Diprovocim: Ένα ελπιδοφόρο νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου μπορεί να αποφύγει και να σταματάει την επιστροφή των επιθετικών καρκινικών κυττάρων.
Με την προσθήκη ενός μορίου που ονομάζεται Diprovocim σε ένα εμβόλιο, οι ερευνητές αναφέρουν ότι είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τα κύτταρα που προκαλούν καρκίνο σε ποντίκια. Λειτουργεί σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες για τη θεραπεία του καρκίνου και μπορεί να σταματήσει κάποιες επιθετικές και συχνά θανατηφόρες μορφές καρκίνου, όπως το μελάνωμα.
“Αυτή η συν-θεραπεία παρήγαγε μια ολοκληρωμένη απάντηση (θεραπευτική πρόταση) στη θεραπεία του μελανώματος”, δήλωσε ο καθηγητής Dr. Dale Boger της Scripps Research.
Το εμβόλιο παροτρύνει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα να αμυνθεί σε περίπτωση επιστροφής των κυττάρων, σύμφωνα με τον βραβευμένο με το βραβείο Νόμπελ Bruce Beutler, από το University of Texas Southern.
«Όπως ένα εμβόλιο μπορεί να εκπαιδεύσει τον οργανισμό για την καταπολέμηση των εξωτερικών παθογόνων, αυτό το εμβόλιο εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να τα βάλει με έναν όγκο», αναφέρει ο καθηγητής Boger.
Μέχρι στιγμής η έρευνα έχει δοκιμαστεί έναντι μιας ιδιαίτερα επιθετικής μορφής μελανώματος. Τρεις ομάδες από οκτώ πειραματόζωα έλαβαν το εμβόλιο. Από τα οκτώ ποντίκια που έλαβαν το εμβόλιο με το Diprovocim μαζί με ένα ανοσοενισχυτικό που ονομάζεται alum, το εμβόλιο είχε 100% επιτυχία για πάνω από 54 ημέρες. Τα ποντίκια που έλαβαν το εμβόλιο με το ανοσοενισχυτικό alum είχαν ποσοστό επιβίωσης 25 τοις εκατό ενώ εκείνα που έλαβαν μόνο το εμβόλιο είχαν μηδενικό ποσοστό επιβίωσης.
Όταν οι ερευνητές προσπάθησαν να επανεισάγουν τον όγκο στα ποντίκια, “δεν τον έπαιρναν”, αναφέρει ο καθηγητής Boger. “Το ζώο ήταν ήδη εμβολιασμένο.”
Είναι ακόμα σε πολύ αρχικά στάδια, αλλά τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με τους Boger και Beutler, είναι να κάνουν περαιτέρω προκλινικές δοκιμές με το εμβόλιο και να μελετήσουν την αποτελεσματικότητά του όταν συνδυαστεί με άλλες θεραπείες κατά του καρκίνου.
__________________________