“Δεδομένα και Κοινωνία” είναι ο τίτλος του Ε’ Κύκλου Ομιλιών που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT) στο πλαίσιο του προγράμματος Μορφωτικών Εκδηλώσεων “Επιστήμης Κοινωνία” του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ). Ο κύκλος περιλαμβάνει τρεις εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη από τις 21 Απριλίου μέχρι και τις 5 Μαΐου 2015, στις 19:00, στο αμφιθέατρο του ΕΙΕ (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα). Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν ομιλίες για τον ρόλο των Δεδομένων στην Επιστήμη, την Επιχειρηματικότητα και τη Δημιουργικότητα.
Ομιλητές από διαφορετικούς κλάδους και με διαφορετικό προσανατολισμό έρχονται να ξεκινήσουν έναν δημόσιο διάλογο για τον τρόπο που η χρήση των δεδομένων αλλάζει την καθημερινότητα και την κοινωνία μας.
Γιατί η εισαγωγή των μεγάλων δεδομένων στην ερευνητική διαδικασία ανοίγει το δρόμο για μία διαφορετικού τύπου επιστήμη; Ποιος ο ρόλος των δεδομένων στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων; Πώς τα δεδομένα συνδέονται με την έξυπνη εξειδίκευση και την περιφερειακή ανάπτυξη; Τι θα πει για μια νεοφυή επιχείρηση να κάνει χρήση των ανοικτών δεδομένων; Τι έχει να πει η τέχνη για μια κοινωνία που ολοένα και περισσότερο εξαρτά την ύπαρξή της από τα ψηφιακά δεδομένα και τα υπολογιστικά δίκτυα;
Με τις τρεις ενότητες ομιλιών προσεγγίζονται τα ζητήματα που θέτουν τα δεδομένα σε επιστήμη, επιχειρηματικότητα και δημιουργικότητα και αναζητείται το στίγμα τους στην Κοινωνία της Γνώσης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, με θέμα “Δεδομένα και Επιστήμη” στις 21 Απριλίου, θα μιλήσουν: η Εύη Σαχίνη (Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης) για τη σημασία της Ανοικτής Επιστήμης και τον ρόλο του ΕΚΤ στη διάχυση και προβολή της ελληνικής επιστημονικής παραγωγής, ο Νίκος Δεμερτζής (Διευθυντής & Πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΚΕ, Καθηγητής Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ, Πανεπιστήμιο Αθηνών) για τα ανοικτά ερευνητικά δεδομένα στις κοινωνικές επιστήμες, τις δράσεις και τον ρόλο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), η Αργυρώ Ζενέτου (Διεθύντρια Ερευνών, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) για τα ερευνητικά δεδομένα στις θαλάσσιες επιστήμες και τη συμβολή των πολιτών στην έρευνα.
Η επόμενη εκδήλωση, στις 28 Απριλίου, έχει θέμα “Δεδομένα και Επιχειρηματικότητα” και ομιλητές: τη Γεωργία Τζένου (συντονίστρια Enterprise Europe Network-Hellas, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης) με θέμα “Ερευνητικά Δεδομένα για καινοτόμες startups – Οι υπηρεσίες του ΕΚΤ”, τον Κωνσταντίνο Κοκκινοπλίτη (Διευθύνων Σύμβουλο RISE) με θέμα “Καινοτομία – Περιφερειακή Ανάπτυξη και Δεδομένα” και τον Γιώργο Καραμανώλη (Co-Founder & CTO Crowdpolicy) με θέμα “Ανοικτά δεδομένα για την ανάπτυξη της Ψηφιακής Οικονομίας – Η σημασία της αξιοποίησης του πληροφοριακού πλούτου των οργανισμών με μεθοδολογίες crowdsourcing”.
Ο κύκλος ολοκληρώνεται στις 5 Μαΐου, με την εκδήλωση “Δεδομένα και Δημιουργικότητα” και ομιλητές τους: Πρόδρομο Τσιαβό (Υπεύθυνος Μονάδας Διαχείρισης Διανοητικής Ιδιοκτησίας, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης) και θέμα “Η τέχνη των δεδομένων και τα δεδομένα για την τέχνη: που βρισκόμαστε σήμερα;”, τη Δάφνη Δραγώνα (Επιμελήτρια ψηφιακής τέχνης) και θέμα “Σύγχρονη Τέχνη και Δεδομένα: Η εμπειρία της Transmediale”, και τις Μαριάνα Χριστοφή & Μαρία Βαρελά (Εικαστικοί) και θέμα “Mπορεί μία καλλιτεχνική ομάδα να είναι βιώσιμη; Το πείραμα της Frown Τails”.
Στο πλαίσιο του Ε’ Κύκλου Ομιλιών των Μορφωτικών Εκδηλώσεων ΕΙΕ 2015 αναδεικνύονται, μεταξύ άλλων, και οι Υπηρεσίες SaaS (http://saas.ekt.gr) που αναπτύσσει το EKT και αφορούν την οργάνωση, τεκμηριωμένη απόθεση, ασφαλή διαφύλαξη και ανοικτή διάθεση ψηφιακού επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου και βασίζονται σε τεχνολογίες αιχμής, όπως το μοντέλο SaaS (Software as a Service: Λογισμικό ως Υπηρεσία) και το Cloud Computing (Υπολογιστικό Νέφος).
Οι Υπηρεσίες SaaS, οι οποίες απευθύνονται σε φορείς που παράγουν ή διαθέτουν έγκριτο περιεχόμενο επιστήμης και πολιτισμού, αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πράξης “Πλατφόρμα Παροχής Υπηρεσιών Κατάθεσης, Διαχείρισης και Διάθεσης Ανοικτών Δεδομένων και Ψηφιακού Περιεχομένου”, που υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ψηφιακή Σύγκλιση” (ΕΣΠΑ), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Το πρόγραμμα των Ειδικών Μορφωτικών Εκδηλώσεων ”Επιστήμης Κοινωνία”, επί σειρά ετών, διοργανώνεται με στόχο τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης και πληροφορίας στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό. Σημειώνεται ότι το ΕΙΕ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, τόσο των ανθρωπιστικών όσο και των θετικών και τεχνολογικών επιστημών. Το ΕΙΕ είναι ένα διεπιστημονικό κέντρο ερευνών, το οποίο απαρτίζεται σήμερα από τρία ερευνητικά Ινστιτούτα, ένα στην περιοχή των Ανθρωπιστικών Επιστημών και δύο στην περιοχή των Θετικών Επιστημών, και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).
Επισημαίνεται ότι η είσοδος είναι ελεύθερη, και θα χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης για το σύνολο των εκδηλώσεων του κύκλου σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Oι ομιλίες θα μεταδίδονται απευθείας σε live streaming στη διεύθυνση http://media.ekt.gr/live.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στους δικτυακούς τόπους www.ekt.gr και www.eie.gr.
Περισσότερες πληροφορίες για τον Ε’ Κύκλο Ομιλιών “Δεδομένα και Κοινωνία” παρέχονται στο τηλ. 210 7273915 (Ιωάννα Σκλαβούνου, [email protected]), ενώ πληροφορίες γενικότερα για τις Μορφωτικές Εκδηλώσεις ΕΙΕ παρέχονται στο τηλ. 210 7273516 (Μαίρη Κοντογιάννη, [email protected]).
Διευθύνσεις στο Διαδίκτυο
Kϋκλος Ομιλιών “Δεδομένα και Κοινωνία”
http://www.ekt.gr/news/events/ekt
Μορφωτικές Εκδηλώσεις ΕΙΕ
http://www.eie.gr/epistimiskoinonia/openscience-gr.html