Ένα αρχείο Virtual Hard Drive (VHD) είναι η πλήρης εικόνα – κλώνος ενός σκληρού δίσκου την οποία μπορείτε να αποθηκεύστε, μεταφέρετε και μοιραστείτε με άλλους χρήστες.
Υπάρχουν πάρα πολλοί τύποι συμπιεσμένων ή εικονικών αρχείων. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν είναι πανάκεια για κάθε εργασία, που να μπορεί να καλύψει τα πάντα και να εξακολουθεί να να χρησιμοποιηθεί όπως είναι σε άλλον υπολογιστή.
Συνήθως αν θέλετε να συμπιέσετε ένα συγκεκριμένο αρχείο ή ένα φάκελο καταφεύγετε σε αρχεία ZIP, RAR ή ακόμα και 7ZIP. Αν θέλετε να αποκτήσετε μία εικόνα ενός DVD τότε κατασκευάζετε ένα αρχείο ISO. Τι γίνεται όμως όταν χρειάζεται να κάνετε μία εικόνα ενός ολόκληρου HDD/SSD σε ένα αρχείο;
Table of Contents
Τι είναι το VHD;
Το VHD είναι αρκτικόλεξο και σημαίνει Virtual Hard Drive. Πρόκειται για μία μορφή εικόνας που σάς επιτρέπει να ενσωματώσετε έναν ολόκληρο σκληρό δίσκο σε ένα μόνο αρχείο. Στη συνέχεια, ένα λειτουργικό σύστημα μπορεί να το χρησιμοποιήσει και να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτόν τον vityual δίσκο ως φυσικός σκληρός δίσκος. Με απλά λόγια, ένα αρχείο VHD είναι ένα ψηφιακό αντίγραφο ενός σκληρού δίσκου ή ενός SSD που στο λειτουργικό σας σύστημα θα εμφανιστεί ως πραγματική μονάδα αποθήκευσης.
Ένα αρχείο VHD είναι παρόμοιο με ένα αρχείο ISO, αφού και τα δύο είναι εικόνες ενός φυσικού υλικού. Η διαφορά είναι ότι το ISO συμπιέζει ένα μόνο CD ή DVD, ενώ το VHD μια ολόκληρη μονάδα σκληρού δίσκου. Τα αρχεία VHD μπορούν να φιλοξενήσουν εγγενή συστήματα αρχείων, συμπεριλαμβανομένων των NTFS, FAT, exFAT και UDFS, ενώ υποστηρίζουν επίσης τυπικές λειτουργίες δίσκου και αρχείων. Ωστόσο, το μέγιστο μέγεθος αρχείου περιορίζεται στα 2 TB.
Όπως ένας πραγματικός σκληρός δίσκος, αυτές οι εικονικές μονάδες μπορούν να δημιουργήσουν τομείς δίσκων, νέα αρχεία και φακέλους, να εκτελέσουν εφαρμογές χρήστη και να εκτελέσουν ένα λειτουργικό σύστημα. Αυτό τα καθιστά την τέλεια επιλογή για εφαρμογές εικονικοποίησης.
Η μορφή VHD και ο διάδοχός του VHDX, δημιουργήθηκε από τη Connectix το 2003 για το προϊόν Virtual PC της Microsoft, γνωστό ως Microsoft Virtual PC. Τότε ήταν που η Microsoft εξαγόρασε την Connectix και έτσι η μορφή VHD ανήκει στην Microsoft. Το VHDX εισήχθη στα Windows 8/Windows Server 2012 για να προσθέσει χαρακτηριστικά και ευελιξία που λείπουν στο VHD, και που είχαν γίνει εμφανή με την πάροδο του χρόνου.
Παρόλο που η Microsoft δημοσιεύει ελεύθερα τις προδιαγραφές έτσι ώστε τρίτοι κατασκευαστές να γράψουν τα δικά τους προγράμματα για την ανάγνωση και τον χειρισμό των αρχείων VHD ή VHDX, διατηρεί τον έλεγχο της μορφής. Αυτό σημαίνει ότι η μορφή VHD είναι σχεδόν αποκλειστική για τα Windows, εκτός εάν χρησιμοποιείται με συμβατό πρόγραμμα τρίτου κατασκευαστή σε άλλο λειτουργικό σύστημα.
Τύποι μορφών VHD
Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι μορφών VHD:
Fixed VHD: Θα το δείτε και ως “VHD Σταθερού μεγέθους”. Αυτά τα αρχεία καταλαμβάνουν ένα σταθερό χώρο αποθήκευσης στη μονάδα αποθήκευσης του κεντρικού υπολογιστή. Όσο πιο μεγάλο είναι τόσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος επεξεργασίας και ο συνεχής κατακερματισμός.
Dynamic VHD: Θα το δείτε και ως “VHD Δυναμικής επέκτασης”. Αυτά τα αρχεία VHD μεγαλώνουν το μέγεθός τους ως το μέγιστο όριό τους, καθώς γίνονται εγγραφές δεδομένων στο εικονικό σκληρό δίσκο. Υπάρχει ένα εσωτερικό όριο στο πόσο μεγάλη μπορεί να γίνει η virtual μονάδα δίσκου, το οποίο καθορίζεται κατά την προετοιμασία.
