Εκτυπωτές, μία πονεμένη ιστορία

Οι εκτυπωτές αποτελούν πάντα μία πονεμένη ιστορία και ταυτόχρονα σπαζοκεφαλιά στην αγορά τους. Διαβάστε σε αυτό το άρθρο τα πάντα για τους εκτυπωτές και πως να διαλέξετε τον ιδανικό για εσάς.

printer

Όποιος αποφασίσει να αγοράσει ένα εκτυπωτή, σύντομα θα ανακαλύψει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο ακούγονται. Δεν μπορείτε απλά να πάτε στα μαγαζιά και να πάρετε κάτι από την βιτρίνα. Υπάρχει μία πραγματικά τεράστια γκάμα εκτυπωτικών μηχανημάτων, που ακόμα και ο πιο έμπειρός “θα χάσει την μπάλα” αν κατέβει για ψώνια αδιάβαστος.

Για να περιορίσουμε λίγο τα πράγματα στην έρευνά μας θα βάλουμε κάποιες βασικές προϋποθέσεις. Πρώτον, δεν θα μιλήσουμε για 3D εκτυπωτές αλλά για τους κλασσικούς εκτυπωτές οποιουδήποτε είδους χαρτιού. Δεύτερον δεν θα αναφερθούμε σε επαγγελματικά προϊόντα, όπως plotters, επαγγελματικούς offset εκτυπωτές κλπ. Θα περιοριστούμε από οικιακούς εκτυπωτές έως ενός μικρού γραφείου, και έως Α3 χαρτί. Άλλωστε αυτή είναι η γκάμα με το μεγαλύτερο ποσοστό πωλήσεων.

Προδιαγραφές

Καταρχήν, θα πρέπει να αναλύσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να κοιτάξετε σε ένα εκτυπωτή. Πάρτε βαθιά ανάσα, καθώς θα βουτήξουμε βαθιά σε ορολογίες και νούμερα.

Έγχρωμη και ασπρόμαυρη εκτύπωση
Η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο χαρακτηριστικών είναι εμφανής. Είναι θέμα κόστους και γιαυτό θα πρέπει εξ αρχής να αποφασίσετε αν αρκείστε σε ασπρόμαυρές εκτυπώσεις ή θέλετε χρώμα στην ζωή σας.

Ενημερωτικά ένας έγχρωμος εκτυπωτής μπορεί να τυπώσει ασπρόμαυρα, αλλά επειδή έχει επιπρόσθετο κόστος και στην αρχική του αγορά και στα μελάνια του, θα πρέπει να γνωρίζετε αν τον χρειάζεστε ή όχι. Σημειωτέων ότι, κάποια μελάνια έχουν ημερομηνία λήξης και γιαυτό δεν μπορούν να μείνουν αχρησιμοποίητα για μακρύ χρονικό διάστημα μέσα στον εκτυπωτή σας.

Μέγεθος χαρτιού
paper size

Δεύτερη επιλογή που θα πρέπει να κάνετε είναι μέχρι τι μέγεθος χαρτιού θέλετε να δέχεται ο εκτυπωτής σας. Τα χαρτιά έχουν κωδικοποίηση στο μέγεθός τους, με το Α4 (21,0 Χ 29,7 εκατοστά) να είναι ο συνηθέστερος.

Μία άλλη διάσταση που μπορεί να σας ενδιαφέρει είναι η 10Χ15 εκατοστά, που είναι το κλασσικό μέγεθος μίας φωτογραφίας.

Συνήθως οι εκτυπωτές μπορούν να τυπώσουν όλα τα μικρότερα μεγέθη από το μέγιστο μέγεθος που δέχονται. Η προσαρμογή μικρότερων χαρτιών γίνεται από την γενική είσοδο τους που ρυθμίζεται χειροκίνητα.

Πολυμηχάνημα

Τα σύγχρονα μηχανήματα μαζί με την εκτύπωση μπορούν να είναι scanner, φωτογραφικά, fax κλπ. Έτσι αν κάνουν πάνω από μία λειτουργία ονομάζονται πολυμηχανήματα και όχι απλοί εκτυπωτές.

