Τι είναι το ψηφιακό ευρώ;

Στις 26 Οκτωβρίου, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde και το ΔΣ της κεντρικής τράπεζας θα βρεθούν στην Αθήνα για την ετήσια συνεδρίαση. Πολλοί παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως στην συνεδρίαση αυτή θα γίνει και η παρουσίαση των σχεδίων της για το ψηφιακό νόμισμα της ΕΕ.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με ασφάλεια και σε ένα προστατευμένο περιβάλλον ρυθμισμένης αγοράς. Πρόκειται για την απάντηση της Ευρώπης και του κλασσικού κεφαλαίου στην αυξανόμενη χρήση των κρυπτονομισμάτων.

digital euro

Το ψηφιακό ευρώ υποτίθεται ότι θα διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων παρέχοντας κάτι το οποίο δεν υπάρχει σήμερα: ένα ψηφιακό μέσο πληρωμής που είναι καθολικά αποδεκτό σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, για πληρωμές σε καταστήματα, ηλεκτρονικές πληρωμές ή πληρωμές πρόσωπο με πρόσωπο. Όπως τα μετρητά, το ψηφιακό ευρώ θα είναι μηδενικού κινδύνου, ευρέως προσβάσιμο, εύχρηστο και δωρεάν για βασική χρήση.

Σύμφωνα με το site της ΕΚΤ θα μπορούσε να ενισχύσει τη στρατηγική αυτονομία και τη νομισματική κυριαρχία της Ευρώπης στηρίζοντας την αποδοτικότητα του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος πληρωμών στο σύνολό του, προωθώντας την καινοτομία και αυξάνοντας την ανθεκτικότητά του σε πιθανές κυβερνοεπιθέσεις ή τεχνικές διαταράξεις, όπως διακοπές ρεύματος.

Θα αντικαταστήσει τα μετρητά;

Όχι, το ψηφιακό ευρώ θα συμπληρώσει τη λειτουργία των μετρητών και δεν θα τα αντικαταστήσει. Θα διατεθεί παράλληλα με τα μετρητά ως απάντηση στην ολοένα μεγαλύτερη προτίμηση των πολιτών να κάνουν τις πληρωμές τους ψηφιακά, γρήγορα και με ασφάλεια. Τα μετρητά θα εξακολουθήσουν να είναι διαθέσιμα στη ζώνη του ευρώ, όπως και τα άλλα ιδιωτικά ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος.

Θα είναι ένα εναλλακτικό νόμισμα εντός του Ευρωσυστήματος;

Όχι, το ψηφιακό ευρώ θα αποτελέσει έναν ακόμη τρόπο για τη διενέργεια πληρωμών χρησιμοποιώντας το ευρώ, το ενιαίο μας νόμισμα, στην Ευρώπη. Θα είναι μετατρέψιμο σε τραπεζογραμμάτια σε βάση ένα προς ένα. Το ψηφιακό ευρώ θα ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη προτίμηση των πολιτών και των επιχειρήσεων να διενεργούν ψηφιακές πληρωμές.

Πώς θα λειτουργεί;

Το ψηφιακό ευρώ θα επιτρέπει τη διενέργεια ασφαλών άμεσων πληρωμών σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα και μεταξύ ιδιωτών, ανεξάρτητα από τη χώρα της ζώνης του ευρώ στην οποία βρίσκονται ή από τον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών με τον οποίο έχουν λογαριασμό. Η ΕΚΤ διερευνά επί του παρόντος πώς θα μπορούσε αυτό να λειτουργήσει στην πράξη.

Για παράδειγμα, το Ευρωσύστημα θα μπορούσε να αναπτύξει μια ειδική εφαρμογή για το ψηφιακό ευρώ στην οποία όλοι θα μπορούσαν να έχουν ισότιμη πρόσβαση. Εναλλακτικά, οι ενδιάμεσοι φορείς, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, θα μπορούσαν να ενσωματώσουν τις υπηρεσίες σε ψηφιακό ευρώ στις υφιστάμενες εφαρμογές τους, με τις οποίες οι πελάτες τους είναι ήδη εξοικειωμένοι. Σε κάθε περίπτωση, όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασμό ή ψηφιακές συσκευές θα μπορούν επίσης να πληρώνουν με ψηφιακό ευρώ χρησιμοποιώντας φυσική κάρτα σε δημόσιους ενδιάμεσους φορείς, όπως τα ταχυδρομεία.

