθιστά τις περισσότερες μορφές Τεχνητής Νοημοσύνης έναν εφιάλτη απορρήτου, για να μην αναφέρουμε τις περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Τα καλά νέα, για όσους επιθυμούν να αποφύγουν να έχουν εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης στο λειτουργικό τους σύστημα, είναι ότι οι περισσότερες διανομές Linux και τα BSD δεν έχουν κάποιο ισχυρό κίνητρο να χρησιμοποιήσουν εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης. Το λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης είναι συνήθως χαρακτηριστικό του εμπορικού λογισμικού.
Ένας από τους σημαντικότερους λόγους χρήσης ή μη χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ο τρόπος με τον οποίο οι προγραμματιστές μιας διανομής μετρούν την επιτυχία. Οι εμπορικές διανομές μετρούν τελικά την επιτυχία με βάση το αν είναι κερδοφόρες ή όχι. Στις μέρες μας, η διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη έχει γίνει ένα σημείο πώλησης, με τους προμηθευτές λογισμικού να χρησιμοποιούν τον όρο “Τεχνητή Νοημοσύνη” για να πουλήσουν κάθε είδους υπηρεσίες και ιδέες.
Από την άλλη πλευρά, πολλές εταιρείες ζητούν υπηρεσίες ΤΝ στα προϊόντα που αγοράζουν.
Είναι παρόμοιο με το πώς ο όρος “blockchain” συνδέθηκε με οτιδήποτε σχετίζεται με το λογισμικό πριν από περίπου 10 χρόνια. Οι εταιρείες φοβόντουσαν μήπως μείνουν πίσω και οι προμηθευτές λογισμικού προωθούσαν την έννοια του blockchain σε οποιοδήποτε προϊόν μπορούσαν να δημιουργήσουν.
Τα κίνητρα για τη δημιουργία μιας μη εμπορικής διανομής είναι διαφορετικά.
Projects που δεν είναι εμπορικά υπάρχουν για διάφορους λόγους. Για την αγάπη προς τη δημιουργία και την κοινή χρήση λογισμικού, για την παροχή μιας χρήσιμης πλατφόρμας, για την συλλογή δωρεών από τους τελικούς χρήστες, για την προσπάθεια κατασκευής ενός καλύτερου λειτουργικού συστήματος ή ακόμα και για την προσπάθεια κατασκευής ενός καλύτερου κόσμου.
Αυτό που έχουν κοινό όλα αυτά τα κίνητρα είναι ότι ένα μη εμπορικό project είναι πιθανό να είναι πιο επιτυχημένο φροντίζοντας (και εξυπηρετώντας) τους τελικούς χρήστες του παρά τους εταιρικούς πελάτες ή μια ομάδα πωλήσεων. Οι περισσότεροι χρήστες, ιδιαίτερα στο Linux (και άλλοι χρήστες ανοιχτού κώδικα), τείνουν να αποφεύγουν λογισμικό που είναι γνωστό ότι συλλέγει και αναφέρει πληροφορίες, φέρνει ευπάθειες ασφαλείας ή παρέχει ανακριβείς πληροφορίες.
Οι περισσότεροι από εμάς δεν θέλουμε να μας κατασκοπεύουν ή να μας λένε ψέματα. Έτσι οι μεμονωμένοι προγραμματιστές και τα project που διευθύνονται από την κοινότητα αποφεύγουν την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ή, τουλάχιστον, υπάρχει ισχυρό κίνητρο να δίνουν την Τεχνητή Νοημοσύνη μόνο σαν πρόσθετο και όχι σαν βασικό χαρακτηριστικό.
Προς το παρόν (αν και είναι πολύ νωρίς) υπάρχουν πολύ λίγες μη κερδοσκοπικές και κοινοτικές διανομές που χρησιμοποιούν εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, με λίγες εξαιρέσεις. Οι διανομές των εταιρειών SUSE, Canonical και Red Hat προωθούν την υπολογιστική της Τεχνητής Νοημοσύνης και διαθέτουν εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης στους πελάτες τους.
Για άτομα που θέλουν να αποφύγουν τις υπηρεσίες και τα πακέτα της Τεχνητής Νοημοσύνης, η καλύτερη επιλογή είναι να επιμείνουν σε μη εμπορικά project.
Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω … γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.