Αν και η πρόσθεση αυτών των λειτουργιών δεν κοστίζει ιδιαίτερα πλέον, θα πρέπει να ξέρετε αν τις χρειάζεστε ή όχι, καθότι το πολυμηχάνημα είναι ογκοειδέστερο, και υπόκεινται στις εμπορικές βλέψεις της κατασκευάστριας εταιρείας αν θα δουλεύει ή όχι. Υπάρχουν μέχρι και μηνύσεις προς τις εταιρείες, ότι δεν λειτουργεί το scanner αν τελειώσει το μελάνι, λειτουργίες που είναι ανεξάρτητες η μία από την άλλη.

Ανάλυση εκτύπωσης
Η ανάλυση ενός εκτυπωτή μετριέται σε Dots Per Inch (DPI) και αναφέρεται σε πόσες κουκίδες μελανιού υπάρχουν σε μία τετραγωνική ίντσα χαρτιού (σε ένα τετράγωνο 25,4 Χ 25,4 χιλιοστά).

Είναι ένα μέγεθός που διαφημίζουν οι εταιρείες εστιάζοντας σε αυτό ώστε να αφήσετε ήσυχα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά. Εδώ ίσως υποθέσετε ότι τα πράγματα είναι απλά. Όσο μεγαλύτερη ανάλυση τόσο , σωστά; Η απάντηση είναι Όχι, καθώς τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα.

Η ανάλυση έχει νόημα στην φωτογραφία, αφού στο κείμενο είναι μικρή η σημασία της. Το DPI ως μονάδα μέτρησης χωρικής πυκνότητας κουκίδων, δεν έχει καμία σχέση με το Pixel Per Inch (PPI) και δεν πρέπει να συγχέεται. Το PPI που το ακούτε σε προγράμματα επεξεργασίας εικόνων μπορεί με λίγα pixel να αποδώσει μία εικόνα. Η εκτύπωση της  όμως μετρούμενη με DPI απαιτεί πολλή μεγαλύτερη ανάλυση.

Δηλαδή δεν αντιστοιχεί κάθε pixel σε μία κουκίδα. Αντίθετα χρειάζονται αρκετές κουκίδες για να αποδώσουν ένα pixel με την ίδια ποιότητα, λόγω των περιορισμένων χρωμάτων των μελανιών του εκτυπωτή.

dpi and ppi

Για παράδειγμα, σε μια εικόνα ενός υπολογιστή 10 × 10 pixel χρησιμοποιείται ένα πλέγμα κουκίδων 60×60, (36 φορές την αρχική πυκνότητα), για να αντισταθμιστούν τα διαθέσιμα λιγότερα χρώματα του εκτυπωτή, για την ίδια ποιότητα εικόνας στην οθόνη και στο χαρτί.

Όταν και οι δύο παραπάνω εικόνες προβάλλονται σε πιο κανονική απόσταση, οι έγχρωμες κουκκίδες φαίνεται να συγχωνεύονται σε μια πιο ομαλή, πιο πλούσια χρωματισμένη εικόνα, που έχει την ίδια ποιότητα με την αριστερή.

Μέχρι ένα σημείο, οι εκτυπωτές με υψηλότερο DPI παράγουν καθαρότερη και πιο λεπτομερή απόδοση. Όμως μετά από εκει, εξαρτάται από τη λειτουργία εκτύπωσης, η οποία συνήθως επηρεάζεται από τις ρυθμίσεις του προγράμματος οδήγησης. Το εύρος του DPI που υποστηρίζεται από έναν εκτυπωτή εξαρτάται περισσότερο από την τεχνολογία της κεφαλής εκτύπωσης που χρησιμοποιεί.

Δηλαδή στην εξίσωση εισέρχονται το μέγεθός των κουκκίδων καθώς και των κενών μεταξύ τους, που διαφέρει από εκτυπωτή σε εκτυπωτή, από την ικανότητα του driver του εκτυπωτή στο να κάνει σωστή μετατροπή των pixel μία εικόνας σε κουκκίδες, από την ποιότητα του μελανιού και της κεφαλής και ένα σωρό άλλες μικρολεπτομέρειες.

