Τι είναι το Channel Bonding; Πως να διπλασιάσετε την ταχύτητα της σύνδεσής σας

Γνωρίζετε τι είναι το Channel Bonding; Ξέρετε ότι μπορείτε να διπλασιάσετε την ταχύτητα του διαδικτύου σας προσθέτοντας δύο συνδέσεις?

Αν ψάχνετε τρόπους για να βελτιώσετε την ταχύτητα του διαδικτύου σας και δεν έχετε άλλη παρά μόνο να πάρετε και μία δεύτερη σύνδεση, τότε μπορείτε είτε να μοιράσετε την κίνηση σας σε δύο συνδέσεις, είτε να τις ενώσετε και να έχετε μία αλλά ικανοποιητικά γρήγορη. Σαν ιδέα έχει περισσότερη εφαρμογή σε επαγγελματικές στέγες παρά σε οικιακούς χρήστες.

Έτσι, μία αργή σύνδεση διαδικτύου σε μία επιχείρηση μπορεί να είναι πραγματικά επίπονη. Αν όμως περιορίζεστε από την ταχύτητα των παρόχων διαδικτύου στην σας, τι επιλογές έχετε για καλύτερη συνδεσιμότητα; Η απάντηση μπορεί να είναι περισσότερες συνδέσεις.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλαπλές συνδέσεις στο Διαδίκτυο;
Μέχρι κάποιος πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου να αναπτύξει μία σωστή υποδομή εκεί που βρίσκεται το σπίτι σας ή η επιχείρησή σας και για να ξεπεράσετε το , θα χρειαστείτε μια πρόσθετη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Αυτή μπορεί να είναι από τον ίδιο πάροχο που χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία ή διαφορετικό πάροχο με διαφορετική τεχνολογία. Η δεύτερη λύση θα σας εξασφαλίσει μία συνεχής συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο αν ο πρώτος πάροχος “πέσει” για κάποιο διάστημα.

Έτσι αν η σύνδεση του ενός παρόχου αποτύχει, υπάρχει μια εφεδρική σύνδεση στην οποία θα δρομολογηθεί όλη η κίνηση στο Διαδίκτυο. Ο όρος για αυτό είναι “failover“.

matrixsystemfailure

Ωστόσο, το failover δεν θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τις ταχύτητες του διαδικτύου σας. Για αυτό, χρειάζεστε ένα load balancing (εξισορρόπηση φορτίου) ή channel bonding (σύνδεση καναλιού).

Τόσο το load balancing όσο και το channel bonding έχουν διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης, κόστος και προβλήματα. Τελικά, εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο δρομολογείται η κυκλοφορία σας στο διαδίκτυο.

Στην αγορά επειδή η υπηρεσία channel bonding δεν είναι διαδεδομένη και το όνομα δεν είναι “πιασάρικο” θα την δείτε και σαν internet bonding, ή wan bonding και στα Ελληνικά και ως “ενοποίηση γραμμών”.

Πώς δρομολογούνται τα δεδομένα στο διαδίκτυο;
Ας ρίξουμε μια ματιά στο πως δρομολογείται ένα αίτημα διαδικτύου. Ο υπολογιστής και το πρόγραμμα περιήγησής σας συνδέονται σε έναν server που παρέχει τα απαραίτητα αρχεία για τη φόρτωση της ς που διαβάζετε αυτήν τη στιγμή. Για καθαρότερη εικόνα των περιγραφόμενων προσπαθήστε να φανταστείτε τη σύνδεσή σας στο διαδίκτυο σαν ένα σύνολο σωλήνων.

socket pipeline image

Τα διάφορα στοιχεία της ιστοσελίδας, όπως κείμενο και εικόνες, παραδίδονται (ως πακέτο ) μέσω μιας υποδοχής. Σκεφτείτε την πρίζα στον τοίχο σας ως ένα σωλήνα για πληροφορίες που εκτείνονται από τον server σε εσάς. Εάν η πρίζα είναι σωλήνας, τα πακέτα είναι το υγρό που ρέει μέσα από αυτήν.

Για παράδειγμα, η εικόνα που βλέπετε παραπάνω, χωρίστηκε αρχικά σε πολλά μεμονωμένα πακέτα και παραδόθηκε μέσω μιας πρίζας. Στη συνέχεια επανασυναρμολογήθηκε από το πρόγραμμα περιήγησής σας.

Τι είναι το Load Balancing (εξισορρόπηση φορτίου)
Το load balancing είναι ο τρόπος με τον οποίο η κίνηση σας στο διαδίκτυο κατανέμεται μεταξύ δύο ή περισσότερων παρόχων διαδικτύου. Χρειάζεστε έναν δρομολογητή με δυνατότητα πολλαπλών συνδέσεων WAN για την εφαρμογή του load balancing.

load balancingΚάθε σύνδεση στο Διαδίκτυο μπορεί να είναι από διαφορετικό πάροχο ή ακόμα και διαφορετική τεχνολογία. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να έχετε το δρομολογητή συνδεδεμένο σε ένα δίκτυο οπτικών ινών και ένα δίκτυο LTE ταυτόχρονα.

