EFF κατά του project Web Environment Integrity (WEI) της Google

Το Electronic Frontier Foundation (EFF), ένας αμερικανικός οργανισμός για τις πολιτικές ελευθερίες, αμφισβητεί το νέο project της Google που ονομάζεται Web Environment Integrity (WEI). Σύμφωνα με την Google, το WEI στοχεύει να συγκεντρώνει και να μοιράζεται πληροφορίες για τα λειτουργικά συστήματα των χρηστών και το λογισμικό τους με ιστότοπους για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της απάτης σε διαφημίσεις.

Ωστόσο, το EFF υποστηρίζει ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο την αυτονομία των χρηστών.

google web

Όταν ένας χρήστης επισκέπτεται ένα ιστότοπο, το πρόγραμμα περιήγησής του στέλνει διάφορες πληροφορίες στον web server, επιτρέποντάς του να προσαρμόσει τον ιστότοπο ανάλογα ή να παρακολουθεί τους χρήστες στο διαδίκτυο.

Σήμερα, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να τροποποιούν τις πληροφορίες που αποστέλλονται μέσω πρόσθετων ή άλλων εργαλείων απορρήτου. Το project WEI της Google επιδιώκει να το αλλάξει αυτό. Προτείνει τη συλλογή πληροφοριών που δεν μπορούν να τροποποιηθούν από τον χρήστη, επιτρέποντας έτσι στον web server να γνωρίζει ποιο ακριβώς σύστημα χρησιμοποιεί ο επισκέπτης.

Google: Τέρμα τα cookies; έρχεται το DRM και το τέλος των ad blockers?

Μία από τις σημαντικότερες επικρίσεις είναι ο ρόλος ενός τρίτου μέρους, του “πιστοποιητή”, που θα εγγυάται στον web server ότι οι πληροφορίες δεν έχουν αλλοιωθεί. Για παράδειγμα, το Google Play θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν πιστοποιητής στο Android, προσδιορίζοντας ποια προγράμματα περιήγησης και ποιες επεκτάσεις επιτρέπονται.

Το EFF προειδοποιεί για την δύναμη που θα μπορούσαν να αποκτήσουν οι ιστότοποι στο να υπαγορεύουν το πρόγραμμα περιήγησης και το λειτουργικό σύστημα που πρέπει να χρησιμοποιούν οι χρήστες.

Το EFF υποστηρίζει ότι πρέπει να έχουμε τον έλεγχο του υπολογιστή μας. Υποστηρίζουν ότι το Διαδίκτυο πρέπει να παραμείνει μια ανοιχτή πλατφόρμα όπου ο καθένας μπορεί να συμμετέχει χωρίς να χρειάζεται να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις ή να ζητά άδεια. Ο οργανισμός υποστηρίζει ότι το σχέδιο με τους πιστοποιητές της Google δεν ανήκει σε ανοιχτή πλατφόρμα.

Αν και το EFF αναγνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες με τις απάτες σε διαφημίσεις, υποστηρίζουν ότι όλα αυτά δεν πρέπει να υπερισχύσουν του δικαιώματος των χρηστών να ελέγχουν τον τρόπο λειτουργίας του υπολογιστή τους.

Το EFF ισχυρίζεται ότι ένας ανοιχτός ιστός προσφέρει περισσότερα οφέλη παρά μειονεκτήματα και ότι επιτρέποντας σε μεγάλες, μονοπωλιακές εταιρείες να υπαγορεύουν τη χρήση της τεχνολογίας θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματα των εταιρειών, αλλά όχι απαραίτητα και τα προβλήματα των χρηστών.

Αυτό το νέο project της Google έχει επικριθεί και από τους προγραμματιστές των προγραμμάτων περιήγησης Mozilla, Brave και Vivaldi. Η κεντρική ανησυχία είναι ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα μπορούσαν τελικά να μειώσουν την αυτονομία των χρηστών και τον έλεγχο που έχουν στις ίδιες τους τις συσκευές.

Μένει να δούμε πώς θα ανταποκριθεί η Google σε αυτές στις ανησυχίες του EFF και εάν θα κάνει προσαρμογές στο σχέδιό της σαν απάντηση σε όσα αναφέρονται.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

WEI,Web Environment Integrity

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).