Δικαστική απόφαση ορόσημο για το κλίμα

Στην πρώτη απόφαση αυτού του είδους σε εθνικό επίπεδο, το δικαστήριο της πολιτείας της Montana αποφάσισε σήμερα Δευτέρα υπέρ των νέων που ισχυρίστηκαν ότι η πολιτεία παραβίασε το δικαίωμά τους σε ένα “καθαρό και υγιεινό περιβάλλον” προωθώντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

fossil fuels

Το δικαστήριο έκρινε ότι μια διάταξη του νόμου περί περιβαλλοντικής πολιτικής της Μοντάνα έχει βλάψει το περιβάλλον της πολιτείας και τους νεαρούς ενάγοντες. Η συγκεκριμένη διάταξη εμποδίζει την πολιτεία της Montana να εξετάσει τις κλιματικές επιπτώσεις των ενεργειακών έργων και συνεπώς είναι αντισυνταγματική, ανέφερε το δικαστήριο.

Η συγκεκριμένη νίκη, λένε οι ειδικοί, θα μπορούσε να δώσει ενέργεια στο περιβαλλοντικό κίνημα και να αναδιαμορφώσει τους αγώνες για το κλίμα σε ολόκληρη τη χώρα, εγκαινιάζοντας ένα κύμα επερχόμενων αγωγών με στόχο την κλιματική αλλαγή.

“Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν αυτήν την υπόθεση”, δήλωσε ο Michael Gerrard, ιδρυτής του Sabin Center for Climate Change Law της Columbia.

Η απόφαση αντιπροσωπεύει μια σπάνια νίκη για τους ακτιβιστές για το κλίμα που προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τα δικαστήρια για να απωθήσουν τις κυβερνητικές πολιτικές και τις βιομηχανικές δραστηριότητες που βλάπτουν τον πλανήτη.

Αυτή η υπόθεση, αφορούσε 16 νεαρούς κατοίκους της Montana, ηλικίας από 5 έως 22 ετών, οι οποίοι άσκησαν την πρώτη συνταγματική αγωγή κατά του έθνους για την κλιματική αλλαγή.

Αν και ο σωρευτικός αριθμός των δικαστικών υποθέσεων για το κλίμα σε όλο τον κόσμο έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, οι αγωγές από τους νέους στις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν πολύ δύσκολες μάχες.

Ήδη, τουλάχιστον 14 από αυτές τις υποθέσεις έχουν απορριφθεί, σύμφωνα με την έκθεση Ιουλίου από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Environment Program) και το Sabin Center.

Η έκθεση ανέφερε ότι περίπου τα τρία τέταρτα από τις περίπου 2.200 υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ή περατώθηκαν κατατέθηκαν ενώπιον δικαστηρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ειδικοί ανέφεραν ότι η νεολαία της Montana είχε ένα πλεονέκτημα στο σύνταγμα της πολιτείας, το οποίο εγγυάται το δικαίωμα για ένα “καθαρό και υγιεινό περιβάλλον”.

Ο άνθρακας είναι κρίσιμος για την οικονομία του κράτους και η Montana φιλοξενεί τα μεγαλύτερα αποθέματα άνθρακα στη χώρα. Οι δικηγόροι του ενάγοντα ανέφεραν ότι το κράτος δεν αρνήθηκε ποτέ την άδεια για την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).