Η Γη σε «ζωντανή μετάδοση» από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS

Με τη βοήθεια τεσσάρων καμερών, η ΝΑΣΑ δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χρήστη του ίντερνετ να δει τη Γη σαν να βρισκόταν ο ίδιος στον Διεθνή διαστημικό Σταθμό (ISS). Το HD βίντεο «ανεβαίνει» απευθείας στο «κανάλι» της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας στο Ustream, ενώ εναλλακτικά μπορεί κανείς να επισκεφθεί και την ιστοσελίδα που δημιούργησε γι’ αυτό τον σκοπό η ΝΑΣΑ.

iss

Οι τέσσερις κάμερες είναι εμπορικά μοντέλα και έχουν εγκατασταθεί στο εξωτερικό του Columbus, του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, στα πλαίσια του πειράματος High Definition Earth Viewing (HDEV). Στόχος του πειράματος είναι να δοκιμασθούν σε πραγματικές συνθήκες μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, ώστε οι τεχνικοί της υπηρεσίας να ελέγξουν ποια από αυτά είναι αρκετά ανθεκτικά, για να συμπεριληφθούν σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές.

Το βίντεο αποτυπώνει την εντυπωσιακή θέα του πλανήτη από το διάστημα, όσην ώρα ο ISS βρίσκεται στην πλευρά της Γης που φωτίζεται εκείνη τη στιγμή από τον ήλιο. Η εικόνα δεν συνοδεύεται από ήχο, ώστε να προσθέσει κανείς το σάουντρακ της επιλογής του, όπως γράφει χαρακτηριστικά η ΝΑΣΑ.

Επειδή η εικόνα «μαυρίζει» όταν ο διαστημικός σταθμός περνά από τη σκοτεινή πλευρά του πλανήτη, η ΝΑΣΑ έχει προσθέσει στην ιστοσελίδα της ένα διαδραστικό χάρτη που δείχνει ανά πάσα στιγμή τη θέση του ISS, στον οποίο φαίνεται αν βρίσκεται πάνω από το φωτεινό ή σκοτεινό ημισφαίριο.

Όταν το βίντεο καλύπτεται από γκρι χρώμα, αυτό σημαίνει είτε πως η ΝΑΣΑ αλλάζει τη μετάδοση σε μια διαφορετική κάμερα, είτε πως έχει χαθεί πρόσκαιρα η επικοινωνία με τον ISS. Σε αυτή την περίπτωση, όσοι δεν μπορούν να περιμένουν μπορούν να δουν μερικά από τα βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα που υπάρχουν στο κανάλι της διαστημικής υπηρεσίας.

Παρόλο που το πείραμα ξεκίνησε επίσημα από τις 2 Μαΐου, λόγω ενός τεχνικού προβλήματος τις πρώτες ημέρες η αναμετάδοση διακοπτόταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εδώ και περίπου ένα 24ωρο, ωστόσο, φαίνεται πως έχει αποκατασταθεί η βλάβη, αφού το κανάλι λειτουργεί σε γενικές γραμμές κανονικά. Μάλιστα, μέχρι αυτή τη στιγμή οι προβολές του έχουν ξεπεράσει τα 7,9 εκατομμύρια.

kathimerini.gr

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.112 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).