Τι είναι η eSIM και γιατί είναι καλύτερη από μία τυπική κάρτα SIM

Έρχονται γιορτές και ψάχνετε να αγοράσετε νέο κινητό; Έχετε κατά νου ότι η τεχνολογία της κάρτας eSIM είναι ήδη εδώ. Τι είναι όμως αυτή η eSIM και πως δουλεύει;

Εάν κοιτάζετε ένα νέο iPhone 13 ή ελπίζετε να πάρετε ένα Galaxy S21, μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχουν ένα χαρακτηριστικό για το οποίο ίσως δεν γνωρίζετε και πολλά: την eSIM.

Η eSIM είναι μια μικρότερη, ενσωματωμένη έκδοση της παραδοσιακής κάρτας SIM και υπάρχει μέσα σε ένα τηλέφωνο ή σε μία έξυπνη συσκευή. Πώς λειτουργεί όμως μια eSIM και αξίζει να την έχετε; Ας ρίξουμε μια ματιά.

Τι είναι μια eSIM;

Η eSIM είναι μια ενσωματωμένη κάρτα SIM. Είναι μια αντικατάσταση της φυσικής κάρτας SIM που συνδέει τηλέφωνα σε ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, αλλά η eSIM είναι πολύ μικρότερη. Έχει κάνει την εμφάνισή της από το 2015, από την εταιρεία Apple, αλλά ουσιαστικά τώρα πάει να εδραιωθεί.

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ μιας eSIM και μιας φυσικής SIM είναι ότι, σε αντίθεση με μια παραδοσιακή κάρτα SIM, η eSIM είναι στερεωμένη στη μητρική πλακέτα του τηλεφώνου (ή άλλης συσκευής) και δεν μπορεί να αποσπαστεί.

Δεν χρειάζεται να την τοποθετήσετε και δεν μπορείτε να την αφαιρέσετε. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αλλάξετε αριθμούς ή να αλλάξετε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, καθώς οι πληροφορίες εντός της eSIM μπορούν να επανεγγραφούν όσες φορές θέλετε.

Στην πραγματικότητα, η εναλλαγή ή η ρύθμιση της είναι πολύ πιο εύκολη. Δεν χρειάζεται να περιμένετε να σας παραδοθεί μια νέα SIM στο σπίτι σας. Όλα μπορούν να γίνουν αμέσως με ένα τηλεφώνημα.

Οι κάρτες eSIM χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία και τρέχουν στα ίδια GSM δίκτυα που χρησιμοποιούν και οι κανονικές SIM. Το μόνο που αλλάζει είναι η ενεργοποίηση της.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω μια eSIM;

Για να χρησιμοποιήσετε μια eSIM, θα πρέπει να είστε σε μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που να προσφέρει αυτήν την δυνατότητα και να έχετε ένα συμβατό τηλέφωνο.

esim activate qr code

Πάροχοι
Οι περισσότεροι μεγάλοι πάροχοι, συμπεριλαμβανομένων των Cosmote και Vodafone για την Ελλάδα, οι AT&T και T- στις ΗΠΑ, EE στο Ηνωμένο Βασίλειο και επίσης πάνω από 120 πάροχοι παγκοσμίως, προσφέρουν υποστήριξη eSIM.

Τι σημαίνει αυτό; Αν το κινητό σας έχει ενσωματωμένη eSIM τότε μπορείτε να την ενεργοποιήσετε από οποιονδήποτε παγκόσμιο πάροχο θέλετε, ο οποίος δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα.

Ειδικά στα πακέτα internet δεν χρειάζεται να εγκλωβιστείτε στις 3 μεγάλες Ελληνικές εταιρείες (Cosmote, Vodafone,Wind). Μπορείτε κάλλιστα να επιλέξετε ένα πακέτο Internet από τη λίστα της ιστοσελίδας https://esimdb.com/greece, να πληρώσετε ηλεκτρονικά και να σας σταλεί διαδικτυακά η ενεργοποίηση της κάρτας eSIM.

