ΕΕ: νόμος οι μπαταρίες που μπορούν να αντικατασταθούν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) επεξεργάζεται μια πρόταση που θα υποχρεώνει τους πωλητές smartphone να χρησιμοποιούν μπαταρίες που μπορούν να αντικατασταθούν στις συσκευές τους.

Η Ολλανδική σελίδα Het Financieele Dagblad, που διέρρευσε ένα αντίγραφο των σχεδίων της ΕΕ, αναφέρει ότι στελέχη της ΕΕ σχεδιάζουν να υποβάλουν επισήμως την πρότασή τους για δημόσιες συζητήσεις τον επόμενο μήνα, τον Μάρτιο του 2020.

ΕΕ

Ο στόχος της πρότασης είναι να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα σε ολόκληρη την Ευρώπη αφού οι χρήστες θα μπορούν πλέον να αντικαταστήσουν φθαρμένες ή κακές μπαταρίες των smartphones.

Σήμερα οι περισσότεροι κατασκευαστές τηλεφώνων χρησιμοποιούν κλειστές συσκευές που εμποδίζουν τους χρήστες να αντικαταστήσουν τις μπαταρίες χωρίς να ακυρώσουν την εγγύησή τους ή που χρειάζονται ειδικά εργαλεία για να ανοίξει η συσκευή.

Επιπλέον, ορισμένοι κατασκευαστές δεν παρέχουν μπαταρίες σαν ανταλλακτικά στο ευρύ κοινό και οι μπαταρίες αντικατάστασης παρέχονται μόνο μέσω εγκεκριμένων προγραμμάτων κάποιας επιδιόρθωσης της συσκευής.

Αυτή η συγκεκριμένη πρακτική έχει οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα ηλεκτρονικών αποβλήτων, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες τείνουν να οδηγούν τους χρήστες σε αντικατάσταση ολόκληρων των συσκευών, αν ένα ανταλλακτικό δεν λειτουργεί σωστά.

Τα πράγματα δεν ήταν έτσι πριν από μια δεκαετία, αφού όλοι μας μπορούσαμε να αγοράσουμε και να αντικαταστήσουμε την μπαταρία σχεδόν σε όλα τα smartphones, χωρίς να ακυρώσουμε την εγγύησή τους, χωρίς ειδικά εργαλεία και τεχνικές γνώσεις.

Τα τελευταία χρόνια όμως, οι κατασκευαστές smartphone συνειδητοποίησαν ότι θα μπορούσαν να επιταχύνουν τους κύκλους αντικατάστασης των smartphone (και έμμεσα τα κέρδη), περιορίζοντας την πρόσβαση σε ελαττωματικά τμήματα, όπως τις μπαταρίες να αποτελούν συχνά ένα ευαίσθητο σημείο της κάθε συσκευής.

Με ποιον τρόπο σχεδιάζει η ΕΕ να επιβάλει νέους κανονισμούς αντικατάστασης μπαταριών;

Ένας τρόπος θα μπορούσε να είναι η επιβολή μιας κοινής μορφής μπαταρίας. Αυτό όμως δεν φαίνεται να είναι τεχνικά εφικτό, επειδή τα περισσότερα μοντέλα μπαταριών είναι κατασκευασμένα για συγκεκριμένα τηλέφωνα και έρχονται με περιορισμούς μεγέθους, διαφορετικές συνδέσεις και πατενταρισμένες τεχνολογίες.

Η επικείμενη πρόταση της ΕΕ για μπαταρίες που αντικαθίστανται εύκολα ήρθε όταν τον περασμένο μήνα η ΕΕ άρχισε να επεξεργάζεται μια νομοθεσία που θα υποχρεώνει τους κατασκευαστές τηλεφώνων να χρησιμοποιούν μια κοινή τεχνολογία για τους φορτιστές όλων των smartphones.

Τόσο η πρώτη πρόταση όσο και η δελυτερη για τις μπαταρίες αποτελούν μέρος μιας γενικής προσπάθειας της ΕΕ να μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα, προωθώντας καλύτερες τεχνικές αποφάσεις, για την επαναχρησιμοποίηση πρώτων υλών στις συσκευές.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.096 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).