Diskspd: Κάντε ένα Stress Test τους σκληρούς δίσκους ή τον server σας

Ποιος από σκληρούς δίσκους σας είναι ο πιο γρήγορος; ή ποιος είναι πραγματικά τόσο γρήγορος όσο σας υποσχέθηκε ο κατασκευαστής του; Με το εργαλείο Diskspd της Microsoft, μπορείτε να κάνετε ένα stress test στους σκληρούς σας δίσκους είτε έχετε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή είτε έναν διακομιστή σε ξένη χώρα.

Hard disk diskspd

Αν θέλετε να μάθετε την ικανότητα IO των δίσκων σας, το Diskspd είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο. Θα σας πει τη μέγιστη χωρητικότητα των σκληρών δίσκων που μπορεί να χειριστεί ένας διακομιστής ή να σας επισημάνει τον ταχύτερο σκληρό δίσκο για να τον χρησιμοποιήσετε για τα βαριά φορτία εργασίας (ή απλά για απαιτητικό gaming PC) σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχουμε τρεις μονάδες σκληρών δίσκων στο υπολογιστή της επιχείρησης μας, ή στο σπίτι μας ή στον server μας: την μονάδα F, την G και την C. Αν έχουμε τα βασικά δεδομένα των προγραμμάτων μας (MDF) στη μονάδα δίσκου F, τα log files (LDF) στη μονάδα δίσκου G και το OS μας στη μονάδα μας C, μπορούμε να αξιολογήσουμε αν setup μας είναι αποτελεσματικό. Για παράδειγμα, τα αρχεία δεδομένων (MDF) είναι το πιο πολυσύχναστα αρχεία που διαβάζουν και γράφουν τα προγράμματά σας και άρα θέλατε να είναι στην ταχύτερη μονάδα.

Η Microsoft προσφέρει αυτό το εξαιρετικό εργαλείο δωρεάν, και μπορείτε να το κατεβάσετε από το Microsoft TechNet ή σε ανοικτό κώδικα από το GitHub.

Το Diskspd έχει δοκιμαστεί και λειτουργεί στις εκδόσεις των Windows 7, 8, 8.1, 10, καθώς και στα Windows Server 2012, 2012 R2, και 2016 Technical Preview 5.

Μόλις το κατεβάσετε, θα χρειαστεί να εξαγάγετε τα περιεχόμενα του αρχείου .zip σε ένα φάκελο στον υπολογιστή σας. Σημειώστε ότι το αρχείο περιέχει τρία διαφορετικά “diskspd.exe” αρχεία. Το ένα στο φάκελο “amd64fre” είναι για 64-bit Windows PCs, ενώ το ένα στο φάκελο “x86fre” είναι για 32-bit Windows PCs. Αν χρησιμοποιείτε μια έκδοση 64-bit των Windows τότε είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε την έκδοση 64-bit.

Εκτελέστε το πρόγραμμα μέσω της γραμμής εντολών με δικαιώματα διαχειριστή. Στα Windows 10 ή 8.1, κάντε δεξί κλικ στο κουμπί Έναρξη και επιλέξτε “Γραμμή Εντολών (Διαχειριστής)”. Στα Windows 7, εντοπίστε την συντόμευση “γραμμή εντολών” στο μενού Έναρξη, κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε “Εκτέλεση ως διαχειριστής”.

Χρησιμοποιήστε την εντολή cd για να μεταβείτε στο φάκελο που έχετε αποθηκεύσει το πρόγραμμα και που περιέχει το αρχείο Diskspd.exe

Τώρα, εκτελέστε την εντολή Diskspd με τις επιλογές που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Θα βρείτε μια πλήρη λίστα των επιλογών του προγράμματος καθώς και πληροφορίες χρήσης στο αρχείο DiskSpd_Documentation.pdf (30 σελίδων) που περιλαμβάνεται στο Diskspd αρχείο που κατεβάσατε.

Ωστόσο, δείτε μία τυπική πλήρη εντολή όπου καθορίζει το block size στα 16K (-b16K), τρέχει ένα τεστ των 30 δευτερολέπτων(-d30), απενεργοποιεί το crashing του υλικού και του λογισμικού (-SH), κρατάει λανθάνων στατιστικά (-Ε), χρησιμοποιεί δύο requests IO ανά thread (-Ο2) και τέσσερα threads (-Τ4) ανά target, χρησιμοποιεί τυχαίας προσπέλασης και όχι διαδοχική εγγραφή (-r), πραγματοποιεί 30% λειτουργίες εγγραφής και 70% λειτουργίες ανάγνωσης (-w30). Επίσης δημιουργεί ένα αρχείο testfile.dat στο C, μεγέθους 50MB (-c50M). Αν θέλετε να συγκρίνετε τον D, για παράδειγμα, πρέπει να γράψετε D:\testfile.dat

