Τι είναι το Power on Self Test στο BIOS

Δείτε τι είναι το Power on Self Test (POST) στο BIOS ενός υπολογιστή, γιατί είναι σημαντικό και ποια είναι τα σήματα αυτοδιάγνωσής του.

Ο υπολογιστής κάνει πάρα πολλές εργασίες προτού φορτώσει το λειτουργικό σύστημα. Μια τέτοια λειτουργία είναι το Power on Self Test (POST) που ελέγχει τα εξαρτήματα που είναι συνδεδεμένα επάνω του και διασφαλίζει ότι είναι έτοιμα για χρήση από το σύστημα.

Παρόλο που αυτή η εργασία συμβαίνει στο παρασκήνιο, είναι μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία για τον εντοπισμό των προβλημάτων με τα επί μέρους στοιχεία του υπολογιστή και τη παρουσίαση τους στους χρήστες με διάφορα μηνύματα σφάλματος.

Ακολουθεί μια εξήγηση του τι είναι το POST και γιατί είναι σημαντικό.

Τι σημαίνει POST ;

Το POST σημαίνει Power On Self Test και στα Ελληνικά θα το λέγαμε “Ενεργοποίηση Αυτοδιαγνωστικού Ελέγχου”. Όπως υποδηλώνει το , είναι μια διαδικασία διάγνωσης συστήματος που πραγματοποιείται από το BIOS αμέσως μετά την ενεργοποίηση του υπολογιστή.

Η κύρια λειτουργία αυτής της δοκιμής είναι να δει εάν τα εξαρτήματα που είναι συνδεδεμένα στον υπολογιστή σας λειτουργούν σωστά.

Πώς εκτελείται το POST ;

Όταν ο υπολογιστής σας ενεργοποιείται για πρώτη φορά, το πρώτο πράγμα που ξεκινά πραγματικά είναι το BIOS του συστήματος. Ή το UEFI για τους πιο σύγχρονους υπολογιστές. Απλά από συνήθεια τα λέμε όλα BIOS.

Το BIOS σημαίνει Basic Input/Output System. Πρόκειται για ένα κομ που βρίσκεται σε ένα τσιπ στη μητρική πλακέτα.

Όταν ο υπολογιστής ενεργοποιηθεί, το BIOS εκτελεί το POST ελέγχοντας εάν τα στοιχεία υλικού λειτουργούν σωστά. Στοχεύει τα τσιπ της μητρικής πλακέτας, όπως η μνήμη RAM, η κάρτα γραφικών, η CPU κ.λπ. Ελέγχει επίσης το ποντίκι και το πληκτρολόγιο. Αν όλα είναι εντάξει, η διαδικασία εκκίνησης θα ξεκινήσει κανονικά.

Δεδομένου ότι το BIOS ζει στο δικό του τσιπ, δεν βασίζεται στο λειτουργικό σύστημα για τη λειτουργία του. Πράγματι, το BIOS ξεκινά πριν καν φορτωθεί το λειτουργικό σύστημα, και είναι άσχετο με αυτό, είτε είναι Windows, είτε Linux.

Η δοκιμή POST ξεκινά μόνο εάν ο υπολογιστής ξεκινήσει από το μηδέν, δηλαδή εάν ο υπολογιστής ενεργοποιηθεί μετά από τερματισμό λειτουργίας. Το σύστημα θα παραλείψει το POST εάν ο υπολογιστής κάνει επανεκκίνηση ή ήταν πρωτύτερα σε αναστολή λειτουργίας.

Γιατί είναι σημαντικό το POST;

power on self test post

Όταν ενεργοποιείτε τον υπολογιστή σας, αυτός θέλει να βεβαιωθεί ότι όλα τα στοιχεία λειτουργούν σωστά πριν φορτωθεί το λειτουργικό σύστημα. Γι’ αυτό το BIOS σταματά τη διαδικασία εκκίνησης όταν υπάρχει κάποιο σφάλμα.

Η διαδικασία αυτή είναι σημαντική επειδή η ύπαρξη ελαττωματικών τσιπ ή ελαττωματικού τροφοδοτικού ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία φόρτωσης λειτουργικού και προγραμμάτων και να οδηγήσει σε περισσότερα .

