Είδη motherboards και κουτιών υπολογιστή

Τα κουτιά των υπολογιστών και οι motherboards θα πρέπει να έχουν πλήρη συμβατότητα ως προς το μέγεθος και τις θέσεις στερέωσης, γιατί διαφορετικά θα βρεθείτε προ εκπλήξεως.

motherboard computer case pc

Αν επιχειρήσετε να τοποθετήσετε μία μητρική πλακέτα σε ένα κουτί υπολογιστή που δεν έχουν μεταξύ τους πλήρη συμβατότητα και επιμείνετε στην προσαρμογή τους τότε το πιθανότερο να οδηγηθείτε σε ζημιά της πλακέτας. Κάθε motherboard απαιτεί ένα συγκεκριμένο κουτί υπολογιστή ώστε να ταιριάζει απόλυτα μαζί του.

Οι κατασκευαστές τόσο των motherboards όσο και των κουτιών έχουν πρότυπα (form factor). Κατά την αγορά αυτών θα πρέπει να τα ελέγξετε ώστε να βεβαιωθείτε ότι η μορφή της μητρικής πλακέτας ταιριάζει με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του κουτιού. Για παράδειγμα, μια μητρική πλακέτα ATX χωράει μόνο σε ένα κουτί ATX.

Και δεν είναι μόνο να ταιριάζουν οι θέσεις των βιδών στερέωσης της μητρικής αλλά οι θύρες της να ταιριάζουν με τις οπές εισόδων και τις εξόδων του κουτιού.

Όμως πόσα είδη Motherboards και κουτιών υπάρχουν; Πως θα τα ξεχωρίσετε; Και ποια είναι η δική σας; Πάμε να δούμε.

Πρότυπα μορφών μητρικής πλακέτας

motherboard girl technical computer

Καθώς αναπτύχθηκαν νέες γενιές εξαρτημάτων, άλλαξαν και τα πρότυπα των μητρικών πλακετών. Για παράδειγμα, η εισαγωγή του AGP και, πιο πρόσφατα, του PCI Express επηρέασαν τον σχεδιασμό της μητρικής πλακέτας. Ωστόσο, το τυποποιημένο μέγεθος και η διάταξη των motherboard έχουν αλλάξει πολύ πιο αργά και ελέγχονται από τα δικά τους πρότυπα.

Αν και υπάρχει μια σειρά από πρότυπα μορφής των μητρικών που διατίθενται σήμερα, οι πιο συνηθισμένοι τύποι είναι οι E-ATX, ATX, Micro-ATX και Mini-ITX. Το μακροχρόνιο πρότυπο της IBM, AT (Advanced Technology), αντικαταστάθηκε το 1995 από το τρέχον βιομηχανικό πρότυπο ATX (Advanced Technology Extended), το οποίο εξακολουθεί να διέπει το μέγεθος και το σχεδιασμό της μητρικής πλακέτας στους περισσότερους σύγχρονους υπολογιστές.

Ακολουθεί μια γρήγορη επισκόπηση όλων των παραγόντων μορφής της μητρικής πλακέτας που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε καλύτερα.