Οι παραπάνω παγκόσμιοι πάροχοι χρησιμοποιούν τις κεραίες των υπαρχόντων κύριων δικτύων κινητής τηλεφωνίας (για παράδειγμα η Truphone χρησιμοποιεί το δίκτυο WIND LTE). Και οι χρεώσεις είναι μικρότερες από το “κλασσικό” 2 GB/1 μήνα/8,50 ευρώ της Cosmote, όπως για παράδειγμα η εταιρεία Airalo προσφέρει 3 GB/1 μήνα/7,98 ευρώ. Και αν ταξιδεύετε ανά τον κόσμο, κάποια πακέτα ισχύουν σε αρκετές χώρες χωρίς περιαγωγή.

Τηλέφωνα
Οι κάρτες eSIM χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για την παροχή δυνατότητας διπλής SIM σε smartphone, συμπεριλαμβανομένης της σειράς iPhone 12 και iPhone 13, των Pixel 5, Pixel 5, Samsung Galaxy S21 Ultra, Samsung Galaxy S21+ 5G και μικρότερων συσκευών όπως το Apple Watch.

Με τον καιρό, όλα τα τηλέφωνα και τα tablet πιθανότατα θα στραφούν στη χρήση eSIM. Το πολύ μικρότερο μέγεθός της σημαίνει ότι θα μπορούσε επίσης να γίνει ένα κοινό χαρακτηριστικό σε συσκευές Internet-of-Things, αν και υπάρχει προ των πυλών μια ακόμη νεότερη και πολύ μικρότερη τεχνολογία που ονομάζεται iSIM.

Πώς να ρυθμίσετε μια κάρτα eSIM

Συνήθως συνδέετε με τα περισσότερα τηλέφωνα σε ένα δίκτυο, τοποθετώντας την κάρτα SIM στην ειδική τους θήκη. Αλλά αν η eSIM δεν θα σας έρθει από τον κατάστημα ή τον πάροχό σας, πώς συνδέετε ένα τηλέφωνο eSIM;

Εξαρτάται από τη συσκευή που έχετε και αν την αγοράσατε πακέτο με κινητής τηλεφωνίας ή αν προσθέσατε το πρόγραμμα ξεχωριστά. Αν αγοράσετε το τηλέφωνο ξεχωριστά και το eSIM πρόγραμμα επίσης ξεχωριστά, θα λάβετε μια κάρτα ενεργοποίησης της eSIM που περιλαμβάνει έναν κωδικό QR που πρέπει να σαρώσετε με το τηλέφωνό σας.

Για iOS: Μεταβείτε στα Settings > Cellular (or Mobile Data) > Add Cellular Plan και, στη συνέχεια, σαρώστε τον κωδικό όταν σας ζητηθεί.
Για Android: Μπορείτε να ρυθμίσετε την eSIM σας στις Ρυθμίσεις > Δίκτυο > Προσθήκη. Ακολουθήστε τις οδηγίες στην οθόνη και επιλέξτε Χρήση 2 αριθμών όταν σας ζητηθεί. Αυτό μπορεί, φυσικά, να διαφέρει ανάλογα με την έκδοση Android και το τηλέφωνο που διαθέτετε.

https://www.youtube.com/watch?v=J42fAEYtg2A

Το Apple Watch σας συνοδεύεται από προρυθμισμένη eSIM αν το αγοράσετε με ένα πρόγραμμα ή αν όχι μπορείτε να προσθέσετε τις ρυθμίσεις της μέσω της εφαρμογής Apple Watch. Σε ένα Samsung Galaxy Watch, πρέπει να ολοκληρώσετε τη ρύθμιση μέσω μιας εφαρμογής για κινητά στο τηλέφωνό σας.

Οι συσκευές Dual-SIM πρέπει να υποστηρίζουν DSDS (Dual SIM, Dual Standby) για να προσφέρουν πλήρη λειτουργικότητα. Αυτό είναι διαθέσιμο σε iOS 13 και νεότερες εκδόσεις, και σε Android 10 και νεότερες εκδόσεις. Το DSDS επιτρέπει και στις δύο SIM (μία κανονική sim και μία esim) να συνδέονται σε ένα δίκτυο ταυτόχρονα. Όταν το ρυθμίσετε, θα πρέπει να επιλέξετε ποια γραμμή θα χρησιμοποιήσετε ως προεπιλεγμένη γραμμή.

