Τι είναι τα Zip Bombs και πως να προστετευτείτε

Ο όρος Zip Bombs αναφέρεται σε συμπιεσμένα αρχεία τα οποία, όταν αποσυμπιεστούν, απελευθερώνουν τεράστια ποσότητα δεδομένων, που ο ς του θύματος δεν μπορεί να επεξεργαστεί στη μνήμη του ή δεν μπορεί να τα αποθηκεύσει στο δίσκο με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το σύστημα.

Αυτά τα μικρά συμπιεσμένα αρχεία μπορούν να επεκταθούν για να γεμίσουν το μηχάνημά σας με περισσότερα δεδομένα από όσα αυτό μπορεί να χειριστεί. Φανταστείτε δηλαδή, να σερφάρετε στο διαδίκτυο και ξαφνικά, το πρόγραμμα περιήγησής σας να σταματά, να μην φορτώνει καμία σελίδα, παρόλο που έχετε μία ισχυρή με τον πάροχό σας.

Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να έχετε πέσει θύμα ενός zip bomb, ή αλλιώς ενός decompression bomb (βόμβα αποσυμπίεσης) ή ενός encoding bomb (βόμβα κωδικοποίησης).

Όμως ας δούμε πιο λεπτομερέστερα τι ακριβώς είναι τα zip bombs και ποια μέτρα πρέπει να λάβετε για να προστατευθείτε από αυτήν την κακόβουλη επίθεση.

Τι είναι τα Zip Bombs;

Ένα zip bomb, που μπορεί να το ακούσετε και ως “zip of death”, είναι ένα μεγάλο συμπιεσμένο αρχείο που συχνά αποστέλλεται από κακόβουλους χρήστες για να κατακλύσει το σύστημά σας ή ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, μόλις το ανοίξετε. Είναι σύνηθες για αυτές τις βόμβες να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό και ιούς.

Ένα zip bomb στη συσκευή σας δεν είναι επιβλαβές μέχρι να το ανοίξετε. Τα email είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους πιθανά να λάβετε zip bombs. Αυτές οι βόμβες μπορούν επίσης να συνοδεύουν λήψεις από μη ασφαλείς τοποθεσίες.

Δεν πρέπει να συγχέετε ένα zip bomb με ένα κανονικό αρχείο ZIP. Αν και ονομάζεται “zip bomb”, δεν είναι όλα τα zip bomb αρχεία ZIP. Ένα zip bomb μπορεί να είναι ένα πρόγραμμα (όπως αρχεία .exe) ή ένα συμπιεσμένο αρχείο εγκατάστασης, όχι απαραίτητα ένα αρχείο ZIP.

Πώς λειτουργούν τα Zip Bombs;

Τα zip bomb, με την πρώτη ματιά, φαίνονται να είναι μόνο μικροσκοπικά αρχεία λίγων kilobyte, όπως ένα τυπικό συμπιεσμένο αρχείο. Ωστόσο, μόλις τα ανοίξετε, αποκαλύπτουν τα τεράστια μεγέθη τους, τα οποία μπορεί να είναι μεγάλα exabyte ή petabyte. Μιλάμε για πολλά εκατομμύρια gigabyte ανούσιου, ανόητου κειμένου ή πολυμέσων στριμωγμένων σε ένα συμπιεσμένο αρχείο!

Για παράδειγμα, ένα αρχείο 5 petabyte που περιέχει μόνο μηδενικά μπορεί εύκολα να συμπιεστεί στα 48 kilobytes, επειδή το σύστημα συμπίεσης ZIP μπορεί να διαχειριστεί με εξαιρετική τεχνική τα επαναλαμβανόμενα δεδομένα, πολλαπλασιάζοντας το ποσοστό συμπίεσης.

Ένα zip bomb χρησιμοποιείται συνήθως ως το πρώτο στάδιο σε μια επίθεση κακόβουλου λογισμικού και αποστέλλεται ως τέχνασμα για να αποσπάσει την προσοχή του λογισμικού προστασίας από ιούς από τον κύριο στόχο, που είναι συνήθως η εισαγωγή κακόβουλου λογισμικού ή η κλοπή και η αλλαγή των δεδομένων στο σύστημα.

Αυτός ο δευτερεύον αλλά κύριος στόχος ολοκληρώνεται όταν άλλο κακόβουλο λογισμικό αποκτήσει στον προσωπικό σας υπολογιστή και τον μολύνει ενώ το πρόγραμμα προστασίας από ιούς παλεύει με το zip bomb.

Τύποι zip bombs

Τα zip bombs διαφέρουν ελαφρώς στη σύνθεσή τους και, κατά συνέπεια, στις μεθόδους προσβολής τους. Μερικά αποτελούνται από αρχεία τοποθετημένα το ένα μέσα στο άλλο, όπως οι ρώσικες κούκλες Ματριόσκα, που μπαίνει η μία μέσα στην άλλη, ενώ άλλα είναι σαν επικαλυπτόμενα φύλλα κολλημένα και συμπιεσμένα πολλές φορές.

Ωστόσο, όλα έχουν το μοναδικό κίνητρο να προκαλέσουν τη διακοπή λειτουργίας του συστήματος και της εφαρμογής προστασίας από ιούς.