Πρότυπο Κατασκευαστής Έτος Παρατηρήσεις
XT IBM 1983 Απαρχαιωμένο. Ο IBM Personal Computer XT ήταν ο διάδοχος του αρχικού IBM PC , του πρώτου οικιακού υπολογιστή της. Καθώς οι προδιαγραφές ήταν ανοιχτές, κατασκευάστηκαν πολλές μητρικές πλακέτες κλώνοι και έγινε de facto πρότυπο.
AT (Advanced Technology) IBM 1984 Απαρχαιωμένο. Δημιουργήθηκε από την IBM για τον Προσωπικό Υπολογιστή IBM/AT , μια μηχανή Intel 80286. Αντικαταστάθηκε από την Baby-AT και μετά από την ATX.
Baby-AT IBM 1985 Ο διάδοχος της μητρικής πλακέτας AT της IBM το 1985. Ισοδύναμη με το AT, έγινε δημοφιλές λόγω του σημαντικά μικρότερου μεγέθους του.
ATX Intel 1995 Δημιουργήθηκε από την Intel το 1995 και έκτοτε παραμένει το πιο δημοφιλές πρότυπο
SSI CEB SSI ? Η Compact Electronics Bay δημιουργήθηκε από το SSI forum και αφορά servers και workstations.
SSI EEB SSI ? Δημιουργήθηκε από το SSI forum και αφορά servers και workstations.
SSI MEB SSI ? Δημιουργήθηκε από το SSI forum και αφορά servers και workstations.
microATX Intel 1996 Μια μικρότερη παραλλαγή της μορφής ATX κατά περίπου 25% μικρότερη. Συμβατή με τις περισσότερες θήκες ATX, αλλά με λιγότερες υποδοχές από το ATX. Πολύ δημοφιλής για επιτραπέζιους και μικρού μεγέθους υπολογιστές από το 2017.
Mini-ATX AOpen 2005 Το Mini-ATX είναι σημαντικά μικρότερο από το Micro-ATX. Οι μητρικές πλακέτες Mini-ATX σχεδιάστηκαν με MoDT (Mobile on Desktop Technology) για να δέχονται mobile επεξεργαστές για χαμηλότερη απαίτηση ενέργειας, λιγότερη παραγωγή θερμότητας και καλύτερη δυνατότητα εφαρμογής. Για υπολογιστές αυτοκινήτου, οικιακού κινηματογράφου, βιομηχανικής χρήσης.
FlexATX Intel 1999 Ένα υποσύνολο της microATX. Επιτρέπει πιο ευέλικτο σχεδιασμό μητρικής πλακέτας, τοποθέτηση εξαρτημάτων και σχήμα.
Mini-ITX VIA Technologies 2001 Ένας εξαιρετικά μικρό πρότυπο μορφής, σχεδιασμένος για μικρές συσκευές όπως thin clients και set-top boxes.
Nano-ITX VIA 2003 Απευθύνεται σε έξυπνες συσκευές ψηφιακής ψυχαγωγίας, όπως PVR, αποκωδικοποιητές, κέντρα πολυμέσων, υπολογιστές αυτοκινήτου και λεπτές συσκευές.
Pico-ITX VIA 2007  
Mobile-ITX VIA 2007  
Neo-ITX VIA 2012 Χρησιμοποιείται στο VIA Android PC
Deep Mini-ITX ASRock Rack ? Ιδιόκτητη παραλλαγή του Mini-ITX με περισσότερες από δύο υποδοχές μνήμης.
Mini-STX Intel 2015 Χρησιμοποιείται σε υπολογιστές μικρού μεγέθους, και φιλοξενεί έναν επεξεργαστή intel με υποδοχή και SO-DIMMS.
BTX (Balanced Technology Extended) Intel 2004 Ένα πρότυπο που προτάθηκε από την Intel ως διάδοχος του ATX στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όπου σύμφωνα με την Intel η διάταξη έχει καλύτερη ψύξη.
MicroBTX (or uBTX) Intel 2004 Το MicroBTX (ονομάζεται επίσης uBTX) είναι διάστασης 264 × 267 mm και μπορεί να υποστηρίξει έως και τέσσερις υποδοχές επέκτασης.
DTX AMD 2007 Το DTX είναι συμβατό με θήκες ATX με διαστάσεις 203 × 170 mm.
smartModule Digital-Logic ? Χρησιμοποιείται σε υπολογιστές single-board (όπως το Raspberry Pi). Απαιτεί μία baseboard.
ETX Kontron 1999 Χρησιμοποιείται σε υπολογιστές single-board. Απαιτεί μία baseboard.
COM Express Basic PICMG 2005 Χρησιμοποιείται σε υπολογιστές single-board. Απαιτεί μία baseboard.
COM Express Compact PICMG 2005 Χρησιμοποιείται σε υπολογιστές single-board. Απαιτεί μία baseboard.
COM Express Mini PICMG 2005 Χρησιμοποιείται σε υπολογιστές single-board. Απαιτεί μία carrier board.
COM-HPC Size A PICMG 2020 Χρησιμοποιείται σε υπολογιστές single-board. Απαιτεί μία carrier board.
COM-HPC Size B PICMG 2020 Χρησιμοποιείται σε υπολογιστές single-board. Απαιτεί μία carrier board.
COM-HPC Size C PICMG 2020 Χρησιμοποιείται σε υπολογιστές συστήματα embedded. Απαιτεί μία carrier board.
COM-HPC Size D PICMG 2020 Χρησιμοποιείται σε υπολογιστές συστήματα embedded. Απαιτεί μία carrier board.
COM-HPC Size E PICMG 2020 Χρησιμοποιείται σε υπολογιστές συστήματα embedded. Απαιτεί μία carrier board.
CoreExpress SFF-SIG ? Χρησιμοποιείται σε υπολογιστές single-board. Απαιτεί μία carrier board.
Extended ATX (EATX) Un­known ? Χρησιμοποιείται σε συστήματα διακομιστών rackmount.
Enhanced Extended ATX (EEATX) Supermicro ? Χρησιμοποιείται σε συστήματα διακομιστών rackmount.
LPX Western Digital ? Βασισμένο σε σχέδιο της Western Digital, επέτρεψε μικρότερες θήκες από το πρότυπο AT. Χρησιμοποιείται σε έτοιμους λεπτούς υπολογιστές. Το LPX δεν τυποποιήθηκε ποτέ και γενικά χρησιμοποιήθηκε μόνο από μεγάλους κατασκευαστές.
Mini-LPX Western Digital ? Χρησιμοποιείται σε έτοιμους λεπτούς υπολογιστές.
PC/104 PC/104 Consortium 1992 Χρησιμοποιείται σε συστήματα embedded. Αρχιτεκτονική AT Bus (ISA).
PC/104-Plus PC/104 Consortium 1997 Χρησιμοποιείται σε συστήματα embedded. Αρχιτεκτονική PCI Bus.
PCI/104-Express PC/104 Consortium 2008 Χρησιμοποιείται σε συστήματα embedded.
Αρχιτεκτονική PCI Express.
PCIe/104 PC/104 Consortium 2008 Χρησιμοποιείται σε συστήματα embedded.
Αρχιτεκτονική PCI/104-Express χωρίς τον παλιό δίαυλο PCI.
NLX Intel 1999 Ένα σχέδιο χαμηλού προφίλ που δεν έγινε ποτέ δημοφιλές.
UTX TQ-Components 2001 Χρησιμοποιείται σε υπολογιστές συστήματα embedded και IPCs. Απαιτεί μία baseboard.
WTX Intel 1998 Για διακομιστές και σταθμούς εργασίας προηγμένης τεχνολογίας που διαθέτουν πολλαπλούς CPU και σκληρούς δίσκους .
SWTX Supermicro ? Μια ιδιόκτητη σχεδίαση για διακομιστές και σταθμούς εργασίας προηγμένης τεχνολογίας που διαθέτουν πολλαπλούς CPU .
HPTX EVGA 2008 Ένα σχέδιο από την EVGA που εμφανίζεται αυτή τη στιγμή σε δύο μητρικές πλακέτες. Στα eVGA SR2 και SRX. Προορίζεται για χρήση με πολλαπλούς CPU.
XTX Ampro / Congatec 2005 Χρησιμοποιείται σε συστήματα embedded. Απαιτεί μια πλακέτα base.

