Έξι δωρεάν, εκκινήσιμα προγράμματα antivirus

Δείτε τα έξι antivirus προγράμματα με δυνατότητα εκκίνησης, που θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε το κακόβουλο λογισμικό από τον μολυσμένο υπολογιστή σας.

system rescue

Και ξαφνικά ο υπολογιστής κόλλησε κάποιο κακόβουλο λογισμικό. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορείτε να εκκινήσετε με ασφάλεια τον υπολογιστή σας, διότι μπορεί να του κάνετε μεγαλύτερη ζημιά.

Ή ακόμα χειρότερα, το malware δεν σας αφήνει καν να τον εκκινήσετε. Ο μόνος τρόπος για να καθαρίσετε τον υπολογιστή σας είναι να χρησιμοποιήσετε ένα εκκινήσιμο πρόγραμμα antivirus.

Τα προγράμματα προστασίας κατά των κακόβουλων λογισμικών είναι πλέον απαραίτητα στους σύγχρονους υπολογιστές που συνδέονται στο διαδίκτυο. Φροντίζουν να κρατάνε online το μηχάνημά σας καθαρό από ιούς ή malware. Τουλάχιστον, αυτό κάνουν τις περισσότερες φορές, γιατί ακόμα και αυτά όσο καλά και να είναι, έχουν κενά.

Να μην πούμε για τον ανθρώπινο παράγοντα που ενώ όλα τα μηνύματα προειδοποιούν τον χρήστη για κίνδυνο, αυτός επιμένει να ανοίξει το περίεργο email που μόλις ήρθε.

Όταν συμβεί το αναπάντεχο, και το antivirus πρόγραμμα σας δεν μπόρεσε να σας προστατεύσει, θα πρέπει να αναζητήσετε έναν εξωτερικό πρόγραμμα προστασίας από ιούς με δυνατότητα εκκίνησης.

Ένας εκκινήσιμος δίσκος προστασίας από ιούς είναι ένα περιβάλλον αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού που λειτουργεί όπως ένα Live CD με ένα λειτουργικό. Παρακάτω θα δείτε έξι δωρεάν antivirus προγράμματα, με δυνατότητα εκκίνησης που πρέπει να έχετε πάντα κατά νου.

Η σειρά είναι αλφαβητική και έχει σχέση με την ποιότητα ή οποιαδήποτε πρότασή μας.

1. Avira Rescue System

Το Avira Rescue System είναι ένας δίσκος διάσωσης με δυνατότητα εκκίνησης που βασίζεται στο Ubuntu. Το Avira Rescue Disc είναι ένα από τα καλύτερα περιβάλλοντα προστασίας από ιούς με δυνατότητα εκκίνησης για αρχάριους, καθώς περιλαμβάνει έναν εύχρηστο οδηγό για να σας καθοδηγήσει στη σάρωση των δίσκων σας.

Το Avira δυστυχώς προσφέρει πολύ λίγα στον τρόπο προσαρμογής σάρωσης, αλλά πάλι, αυτό μπορεί να ταιριάζει σε έναν αρχάριο χρήστη.

Το περιβάλλον του Avira Rescue System είναι εύκολο στην πλοήγηση, με μια βελτιωμένη διεπαφή από κουτιά με ετικέτα. Όπως και οι άλλες επιλογές, το Avira Rescue System περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού και ένα εργαλείο κατάτμησης δίσκου.

Καθώς το Avira είναι ένας δίσκος διάσωσης που βασίζεται στο Ubuntu, λειτουργεί καλά και με συστήματα που βασίζονται σε Linux.

Λήψη: Avira Rescue System. Οδηγίες από εδώ.

2. Comodo Rescue Disk

Το Comodo Rescue Disk δεν είναι και τόσο γνωστό στο ευρύ κοινό. Στην σελίδα με τα χαρακτηριστικά του αναφέρει ότι υποστηρίζει μόνο Windows μηχανήματα και έως τα Windows 8.

Περιλαμβάνει τρεις διαφορετικούς τύπους σάρωσης: έξυπνη σάρωση, πλήρη σάρωση ή προσαρμοσμένη σάρωση.

Η έξυπνη σάρωση είναι ένας εύχρηστος τρόπος ελέγχου για rootkits και άλλο κακόβουλο λογισμικό που κρύβεται στους τομείς εκκίνησης του συστήματός σας, ενώ η προσαρμοσμένη σάρωση σάς επιτρέπει να σαρώνετε μεμονωμένα και φακέλους για να ελέγξετε για μια συγκεκριμένη απειλή.

Λήψη: Comodo Rescue Disk

3. Dr.Web Live Disk

dr web antivirus rescue disk

Το Dr.Web Live Disk προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επιλογών σάρωσης από ιούς σε περιβάλλον live-cd με δυνατότητα εκκίνησης. Σε σύγκριση με τις εναλλακτικές λύσεις, η γκάμα επιλογών σάρωσης του Dr.Web είναι εκτεταμένη.