Μετά την ολοκλήρωση του POST, το πρόγραμμα εκκίνησης διατάσσεται να βρει το Master Boot Record (MBR). Βρίσκεται στον πρώτο τομέα του σκληρού δίσκου του υπολογιστή σας (για παράδειγμα, μονάδα δίσκου C).

Στη συνέχεια, το MBR διαβάζει το boot-strap που εντοπίζει το εκκίνησης του λειτουργικού συστήματος. Το boot-strapping παρέχει ένα σύνολο οδηγιών για το σύστημα για τη φόρτωση του λειτουργικού συστήματος ελέγχοντας τους σκληρούς δίσκους και άλλες συσκευές εκκίνησης.

Τέλος ο έλεγχος του συστήματος παραχωρείται σε Windows, Linux ή σε οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιείτε.

Σφάλματα και ηχητικά σήματα

Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής POST το σύστημα ειδοποιεί τον χρήστη με έναν κωδικό είτε για ομαλή λειτουργία είτε για σφάλματα χρησιμοποιώντας ήχους “μπιπ”, ή με μήνυμα κειμένου ή αναβοσβήνοντας λυχνίες LED ή με δεκαεξαδικό κωδικό.

Εάν το POST περάσει χωρίς προβλήματα, θα ακούσετε ένα βραχύ ηχητικό σήμα μπιπ και θα ακολουθήσει η εκκίνηση του λειτουργικού σας συστήματος. Ωστόσο, εάν το POST δεν είναι επιτυχές, το σύστημά σας θα σας ειδοποιήσει με τη μορφή συνδυασμού μπιπ.

Ήχοι

Στους αρχικούς υπολογιστές, εάν το POST εντόπιζε δυσλειτουργίες στα εξαρτήματα, θα ακούγονταν μια σειρά από ήχους μπιπ, γνωστοί ως κωδικοί μπιπ. Ο υπολογιστής ουσιαστικά επικοινωνεί με τον χρήστη με αυτούς τους κωδικούς μπιπ πριν ή κατά τη διάρκεια της δοκιμής του ελεγκτή βίντεο. Αυτό συμβαίνει όταν το βίντεο δεν είναι διαθέσιμο και τα σφάλματα κειμένου δεν μπορούν να εμφανιστούν σε οθόνη.

Δυστυχώς, οι κωδικοί μπιπ μπορεί να διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία, καθώς δεν υπάρχει κάποιο πρότυπο για αυτούς. Υπάρχει, ωστόσο, ένα σύνολο κοινών κωδικών μπιπ που υπάρχουν στα περισσότερα συστήματα. Ακολουθεί μια λίστα κωδικών μπιπ με τη σημασία τους, που μπορείτε να ακούσετε σε υπολογιστές.

ΑιτίαΉχος μπιπ
Κανονικό POST, κανένα σφάλμα1 σύντομο μπιπ
Σφάλμα προσαρμογέα οθόνης1 μακρύ μπιπ και μετά 2 σύντομα μπιπ
Σφάλμα προσαρμογέα γραφικών1 μακρύ μπιπ και μετά 3 σύντομα μπιπ
Σφάλμα κάρτας πληκτρολογίου3 μεγάλα μπιπ
Σφάλμα POST2 σύντομα μπιπ
Τροφοδοτικό, πλακέτα συστήματος ή πρόβλημα RAM, πρόβλημα πληκτρολογίουΣυνεχές ηχητικό σήμα
Τροφοδοτικό, πρόβλημα στην πλακέτα συστήματος, αποσυνδεδεμένη CPU ή αποσυνδεδεμένο ηχείοΧωρίς μπιπ
Πρόβλημα τροφοδοσίας ή πλακέτας συστήματος ή πληκτρολογίουΕπαναλαμβανόμενα σύντομα μπιπ
Πρόβλημα στην πλακέτα συστήματος1 μακρύ μπιπ και μετά 1 σύντομο μπιπ

Αυτοί οι κωδικοί μπιπ μαζί με τις ενδείξεις τους μπορεί να διαφέρουν από τις μητρικές πλακέτες. Εάν αντιμετωπίζετε τέτοιους κωδικούς σφάλματος, συνιστάται να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήστη του υπολογιστή σας για να μάθετε τις λεπτομέρειες του ζητήματος.