Γενικότερα θα τους ξεχωρίζαμε σε δύο είδη, ανάλογα την τεχνική που ακολουθούν:

1. Recursive Zip Bombs
Τα Recursive Zip Bombs ονομάζονται έτσι επειδή υπάρχουν ως μια μονάδα πολλαπλών μεγάλων αρχείων που βρίσκονται το ένα μέσα στο άλλο. Με το άνοιγμά του του αρχικού αρχείου, όλα τα αρχεία ανοίγουν, το ένα μετά το άλλο, προκαλώντας μια φαινομενικά ατελείωτη σειρά κυρίως επαναλαμβανόμενων δεδομένων.

Ένα διάσημο παράδειγμα ενός recursive zip bomb είναι το αρχείο “42.zip”, το οποίο φαίνεται να είναι ένα αβλαβές μικροσκοπικό αρχείο με μόνο περίπου 42 kilobyte. Αυτό το αρχείο περιέχει πέντε επίπεδα ένθετων αρχείων zip σε σετ των 16, κάθε αρχείο κάτω επιπέδου περιέχει ένα 4,3 gigabyte αρχείο, με αποτέλεσμα το τελικό σύνολο να φτάνει τα 4,5 petabyte ασυμπίεστων δεδομένων.

Αυτό το zip bomb είναι δωρεάν διαθέσιμο για λήψη στο διαδίκτυο, αν το ψάξετε, αλλά προσοχή. Ακόμη και οι καλύτεροι υπολογιστές θα στρεσαριστούν έντονα και μπορεί τελικά να κρασάρουν.

2. Non-Recursive Zip Bombs
Στα μη Recursive Zip Bombs χρειάζονται μόνο ένας γύρος αποσυμπίεσης για να ξετυλίξουν όλα τα σκουπίδια που κρύβονται μέσα τους.

Αυτά μπορεί να είναι ελαφρώς πιο επικίνδυνα από τα Recursive zip bomb, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν αντιληπτά από λογισμικό προστασίας για ιούς. Οι περισσότερες προστασίας από ιούς εντοπίζουν τις Recursive Zip Bombs, επειδή αναζητούν ένθετα συμπιεσμένα αρχεία.

Πώς να καταλάβετε ένα zip bomb

Είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ ενός κανονικού αρχείου αρχείου zip και ενός zip bomb με μια πρόχειρη ματιά. Είναι και τα δύο μικρού μεγέθους, φαίνεται να μην καταλαμβάνουν χώρο και χρειάζονται αποσυμπίεση για προβολή.

Ωστόσο, οι σύγχρονες εφαρμογές λογισμικού προστασίας από ιούς, μπορούν να εντοπίσουν τη τεχνική των επικαλυπτόμενα συμπιεσμένων αρχείων με δεδομένα.

Πώς να προστατεύσετε από ένα zip bomb

Τα zip bomb χρησιμοποιούνται ως παραπλάνηση ώστε να μολυνθεί ο υπολογιστής με άλλο λογισμικό, και γιαυτό είναι κυρίως οπλισμένα και χρησιμοποιούνται για να επιτεθούν σε ανυποψίαστους χρήστες.

Οι περισσότερες προέρχονται από κακόβουλους απατεώνες και πρέπει να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τις επιπτώσεις μιας βόμβας zip. Οι καλύτεροι τρόποι για να έχετε προστασία είναι:

1. Να διαθέτετε πάντα ένα αξιόλογο λογισμικό προστασίας από ιούς, το οποίο να είναι συνεχώς ενημερωμένο. Αν λάβετε μια ειδοποίηση από την εφαρμογή προστασίας από ιούς σχετικά με μια ύποπτη βόμβα zip, διαγράψτε την χωρίς να την ανοίξετε.

2. Αλληλεπιδράστε μόνο με αξιόπιστους ιστότοπους. Αμέτρητοι ιστότοποι στο διαδίκτυο δεν είναι ασφαλείς. Αποφύγετε τη λήψη αρχείων από τοποθεσίες όπου δεν μπορείτε να εξακριβώσετε την αλήθεια ή την ασφάλειά τους.

3. Ελέγξτε διεξοδικά τα εισερχόμενα email σας, ειδικά αυτά που περιέχουν συνημμένα. Μπορεί μερικές φορές να διαπιστώσετε ότι έχετε λάβει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από μια παράξενη διεύθυνση που φέρει ένα συνημμένο. Αν δεν αναγνωρίζετε τον αποστολέα μην το ανοίξετε.

Πώς να απαλλαγείτε από ένα zip bomb

Στην ατυχή περίπτωση που η συσκευή σας χτυπηθεί από ένα zip bomb, ίσως χρειαστεί να επαναφέρετε τη συσκευή σας στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, ειδικά αν έχετε προσπαθήσει να ανοίξετε ή να αποσυμπιέσετε το zip bomb.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές που υπάρχουν στο διαδίκτυο, οι οποίες μπορούν να σαρώσουν και να αφαιρέσουν τις βόμβες zip. Όλα τα καλά λογισμικά κατά των ιών έχουν τέτοια δυνατότητα.

Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να επανεκκινήσετε το σύστημά σας και η βόμβα θα έχει εξαφανιστεί.

 

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).