Differencing VHD: Η λιγότερο δημοφιλής από τις τρεις μορφές VHD, αυτή η μορφή δημιουργεί ένα αντίγραφο ενός υπάρχοντος δίσκου, δημιουργώντας έναν γονικό και έναν θυγατρικό δίσκο. Τα διαφοροποιημένα VHD επιτρέπουν την αλλαγή της γονικής μονάδας δίσκου χωρίς οι αλλαγές να επηρεάζουν το θυγατρικό VHD.
VHD έναντι VHDX
Η προδιαγραφή της μορφής VHD είναι διαθέσιμη δωρεάν, χωρίς δικαιώματα εκμετάλλευσης, από τον Ιούνιο του 2005. Μια επέκταση αυτής της μορφής, το VHDX, κυκλοφόρησε το 2012 και υποστηρίχθηκε από τα Windows 8 και Windows Server 8.
Αυτή η μορφή πρόσθεσε νέες δυνατότητες, βελτιώσεις απόδοσης, πρόληψη καταστροφής δεδομένων και μέγιστο μέγεθος αρχείου 64 TB. Άλλα πλεονεκτήματα των αρχείων VHD περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Προστασία δεδομένων από διακοπές ρεύματος
- Υποστήριξη προσαρμοσμένων μεταδεδομένων
- Τα μεταδεδομένα ενημερώνονται αυτόματα
- Το VHDX είναι πιο προσαρμόσιμο σε νεότερο υλικό
Αν και το VHDX είναι λειτουργικά ισοδύναμο με το VHD και διαθέτει ενσωματωμένους μηχανισμούς για την προστασία των δεδομένων από καταστροφή, είναι επιρρεπές σε καταστροφή του συστήματος αρχείων, όπως και το VHD.
Αυτό μπορεί να προκληθεί από κακές συνθήκες δικτύου κατά τη μεταφορά αρχείων, κατεστραμμένο χώρο αποθήκευσης της πηγαίας μονάδας, ακόμη και παρεμβολές από προγράμματα ασφαλείας.
Πλεονεκτήματα της χρήσης ενός αρχείου VHD
Όπως πιθανότατα μπορείτε να μαντέψετε μέχρι τώρα, υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα στη χρήση ενός αρχείου VHD σε σχέση με τις παραδοσιακές, φυσικές μονάδες αποθήκευσης.
Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι μπορείτε να στείλετε αρχεία VHD online ή να τα μεταφέρετε σε μια μονάδα flash. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κλωνοποιήσετε ακόμα και τον λειτουργικό σας δίσκο C: , να τον βάλετε σε ένα flash disk και να το τρέξετε κάτω από ένα πρόγραμμα εικονικών λειτουργικών συστημάτων.
Επίσης με τα αρχεία VHD μπορείτε να έχετε μία ευκολότερη μέθοδο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά.
Πού χρησιμοποιούνται τα αρχεία VHD;
Τα αρχεία VHD χρησιμοποιούνται κυρίως από προγράμματα εικονικοποίησης όπως το VirtualBox, το VMware και το Hyper-V της Microsoft. Δεδομένου ότι λειτουργούν ως φυσικοί σκληροί δίσκοι, είναι ιδανικοί για VM που πρέπει να εκτελούν απομονωμένα λειτουργικά συστήματα, συστήματα αρχείων, να διαχειρίζονται εφαρμογές κ.λπ.
Έτσι, μπορείτε εξίσου εύκολα να τα χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας της υπάρχουσας μονάδας δίσκου σας και να τα διατηρήσετε ως ψηφιακά αρχεία για όταν πρέπει να ανακτήσετε τα δεδομένα σας. Αποτελούν έναν οικονομικά αποδοτικό τρόπο δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας πολλών σκληρών δίσκων και είναι επίσης πιο εύκολο να αποθηκευτούν, μια δυνατότητα που χρησιμοποιείται συχνά σε εταιρικές εφαρμογές.
Χρησιμότητα των αρχείων VHD
Ενώ τα αρχεία VHD είναι λειτουργικά παρόμοια με μια φυσική μονάδα αποθήκευσης που περιέχει το ίδιο σύστημα αρχείων, διαμερίσματα δίσκου και ακόμη και τομείς σκληρού δίσκου, είναι απλώς εικονικοί σκληροί δίσκοι που εμφανίζονται ως φυσική μονάδα δίσκου στο λειτουργικό σύστημα. Εκτός από το ότι είναι ιδανικά για VM, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας φυσικών μονάδων δίσκου.
Αυτό βοηθά να γίνει η εικονικοποίηση πιο προσιτή και ευκολότερη στη ρύθμιση. Τα VHD διευκολύνουν την κοινή χρήση εικονικών μηχανών μεταξύ πολλών υπολογιστών, καθώς μπορείτε απλώς να αντιγράψετε το αρχείο προέλευσης VHD για κάθε VM σε άλλον υπολογιστή και θα λειτουργήσει άψογα με ένα σωστά διαμορφωμένο VM.