Diskspd.exe -b16K -d90 -Sh -L -o2 -t4 -r -w30 -c50M c:\testfile.dat

Μετά το τέλος των 30 δευτερολέπτων όπου θα έχει ολοκληρωθεί το τεστ, θα δείτε στο Command Prompt τα αποτελέσματα των δοκιμών.
Αν θέλετε να αποθηκεύσετε τα αποτελέσματα των δοκιμών σας, τότε η εντολή θα διαμορφωθεί κάπως έτσι:

Diskspd.exe -b16K -d90 -Sh -L -o2 -t4 -r -w30 -c50M c:\testfile.dat > c:\testresults.txt

diskspd1

Προσέξτε στα αποτελέσματα αυτά τη μέση ταχύτητα MB/s, πόσες εγγραφές έγιναν ένα δευτερόλεπτο, πόσες λειτουργίες ανάγνωσης έγιναν ανά δευτερόλεπτο και το σύνολο των λειτουργιών εισόδου/εξόδου (IO) ανά δευτερόλεπτο. Τα αποτελέσματα αυτά είναι χρήσιμα κατά τη σύγκριση των πολλαπλών δίσκων για να δείτε ποιος είναι ο ταχύτερος, αλλά επίσης θα σας πουν πόσα IO μπορεί να χειριστεί ένας σκληρός δίσκος.

diskspd2

Αν προσπαθείτε να καταλάβετε ποιος είναι ο γρηγορότερος σκληρός δίσκος για ένα συγκεκριμένο φόρτο εργασίας, θα πρέπει να δημιουργήσετε μια εντολή που ταιριάζει καλύτερα στο φόρτο εργασίας. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα server που διαβάζει μόνο δεδομένα και δεν γράφει, θα πρέπει να εκτελέσετε μια δοκιμή με 100% ανάγνωση δεδομένων χωρίς να μετρά καμία εγγραφή. Εκτελέστε αυτό το τεστ αντοχής σε πολλούς δίσκους και συγκρίνετε τα αποτελέσματα για να δείτε ποιος είναι ο ταχύτερος για κάθε είδος εργασίας.

Σημειώστε ότι υπάρχουν πολλοί διακόπτες για την σύνθεση της εντολής Diskspd. Στα βοηθητικά αρχεία του προγράμματος θα΄βρείτε την πλήρη λίστα, αλλά εδώ σας παραθέτουμε μερικές σημαντικές επιλογές:

-w δηλώνει το ποσοστό των λειτουργιών εγγραφής και ανάγνωσης. Για παράδειγμα, εισάγοντας -w40 θα εκτελέσει κατά 40% λειτουργίες εγγραφής και συνεπώς το υπόλοιπο 60% θα είναι λειτουργίες ανάγνωσης. Ρυθμίζοντας -W100 θα εκτελέσει 100% εργασίες εγγραφής. Παραλείποντας το διακόπτη -w ή εισάγοντας -w0 θα εκτελέσει 0% λειτουργίες εγγραφής και 100% λειτουργίες ανάγνωσης.
-r ή -S καθορίζει αν η δοκιμή θα είναι τυχαίας προσπέλασης ή διαδοχικής λειτουργίας. Καθορίστε -r για τυχαία πρόσβαση ή -S για διαδοχική. Αυτό σας βοηθά να δοκιμάσετε είτε τυχαία προσπέλαση αρχείων (συχνά ένα μάτσο μικρά αρχεία) ή διαδοχική πρόσβαση στα αρχεία (συχνά ένα μεγάλο αρχείο που διαβάζεται και γράφεται όλο με τη μία).
-t δηλώνει τον αριθμό των threads (νημάτων) που θα εκτελεστεί ταυτόχρονα, όπως -t2 για δύο threads ή -t6 για έξι threads.
-o δηλώνει τον αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων ανά thread, όπως -o4 για τέσσερα αιτήματα ή -o2 για δύο αιτήματα.
-d είναι η διάρκεια των δοκιμών σε δευτερόλεπτα, όπως -d90 για 90 δευτερόλεπτα ή -d120 για 120 δευτερόλεπτα.
-b είναι το μέγεθος block (μπλοκ) του διαβάζει ή γράφει, όπως -b16K για ένα μέγεθος 16K μπλοκ ή -b64K για ένα μέγεθος 64K μπλοκ.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις επιλογές, μπορείτε να ρυθμίσετε την εντολή για να δείτε πώς λειτουργούν οι δίσκοι σας υπό διάφορα φορτία και συνθήκες. Μόλις γράψετε μια εντολή που θεωρείτε ότι προσεγγίζει τον τύπο του φόρτου εργασίας που εκτελείτε στον υπολογιστή σας, μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις δοκιμές σας σε όσες μονάδες δίσκου έχετε και να δείτε ποια προσφέρει την καλύτερη απόδοση.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).