Κάθε συσκευή σας που “βγαίνει” στο διαδίκτυο περιορίζεται σε μία μόνο σύνδεση δικτύου τη φορά. Ουσιαστικά μοιράζετε όλη την κίνησή σας σε δύο συνδέσεις ταυτόχρονα, αλλά, κάθε συσκευή συνδέεται μόνο με μία από τις δύο συνδέσεις. ¨Όλα τα πακέτα μία συγκεκριμένη συσκευής περνάν από μία συγκεκριμένη σύνδεση.

Στο παραπάνω διάγραμμα, το δίκτυο έχει πρόσβαση σε δύο συνδέσεις internet 5 Mbps. Εάν ένας χρήστης ήθελε να μεταδώσει μια ταινία που απαιτούσε 8 Mbps ανά δευτερόλεπτο, το load balancing δεν θα βοηθήσει. Αυτό συμβαίνει επειδή μια ροή ταινίας απαιτεί μεταφορά ή σωλήνα μεγάλης διαμέτρου για την παράδοση μιας ταινίας από έναν διακομιστή σε εσάς.

Τι είναι το Channel Bonding
Το chanel bonding διαχωρίζει την επισκεψιμότητά σας στον ιστό σε επίπεδο πακέτου μεταξύ των πολλαπλών συνδέσεων διαδικτύου.

Ενώ το load balancing διαχωρίζει την κυκλοφορία του δικτύου σας, το channel bonding συνδυάζει αποτελεσματικά πολλές διαφορετικές συνδέσεις στο διαδίκτυο σε μία.

channel bonding

Για να συμβεί αυτό, η επισκεψιμότητά σας στο Διαδίκτυο πρέπει να διαχωριστεί και να ενωθεί ξανά. Υπάρχουν επιλογές τόσο σε hardware, όσο και σε software για channel bonding. Όμως απαιτείται να έχετε υποδομή σε hardware εάν θέλετε ολόκληρο το δίκτυό σας να εκμεταλλευτεί το channel bonding.

Μια εταιρεία όπως το Shareband στην Αμερική ή αντίστοιχα στην Ελλάδα η Linkshop ή η  InfoLib ή η combox θα σας παρέχει μια συσκευή για να συνδέσετε πολλές συνδέσεις διαδικτύου. Στη συνέχεια, τα δεδομένα σας αποστέλλονται με ασφάλεια σε αυτήν την εταιρεία μέσω των πολλαπλών συνδέσεων σας στο διαδίκτυο, όπου υποβάλλονται σε επεξεργασία και αποστέλλονται πίσω σε εσάς.

Αυτό σημαίνει ότι το channel bonding θα είναι αποτελεσματικό ακόμη και για τον χρήστη που προσπαθεί να μεταδώσει μια μεγάλη ταινία, επειδή η επισκεψιμότητα κατανέμεται σε χαμηλό επίπεδο.

Το channel bonding παρόλο το hardware εξακολουθεί να απαιτεί συνδρομή, καθώς η εταιρεία χρησιμοποιεί τους διακομιστές της για να διαχωρίσει και να προσαρμόσει την επισκεψιμότητά σας στο διαδίκτυο για εσάς.

Προς το παρόν η σύνδεση οπτικών ινών με τον χώρο σας χρηματοδοτείται από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όταν αυτό σταματήσει ίσως μια σύνδεση οπτικής ίνας στο σπίτι σας να κοστίσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Και ίσως να στοιχίζει λιγότερο να χρησιμοποιήσετε δύο φθηνότερες συνδέσεις ADSL ή VDSL στο σπίτι σας και να τις συνδέσετε μεταξύ τους.

Λογισμικό channel bonding
Υπάρχει πιθανότητα να έχετε ήδη μια συσκευή ικανή να χρησιμοποιεί πολλαπλές ταυτόχρονες συνδέσεις στο διαδίκτυο, με τη μορφή smartphone. Μπορείτε να ενοποιήσετε τις συνδέσεις Wi-Fi και LTE χρησιμοποιώντας λογισμικό channel bonding.

Μια τέτοια εφαρμογή είναι το Speedify που σας παρουσιάσαμε πρόσφατα, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα VPN , αλλά όπως υποδηλώνει και το όνομά του, μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μία γρήγορη γραμμή με την ενοποίηση του Wi-Fi και της LTE.

Για να πάρετε μια ιδέα για το πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η εν λόγω λύση, μπορείτε να εκτελέσετε τρεις δοκιμές ταχύτητας: Μία χρησιμοποιώντας μόνο Wi-Fi, μία χρησιμοποιώντας μόνο LTE και μία χρησιμοποιώντας τη σύνδεση καναλιού του Speedify, η οποία θα συνδυάζει και τα δύο.

speedify

Τι να κάνετε εάν δεν μπορείτε να έχετε Channel Bonding
Εάν δεν μπορείτε να ενοποιήσετε τις δύο ή περισσότερες γραμμές σας; ή δεν μπορείτε να αποκτήσετε μία γρήγορη γραμμή, τότε θα πρέπει να παίξετε με όρια.

Θα χρειαστείτε ένα managed switch που θα σας επιτρέπει να ορίζετε όρια download και upload τόσο για ομάδες όσο και για χρήστες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση της σύνδεσής σας στο διαδίκτυο και να προσφέρει καλύτερη εμπειρία περιήγησης για όλους τους χρήστες. Το λίγο το λιγότερο θα σταματήσει το φαινόμενο να ανεβάζει κάποιος ένα μεγάλο αρχείο και όλοι οι υπόλοιποι να σέρνονται.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).