Στις 26 Οκτωβρίου, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde και το ΔΣ της κεντρικής τράπεζας θα βρεθούν στην Αθήνα για την ετήσια συνεδρίαση. Πολλοί παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως στην συνεδρίαση αυτή θα γίνει και η παρουσίαση των σχεδίων της για το ψηφιακό νόμισμα της ΕΕ.
Στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με ασφάλεια και σε ένα προστατευμένο περιβάλλον ρυθμισμένης αγοράς. Πρόκειται για την απάντηση της Ευρώπης και του κλασσικού κεφαλαίου στην αυξανόμενη χρήση των κρυπτονομισμάτων.






Ναι, ναι και ξανά ναι σε όλα.
Όμως υπάρχει και μια “κερκόπορτα” στο θέμα της ψηφιοποίησης των νομισμάτων και δεν είναι άλλη από εκείνη τη δυνατότητα του απόλυτου ελέγχου των πάντων.
Δεν πάει πολύς καιρός (σ.σ. λίγοι μήνες) από τότε που τράπεζα της Μεγάλης Βρετανίας κάλεσε τον Ναιτζελ Φάραντζ και του είπε : σου κλείσαμε τους λογαριασμούς, δεν μπορείς πλέον να κάνεις κινήσεις (αγορές – πωλήσεις) μέσω ημών και τράβα να βρεις άλλη τράπεζα. Ως λόγο αυτής της συμπεριφοράς η Βρετανική τράπεζα επικαλέστηκε τον ρόλο που είχε παίξει ο Φάραντζ στο BRexit.
Τότε, την επόμενη μέρα, ο Φάραντζ με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι πήγε σε άλλες 10 τράπεζες για να ανοίξει λογαριασμούς, για να μεταφέρει εκεί τη ρευστότητά του ΚΑΙ ΟΛΕΣ του το αρνήθηκαν.
Έτσι λοιπόν δημιουργείται η εξής σκέψη : αν τώρα που τα κλασσικά νομίσματα (που έχουν τη μορφή του τραπεζογραμματίου ή του κέρματος) υπάρχει η … δυνατότητα στους τραπεζίτες και στις “πολιτικές” ( ; ) να πουν “σου κλείνω τον λογαριασμό και … ξουτ από εδώ”, ΜΗΠΩΣ όντας τα νομίσματα σε άυλη μορφή έχουν και το … περιθώριο να μας πουν :
κοίτα, είδαμε ότι αγόρασες σουβλάκια (είδαμε μέσω του ίχνους, της κίνησης των χρημάτων σου) ενόσω πάσχεις από χοληστερίνη κι αυτό το κρίνουμε ως αυτοκτονικό ιδεασμό και για να σε “προστατέψουμε” σου ΔΕΣΜΕΥΟΥΜΕ το σύνολο της ρευστότητάς σου ;
Εν ολίγοις, μήπως η (αρχικά) σταδιακή και η (μεταγενέστερη) ολική μετάβαση στο ψηφιακό νόμισμα, επιφέρει άλλον έναν χαλκά στα δικαιώματα του Πολίτη ;
Πριν κλείσω θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Από το1989, σε μια τότε δημοσκόπηση που γινόταν στον δρόμο (συμπληρώναμε χαρτιά που μας μοίραζαν), ήμουν υπέρ της κατάργησης του φυσικού νομίσματος (χάρτινο & μεταλλικό). Όμως δεν είχα ιδέα τότε για τεχνητές νοημοσύνες, για υπερυπολογιστές που κάνουν διασταυρώσεις μέσα σε κλάσματα χρόνου και λοιπές συναφείς κρατικές (και υπερκρατικές) δυνατότητες.
Και για να το ελαφρύνω λίγο, ακούστε αυτό εδώ : https://www.youtube.com/watch?v=Z7tUp4xRymQ και προβληματιστείτε για λίγο.