Ποια είναι τα οφέλη της eSIM;

Το κύριο πλεονέκτημα της eSIM είναι ότι είναι πραγματικά μικρή. Οι Nano SIM μπορεί να φαίνονται ήδη αρκετά μικρές, αλλά με 108,24 mm², είναι στην πραγματικότητα περισσότερο από τρεις φορές μεγαλύτερες από μια eSIM, η οποία έχει μέγεθος μόλις 30 mm².

esim size comparison

Και χωρίς να λάβουμε υπόψη το πρόσθετο μέγεθος της θήκης SIM και της συσκευής ανάγνωσης καρτών μέσα στη συσκευή. Αυτά δεν χρειάζονται πλέον με την ενσωματωμένη τεχνολογία.

Αυτό όχι μόνο επιτρέπει επιπλέον χώρο για άλλα εξαρτήματα ή ίσως μια μεγαλύτερη μπαταρία, αλλά επιτρέπει επίσης στους κατασκευαστές να αναδιοργανώσουν την εσωτερική διάταξη των συσκευών τους. Μια eSIM δεν χρειάζεται να βρίσκεται κοντά στην άκρη του τηλεφώνου και θα μπορούσε να κάνει τις συσκευές ακόμα πιο εύκολα αδιάβροχες.

Υπάρχουν επίσης οφέλη και για τους χρήστες. Δεν υπάρχουν άβολες κάρτες και δεν χρειάζεται να βρείτε συνδετήρα για να εξαγάγετε τη θήκη SIM.

SIM

Όπως είδαμε, οι eSIM επιτρέπουν στις συσκευές να προσφέρουν εύκολα δυνατότητες διπλής SIM. Αυτό είναι ιδανικό εάν θέλετε να διατηρήσετε ξεχωριστούς προσωπικούς και εργασιακούς αριθμούς ή εάν ταξιδεύετε στο εξωτερικό.

Τα τηλέφωνα με διπλή SIM διευκολύνουν πολύ την πρόσβαση σε ένα τοπικό δίκτυο και αποφεύγουν τα ακριβά τέλη περιαγωγής που θα περιμένατε να πληρώσετε στο συνηθισμένο σας πρόγραμμα.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα μιας eSIM;

Το κύριο μειονέκτημα μιας eSIM είναι ότι δεν είναι βολική όταν αλλάζετε τηλέφωνα. Δεν μπορείτε απλά να αφαιρέσετε την κάρτα SIM από μια συσκευή και να την τοποθετήσετε σε μια άλλη.

Καθιστά επίσης πιο δύσκολο τον έλεγχο για προβλήματα με τη συσκευή σας. Αυτή τη στιγμή, όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα σύνδεσης ή σήματος, ένας εύκολος έλεγχος είναι να βάλετε τη SIM σας σε διαφορετικό τηλέφωνο για να ελέγξετε εάν το πρόβλημα είναι στο δίκτυό σας ή στη συσκευή σας. Δεν θα μπορούσατε να το κάνετε αυτό με μια eSIM.

Και μετά υπάρχει το γεγονός ότι οι νέες τεχνολογίες χρειάζονται λίγο χρόνο για να γίνουν βασικός εξοπλισμός. Η υποστήριξη και η διαθεσιμότητα της eSIM εξακολουθούν να είναι πολύ περιορισμένες, αν και, με την υποστήριξη από την Apple, τη Samsung και την Google, αυτό είναι πιθανό να αλλάξει.

Ποιες συσκευές χρησιμοποιούν eSIM;

Οι iPhone 12 και iPhone 13, καθώς και οι παλαιότερες συσκευές iPhone 11, XS και XR χρησιμοποιούν όλες μια eSIM μαζί με μια nano-SIM. Το μικρότερο iPhone SE υποστηρίζει επίσης eSIM.

Στην πλευρά του Android:

  • Τα τηλέφωνα Pixel της Google από το Pixel 2, έχουν την ίδια ρύθμιση eSIM-nano-SIM, συμπεριλαμβανομένων των Pixel 5a 5G και Pixel 6.
  • Τα τηλέφωνα Samsung, συμπεριλαμβανομένων των σειρών Galaxy S20 και S20 FE, τα Galaxy S21 Ultra 5G και Galaxy S21+ 5G, τα Fold και Z Flip και η σειρά Note 20 προσφέρουν υποστήριξη eSIM.
  • Τα P40 και P40 Pro της Huawei υποστηρίζουν eSIM.
  • Το Surface Duo της Microsoft διαθέτει υποστήριξη eSIM.
  • Το Moto Razr 2019 προσφέρει επίσης υποστήριξη eSIM.