Μήνυμα

Μετά την επιτυχία της κάρτας βίντεο και την κανονική εκτέλεση της οθόνης, τα σφάλματα POST θα μπορούσαν να εμφανιστούν ως κείμενο στην οθόνη σας.

Αυτά τα σφάλματα κειμένου παρέχουν μια άμεση αναφορά σχετικά με το ζήτημα χωρίς τη χρήση αριθμητικών κωδικών ή ήχους μπιπ. Για παράδειγμα, εάν το POST εντοπίσει πρόβλημα με το πληκτρολόγιο, θα εμφανίσει ένα μήνυμα όπως ”Αποτυχία πληκτρολογίου“ στην οθόνη μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής.

Δεκαεξαδικά μηνύματα

power on self test post hex card
Μερικές φορές, τα σφάλματα κειμένου, οι κωδικοί φωτός ή οι κωδικοί μπιπ μπορεί επίσης να είναι παραπλανητικά. Αυτές οι ειδοποιήσεις σφάλματος δεν θα δημιουργηθούν εάν διακοπεί η διαδικασία POST και ο υπολογιστής σας τεθεί σε βρόχο εκκίνησης.

Έτσι οι hex κωδικοί παρέχουν μια καλή ανάγνωση του υπάρχοντος ζητήματος. Ωστόσο, για να λάβετε τους δεκαεξαδικούς POST κωδικούς, χρειάζεστε μια κάρτα διασύνδεσης γνωστή ως κάρτα POST, όπως η παραπάνω φωτογραφία.

Τέτοιες κάρτες POST χωρούν στην υποδοχή επέκτασης του υπολογιστή σας. Όταν το BIOS πραγματοποιεί το POST, η κάρτα εμφανίζει δύο χαρακτήρες δεκαεξαδικού κώδικα που υποδεικνύουν το σφάλμα.

Οι διαγνωστικοί κωδικοί Hex και η σημασία τους μπορεί να διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία. Ωστόσο, εδώ είναι μερικοί από τους κοινούς δεκαεξαδικούς κωδικούς μαζί με αυτό που συνήθως υποδεικνύουν.

ΑιτίαΚωδικός hex
Δεν βρέθηκε η VGA2F
Η διακοπή του χρονοδιακόπτη / πληκτρολογίου δεν είναι στο σωστό επίπεδο5D
Η επαλήθευση της μπαταρίας απέτυχε7C
Ο έλεγχος μνήμης / αρχικοποίηση απέτυχε52

Κωδικοί με LED
Στους φορητούς υπολογιστές, όταν το POST αποτυγχάνει, οι χρήστες μπορούν να ειδοποιηθούν από το φως που αναβοσβήνει στο κουμπί λειτουργίας ή στις μπροστινές λυχνίες LED της μπαταρίας. Αυτοί είναι γνωστοί ως κωδικοί LED και γενικά αναβοσβήνουν με ορισμένους συγκεκριμένους συνδυασμούς χρωμάτων.

Για παράδειγμα, στους φορητούς υπολογιστές dell, η ανακοίνωση “Αποτυχία” υποδεικνύεται με ένα μοτίβο πορτοκαλί/πορτοκαλί ακολουθούμενο από λευκές αναλαμπές. Κάθε ένα από αυτά τα μοτίβα μεταφέρει διαφορετικά ζητήματα που σχετίζονται με τη μνήμη RAM, την CPU, το BIOS και άλλα.

Οι κωδικοί led στους φορητούς υπολογιστές διαφέρουν ανάλογα με τους κατασκευαστές και ακόμη και από τα μοντέλα. Για να γνωρίζετε τους ακριβείς κωδικούς led για τον φορητό υπολογιστή σας μαζί με τις επιπτώσεις τους, πρέπει να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο χρήσης της συσκευής σας.

Τα μικρά πράγματα είναι πάντα τα πιο σημαντικά

Η διαδικασία POST συμβαίνει μέσα στα πρώτα δύο δευτερόλεπτα κατά την εκκίνηση, αλλά είναι μια από τις πιο σημαντικές λειτουργίες.

Σας ειδοποιεί εάν υπάρχουν προβλήματα υλικού που πρέπει να γνωρίζετε πριν από την εκκίνηση του υπολογιστή. Η διαδικασία POST πιθανότατα σας έχει γλιτώσει από σφάλματα υπολογιστή και ίσως να μην το είχατε καν παρατηρήσει.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).