Για παράδειγμα, μπορείτε να διαμορφώσετε τους τύπους και τα μεγέθη των αρχείων, για συμπερίληψη ή για εξαίρεση.

Μπορείτε να ορίσετε μεμονωμένες ενέργειες για συγκεκριμένους τύπους κακόβουλου λογισμικού, όπως bootkit, dialer, adware και ούτω καθεξής. Μπορείτε επίσης να περιορίσετε το χρόνο που αφιερώνει η σάρωση για ιούς σε μεμονωμένα αρχεία, κάτι που είναι χρήσιμο εάν έχετε πολλούς τύπους αρχείων πολυμέσων μεγάλων διαστάσεων.

Το Dr.Web Live Disk έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε λειτουργικά συστήματα Windows (εκδόσεις 64-bit)

Λήψη : Dr.Web Live Disk

4. ESET SysRescue Live

Ένας άλλος δίσκος προστασίας από ιούς με δυνατότητα εκκίνησης που πρέπει να εξετάσετε είναι το ESET SysRescue Live.

Διαθέτει εκτεταμένο έλεγχο σάρωσης καθώς μπορείτε να σαρώσετε αρχεία, φακέλους email, συνδέσμους, τομείς εκκίνησης και πολλά άλλα ή να χρησιμοποιήσετε τα προφίλ σάρωσης της ESET.

Το ESET SysRescue Live CD περιλαμβάνει επίσης ένα εργαλείο ανάλυσης δίσκου για τον έλεγχο ελαττωμάτων και άλλων αστοχιών, καθώς και ένα εργαλείο δοκιμής μνήμης για τον έλεγχο της μνήμης RAM του συστήματός σας για τα.

Το περιβάλλον διάσωσης συνοδεύεται επίσης από το πρόγραμμα περιήγησης Chromium, τη διαχείριση διαμερισμάτων GParted, το TeamViewer για απομακρυσμένη πρόσβαση στο σύστημα και μια σειρά από άλλα εύχρηστα βοηθητικά προγράμματα.

Λήψη: ESET SysRescue Live

5. Kaspersky Rescue Disk

Ο δίσκος διάσωσης της σας επιτρέπει να σαρώσετε εύκολα ένα μολυσμένο μηχάνημα. Διαθέτει ένα ευρύ φάσμα επιλογών σάρωσης από ιούς, συμπεριλαμβανομένης της σάρωσης μεμονωμένων φακέλων, αντικειμένων εκκίνησης, μονάδας δίσκου συστήματος κλπ.

Συνοδεύεται επίσης από μια σειρά από πρόσθετα εργαλεία, όπως Firefox, ένα διαχειριστής αρχείων και πολλά άλλα. Μια άλλη εύχρηστη δυνατότητα του Kaspersky Rescue Disk είναι η διεπαφή γραφικών που διαθέτει.

Λήψη: Kaspersky Rescue Disk

6. Trend Micro Rescue Disk

Το Trend Micro Rescue Disk ίσως είναι ο μικρότερος με μέγεθος, δίσκος προστασίας από ιούς με δυνατότητα εκκίνησης. Αλλά μην γελιέστε, διαθέτει ένα εύχρηστο εργαλείο που θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε τον έλεγχο του συστήματός σας.

Δεδομένου του μεγέθους του (περίπου 70 MB), μπορείτε να συγχωρήσετε το ότι το Trend Micro Rescue Disk δεν έχει γραφική διεπαφή χρήστη.

Αντίθετα, χρησιμοποιείτε τον δίσκο διάσωσης αποκλειστικά μέσω μενού απλού κειμένου. Ακούγεται λίγο τρομακτικό, αλλά στην πράξη, τα μενού κειμένου είναι απλό στην πλοήγηση και θα βρείτε εύκολα το δρόμο σας.

Λήψη: Trend Micro Rescue Disk για Windows

Ποιο να χρησιμοποιήσετε

Αν αναρωτιέστε γιατί μόνο έξι λύσεις, σας ενημερώνουμε ότι το AVG Rescue έχει σταματήσει να υφίσταται από το 2020, και το Rescue CD από το 2019. Μπορείτε να βρείτε παλιές εκδόσεις τους στα διάφορα sites που ειδικεύονται στην διάθεση προγραμμάτων, όπως filehorse, softonic, majorgeeks κλπ, αλλά προσοχή, δεν είναι ενημερωμένα.

Έτσι η λίστα μας αποτελείται πλέον μόνο από 6 λύσεις. Όταν θα βρεθείτε σε μία τέτοια δυσχερή θέση τότε μην αναρωτηθείτε ποιο να χρησιμοποιήσετε. Αν μπορείτε χρησιμοποιήστε τα όλα, ένα προς ένα.

Όλα είναι δυνατά και θα καθαρίσουν το σύστημά σας, αν έχετε μολυνθεί με κάποιο ιό που δεν θα είναι 0-day.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).