Περισσότερα τηλέφωνα Android υιοθετούν συνεχώς τη νέα τεχνολογία, επομένως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η επόμενη αναβάθμισή σας σε κινητό τηλέφωνο να την περιλαμβάνει.

Όσο για άλλες συσκευές, οι εκδόσεις κινητής τηλεφωνίας του Apple Watch, του Samsung Galaxy Watch και του Huawei Watch, χρησιμοποιούν eSIM.

Υπάρχει υποστήριξη eSIM στα Windows 10 και στα Windows 11 επίσης, επομένως οι φορητοί υπολογιστές που θα είναι πάντα συνδεδεμένοι μπορεί κάλλιστα να γίνουν πιο συνηθισμένο θέαμα στο μέλλον.

Κάντε περισσότερα με την κάρτα SIM σας

Η eSIM είναι σε μεγάλο βαθμό το μέλλον για smartphone και έξυπνες συσκευές. Ακόμα κι αν δεν το έχετε τώρα μία τέτοια συσκευή, είναι πιθανό το επόμενο τηλέφωνό σας να την ενσωματώνει.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

6 Comments

Leave a Reply
  1. Έχει προχωρήσει η τεχνολογία εδώ και χρόνια.
    Ήδη υπάρχουν εφαρμογές που γράφουν σε επανεγγράψιμη σιμ την eSIM που θέλεις και σε όσες σιμ θέλεις.
    Και λειτουργούν σε όλα τα αντροιντ και οτιδήποτε παίρνει κάρτα σιμ.
    Έχετε μείνει πίσω.

  2. Υπάρχει κάποια σχετική πληροφορία για το εάν η παράλληλη χρήση esim και απλής sim μειώνει τη διάρκεια της μπαταρίας της συσκευής;

  3. Ενα άλλο θέμα είναι το service. Ως τώρα όταν παραδίδεις τη συσκευή για επισκευή, αφαιρούσαν τη SIM ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος χρεώσεων.
    Τώρα τι θα γίνεται, προσωρινή φραγή?
    Πέρα από την ανάγκη συντονισμού με τον πάροχο για κάτι τέτοιο (καθόλου εύκολο με κάποιους παρόχους….), υπάρχει και το θέμα της δοκιμής του επισκευαζόμενου τηλεφώνου σε περίπτωση που η βλάβη αφορά τη λειτουργία κλήσης.
    Και ακόμα χειρότερα, αν το τηλέφωνο πάει για service επειδή δεν ανοίγει καθόλου? Ούτε φραγή δεν θα μπορεί να γίνει χωρίς κλήση στο customer support με άγνωστο χρόνο αναμονής….

    • Η e-SIM έχει όπως και η φυσική SIM έχει PIN!
      Στην Cosmote είναι default ανενεργό (και μπορείς να το ενεργοποιήσεις/αλλαξεις ) ενώ στην νodafone είναι default ενεργό. Οταν η συσκευή πάει για σέρβις μπορούν να κάνουν τα τεστ με φυσική sim συνεπως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ασφαλείας σε θέματα χρεώσεων . Το μόνο πρόβλημα είναι όταν για το διάστημα του σέρβις ΔΕΝ μπορείς να έχεις τον αριθμό σου (από μερικές ώρες έως 1 με 2 ημέρες ανάλογα τον κατασκευστή )

      • andreas, σωστή η παρατήρηση για το PIN.
        Ομως ξέρεις πόσοι δεν έχουν καθόλου ενεργό PIN στο κινητό τους; Ξέρω τουλάχιστον 4 άτομα στον κύκλο μου, και δυστυχώς δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι.
        Πρόβλημά τους θα μου πείς, και θα συμφωνήσω. Κάποτε θα πρέπει να σοβαρευτούν και αυτοί.
        Οπως κάθε αλλαγή, έτσι και η e-sim θα θέσει νέους κανόνες και διαδικασίες.
        Να δούμε αν τουλάχιστον θα δυσκολέψει το sim swapping.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).