Το ψηφιακό ευρώ θα προσφέρει τόσο διαδικτυακές λειτουργίες όσο και λειτουργίες εκτός σύνδεσης, προλαμβάνοντας καταστάσεις περιορισμένης συνδεσιμότητας. Όταν οι πληρωμές σε ψηφιακό ευρώ πραγματοποιούνται εκτός σύνδεσης, τα στοιχεία πληρωμής θα είναι γνωστά μόνο στον πληρωτή και τον δικαιούχο πληρωμής, παρέχοντας τον υψηλότερο δυνατό βαθμό προστασίας της ιδιωτικής ζωής.

H ιδιωτική ζωή το ψηφιακό ευρώ

Η προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά σχεδιασμού του ψηφιακού ευρώ. Το Ευρωσύστημα δεν έχει κανένα εμπορικό συμφέρον για τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των πολιτών που αφορούν πληρωμές ή για την κοινοποίηση τους σε τρίτους. Έτσι, το Ευρωσύστημα δεν επιθυμεί να βλέπει ή να αποθηκεύει τα ιδιωτικά στοιχεία των χρηστών.

Το ψηφιακό ευρώ θα δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να κάνουν πληρωμές χωρίς να κοινοποιούν τα δεδομένα τους σε τρίτους, πέραν όσων απαιτούνται για την πρόληψη παράνομων δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Επιπλέον, η εκτός σύνδεσης λειτουργία του ψηφιακού ευρώ θα παρέχει ακόμη υψηλότερο βαθμό προστασίας της ιδιωτικής ζωής, δεδομένου ότι τα στοιχεία πληρωμής θα ήταν γνωστά μόνο στον πληρωτή και τον δικαιούχο.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by newsbot

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

One Comment

Leave a Reply
  1. Ναι, ναι και ξανά ναι σε όλα.
    Όμως υπάρχει και μια “κερκόπορτα” στο θέμα της ψηφιοποίησης των νομισμάτων και δεν είναι άλλη από εκείνη τη δυνατότητα του απόλυτου ελέγχου των πάντων.
    Δεν πάει πολύς καιρός (σ.σ. λίγοι μήνες) από τότε που τράπεζα της Μεγάλης Βρετανίας κάλεσε τον Ναιτζελ Φάραντζ και του είπε : σου κλείσαμε τους λογαριασμούς, δεν μπορείς πλέον να κάνεις κινήσεις (αγορές – πωλήσεις) μέσω ημών και τράβα να βρεις άλλη τράπεζα. Ως λόγο αυτής της συμπεριφοράς η Βρετανική τράπεζα επικαλέστηκε τον ρόλο που είχε παίξει ο Φάραντζ στο BRexit.
    Τότε, την επόμενη μέρα, ο Φάραντζ με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι πήγε σε άλλες 10 τράπεζες για να ανοίξει λογαριασμούς, για να μεταφέρει εκεί τη ρευστότητά του ΚΑΙ ΟΛΕΣ του το αρνήθηκαν.

    Έτσι λοιπόν δημιουργείται η εξής σκέψη : αν τώρα που τα κλασσικά νομίσματα (που έχουν τη μορφή του τραπεζογραμματίου ή του κέρματος) υπάρχει η … δυνατότητα στους τραπεζίτες και στις “πολιτικές” ( ; ) να πουν “σου κλείνω τον λογαριασμό και … ξουτ από εδώ”, ΜΗΠΩΣ όντας τα νομίσματα σε άυλη μορφή έχουν και το … περιθώριο να μας πουν :
    κοίτα, είδαμε ότι αγόρασες σουβλάκια (είδαμε μέσω του ίχνους, της κίνησης των χρημάτων σου) ενόσω πάσχεις από χοληστερίνη κι αυτό το κρίνουμε ως αυτοκτονικό ιδεασμό και για να σε “προστατέψουμε” σου ΔΕΣΜΕΥΟΥΜΕ το σύνολο της ρευστότητάς σου ;

    Εν ολίγοις, μήπως η (αρχικά) σταδιακή και η (μεταγενέστερη) ολική μετάβαση στο ψηφιακό νόμισμα, επιφέρει άλλον έναν χαλκά στα δικαιώματα του Πολίτη ;

    Πριν κλείσω θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Από το1989, σε μια τότε δημοσκόπηση που γινόταν στον δρόμο (συμπληρώναμε χαρτιά που μας μοίραζαν), ήμουν υπέρ της κατάργησης του φυσικού νομίσματος (χάρτινο & μεταλλικό). Όμως δεν είχα ιδέα τότε για τεχνητές νοημοσύνες, για υπερυπολογιστές που κάνουν διασταυρώσεις μέσα σε κλάσματα χρόνου και λοιπές συναφείς κρατικές (και υπερκρατικές) δυνατότητες.

    Και για να το ελαφρύνω λίγο, ακούστε αυτό εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=Z7tUp4xRymQ και προβληματιστείτε για λίγο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).