Λάβετε υπόψη ότι τα μεγαλύτερα κουτιά μπορεί επίσης να φιλοξενήσουν μικρότερες πλακέτες αν διαθέτουν συμβατές οπές και βάσεις στήριξης.

Πως να ελέγξετε τη συμβατότητα

open desktop computer

Όταν αγοράζετε μία μητρική πλακέτα δείτε στα χαρακτηριστικά της το πρότυπο μορφής σχεδιασμού που έχει. Αυτός θα είναι ένα και μοναδικό.

Για να αγοράσετε ένα κουτί υπολογιστή δείτε με την σειρά του ποιες μορφές μητρικής πλακέτας υποστηρίζει. Φροντίστε να αναφέρεται ξεκάθαρα η μορφή της μητρικής σας.

Δηλαδή, αν αγοράσετε μία motherboard με μορφή ATX τότε θα πρέπει να προμηθευτείτε και ένα κουτί που μπορεί να υποστηρίξει ATX.

Όταν όλα τα παραπάνω τα φέρετε στο σπίτι σας και αρχίσετε το μοντάρισμα κάντε τους παρακάτω ελέγχους:

Για αρχή, ελέγξτε τις οπές στερέωσης στη μητρική πλακέτα και δείτε εάν το κουτί του υπολογιστή έχει αντίστοιχες οπές για να στερεωθεί η πλακέτα. Ανάλογα με τις μορφές που υποστηρίζει το κουτί, ενδέχεται να δείτε έναν διαφορετικό αριθμό τρύπες σε αυτό.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να χρειαστεί να μετακινήσετε τους μεταλλικούς αποστάτες του κουτιού από τις τωρινές θέσεις τους σε διαφορετικές, ώστε να ταιριάζουν με τις οπές της μητρικής σας.

Αυτοί οι αποστάτες βοηθούν στη διατήρηση της απόστασης της μητρικής πλακέτας από το μεταλλικό κουτί, αποφεύγοντας πιθανά βραχυκυκλώματα.

Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι η θήκη έχει αρκετές υποδοχές για να υποστηρίξει τις κάρτες επέκτασης PCIe στη μητρική πλακέτα.

Μετά ελέγξτε τις θύρες εξόδου – εισόδου της πλακέτας (πίνακας I/O) για να δείτε ότι όλες είναι προσβάσιμες από τον χρήστη, όταν θα κλείσετε πλήρως το κουτί του υπολογιστή.

Ελέγξτε την μπροστινή πλευρά. Οι υποδοχές πάνελ, οι επιλογές διαχείρισης καλωδίων και η ενσωμάτωση φωτισμού RGB είναι επίσης ορισμένοι βασικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη.

Τέλος αφαιρέστε όλους τους αποστάτες που υπάρχουν στο κουτί και δεν θα χρησιμοποιηθούν, αφού υπάρχουν για άλλες μορφές mortherboard!. Μπορεί να προκαλέσουν βραχυκυκλώματα και να καταλήξουν να καταστρέψουν ολόκληρη την μητρική σας.

Πως θα βρείτε την δική σας

used computer case with cat sitting in it

Δεν έχετε παρά να δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της motherboard σας και του κουτιού σας. Τόσο απλά.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).