Edge με Chromium: τι να περιμένουμε;

Η αποφάσισε να υιοθετήσει το Chromium στον . Όχι δεν πρόκειται για αστείο, και φυσικά δημιουργεί ερωτήματα. “Γιατί χρειαζόμαστε ένα Edge με Chromium και δεν κατεβάζουμε καλύτερα τον ;”

Υπάρχει όμως και το αντίστροφο ερώτημα:

“Γιατί να χρησιμοποιήσουμε τον Chrome όταν υπάρχει ένας Edge που τροφοδοτείται από το Chromium;”

Αν σκεφτείτε τους λόγους που δεν χρησιμοποιείτε τον Edge, θα βρείτε ένα πολύ σημαντικό: Ο της Microsoft δεν είχε τις επεκτάσεις που έχει ο Chrome, και φυσικά κανείς δεν θέλει να εγκαταλείψει τις αγαπημένες του επεκτάσεις.Edge

Ακριβώς όπως και την περίοδο που ο Firefox ανταγωνιζόταν τον Explorer οι χρήστες ερωτεύτηκαν όλα τα πρόσθετα τρίτων, και νομίζω ότι για πολλούς, η επιλογή ενός προγράμματος περιήγησης συνδέεται άμεσα με το αν υποστηρίζει επεκτάσεις.

Δεν μιλάω για τους χρήστες που δεν ξέρουν τι κάνει ένας browser και απλά πατούν το “μπλε e” που τους πάει στο “google”.
Αυτοί είναι πιθανώς και η αιτία που όταν η Microsoft κυκλοφόρησε τον Edge το λογότυπο ήταν παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούσε για τον Internet Explorer. Οι ίδιοι χρήστες είναι πιθανότητα και ο λόγος που ο επερχόμενος Edge με το Chromium δεν θα αλλάξει όνομα ούτε λογότυπο.

Η Microsoft φυσικά περιμένει ότι θα είναι πολύ εύκολο για τους προγραμματιστές να προσαρμόσουν τις επεκτάσεις του Chrome στον Edge. Λεπτομέρειες δεν υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή αλλά οι περισσότερες επεκτάσεις του Chrome θα πρέπει να λειτουργούν. Έτσι πάρα πολλοί θα είναι αυτοί που μπορεί να δοκιμάσουν τον Edge, αν προσφέρει την ποικιλία των επεκτάσεων του Chrome.

  Microsoft βρήκε νέο τρόπο να εξοργίζει τους πελάτες

Γιατί; Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχει μια μεγάλη αντιπαράθεση για το Chrome, κυρίως επειδή κυριαρχεί τόσο πολύ στην αγορά που η Google κάνει πολύ συχνά ό, τι θέλει (Ο Chrome έχει το 63,60% του μεριδίου αγοράς στα προγράμματα περιήγησης για υπολογιστές, σύμφωνα με το Net Applications). Αλλά ο τελευταίος πονοκέφαλος, προέκυψε επειδή η Google εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει το πρόβλημα που δημιουργεί:

Το Chrome 69 προσπάθησε να “απλοποιήσει” τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις συνδέσεις ιστότοπων της Google, συνδέοντας τον Chrome με τον ίδιο λογαριασμό. Έτσι αν προσπαθήσετε να αποσυνδεθείτε, είτε από τον Chrome είτε από οποιονδήποτε ιστότοπο της Google, θα αποσυνδεθείτε και από τα δύο.

Αυτό οδήγησε σε μαζικές αντιδράσεις από τους χρήστες του Chrome, επειδή ανησυχούσαν ότι η Google εκτός από τον συγχρονισμό του Chrome παρακολουθούσε το ιστορικό περιήγησής τους.

Με την κυκλοφορία του Chrome 70, η Google πρόσθεσε μια επιλογή για να απενεργοποιήσετε τη διασύνδεση των ιστοσελίδων με τον λογαριασμό του Chrome.

Συμπεριφορές όπως αυτές, καθώς και πολλά άλλα που κάνει η Google σαν μια της οποίας η μητρική κερδίζει όλα της τα χρήματα από διαφημίσεις, μας δίνουν πάρα πολλούς λόγους να μην χρησιμοποιήσουμε άλλο ένα προϊόν που έχει σαν στόχο την επιπλέον παρακολούθησή μας. Εφόσον οι επεκτάσεις του Chrome θα λειτουργούν και στον Edge, γιατί όχι Edge;

Στην ανακοίνωσή της για το Chromium Edge, η Microsoft υποσχέθηκε ότι θα ενημερώνει τον browser της ξεχωριστά από τα . Να υπενθυμίσουμε ότι ο Edge ενημερωνόταν κάθε έξι μήνες, μαζί με τις μεγάλες κυκλοφορίες των Windows 10. Έξι μήνες όμως είναι πάρα πολύ μεγάλο διάστημα για ένα πρόγραμμα περιήγησης που χρειάζεται συνεχώς διορθώσεις συμβατότητας, ενημερώσεις ασφαλείας, ενημερώσεις για βελτιώσεις επιδόσεων αλλά και για νέα χαρακτηριστικά. (Ο Chrome και ο Firefox ενημερώνονται κάθε έξι εβδομάδες.)

  Google Chrome ο browser με τις περισσότερες ευπάθειες ever

Έτσι αν και δεν χρησιμοποιώ Chrome (ούτε Edge) θα σκεφτώ ξανά μια δοκιμή στον επερχόμενο Edge, εφόσον θα διαθέτει τις επεκτάσεις του Chrome αλλά και συχνές ενημερώσεις. Φυσικά αμέσως μετά την μεταμόρφωση του browser, Microsoft θα πρέπει να προσφέρει συνεχώς νέους λόγους για να κρατήσει όσους δοκιμάσουν το νέο Edge.
Ο Edge εκτός από τα νέα χαρακτηριστικά, θα πρέπει να εστιάσει στο σημείο που πονάει η Google. Μάλλον δεν θα είναι και τόσο μεγάλη έκπληξη αν δούμε βελτιώσεις που θα έχουν σαν επίκεντρο την προστασία της ιδιωτικής ζωής του τελικού χρήστη.

Βέβαια ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος: η Google δεν θα σταματήσει να αναπτύσσει τον Chrome.
Όμως με ένα μερίδιο αγοράς που φτάνει το 4%, η Microsoft δεν έχει να χάσει τίποτα.

________________________

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


89  +    =  98