Κόστος αναλωσίμων
Print.Test.Page.OK : εναλλακτικός τρόπος δοκιμαστικής σελίδας εκτυπωτή

Τα μελάνια έχουν ένα μεγάλο κόστος. Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη αλλιώς θα βρεθείτε σαν να είχατε ένα αμάξι παρκαρισμένο στην γωνία γιατί η κάθε βόλτα στοιχίζει ένα σωρό χρήματα σε βενζίνη.

Εδώ δεν υπάρχουν μονάδες και ίδια μέτρα και σταθμά. Θεωρητικά κάθε εταιρία αναφέρει μία “κατανάλωση” μελανιού, αλλά δεν υπάρχουν κοινά standars. Η ανακοίνωση της Χ εταιρείας ότι το μπουκαλάκι των 15ml μαύρου μελανιού αποδίδει 300 ασπρόμαυρες σελίδες δεν είναι μέτρο σύγκρισης καθώς δεν αναφέρεται πόσο πυκνογραμμένη είναι η σελίδα, αν είναι κείμενο ή φωτογραφία, και ένα σωρό άλλοι παράγοντες.

Δεν μπορούμε να σας συμβουλέψουμε πως θα κατανοήσετε και συγκρίνετε δύο μοντέλα, αλλά όπως θα δείτε παρακάτω υπάρχουν μερικά είδη εκτυπωτών που έχουν οικονομικότερη κατανάλωση σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη. Ως εκεί μπορούμε να πάμε.

Δεύτερες σκέψεις για τις προδιαγραφές
Πέρα των παραπάνω κοιτάξτε και συγκρίνεται και τα κάτωθι, αν και σε οικιακούς εκτυπωτές δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία.

  • Ταχύτητα εκτύπωσης: Σε Pages Per Minute (PPM), δηλαδή σε σελίδες το λεπτό. Αν δεν βιάζεστε τότε πιείτε μία γουλιά φραπέ και μην του δώσετε σημασία. Χαλαρά!. Άλλωστε καμία εταιρεία δεν μετράει με τα ίδια σταθμά, ώστε τα νούμερα που βλέπετε να είναι συγκρίσιμα.
  • Σύνδεση: Αν δηλαδή εκτός του USB-B καλωδίου είναι διαδικτυακός (με έξοδο ethernet), διαθέτει Wi-Fi κλπ. Ωραία τα καλούδια, πλάκα έχει να εκτυπώνετε ασύρματα κατευθείαν από το κινητό σας, αλλά μόνο αν τα θεωρείτε όλα αυτά απαραίτητα.
  • Μνήμη RAM: Όσο μεγαλύτερη ram έχει ένας εκτυπωτής τόσο καλύτερα συμπεριφέρεται σε μεγάλο όγκο αιτήσεων εκτύπωσης. Χαρακτηριστικό καλό για γραφείο, όχι όμως για το σπίτι.
  • Εκτύπωση διπλής όψεως: Μπορείτε και χωρίς αυτό αν είστε οικιακός χρήστης. Αν είστε σε γραφείο θα σας εξυπηρετήσει αφάνταστα. Οι οικιακοί χρήστες μπορούν απλά κάνουν εκτύπωση διπλής όψεως γυρνώντας το χαρτί με το χέρι.
  • Ήχος: Ορισμένες συνθήκες απαιτούν έναν σχετικά αθόρυβο εκτυπωτή. Λάβετε το υπόψη σας τα db που παράγει κατά την εκτύπωση για να μην βρεθείτε σε δυσάρεστη κατάσταση.

Ανάλυση αναγκών

Πριν προχωρήσετε στην αγορά θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε ποιες είναι οι ανάγκες σας. Αν είχατε παλιά εκτυπωτή και θέλετε να πάρετε ένα καινούργιο τότε έχετε μία ιδέα για την χρήση που του κάνετε. Αν αγοράζετε για πρώτη φορά τότε θα πρέπει να βάλετε την φαντασία σας να δουλέψει.

Φυσικά τα πάντα εξαρτώνται και από τα χρήματα που θέλετε να διαθέσετε. Επιχειρήστε να φτιάξετε 3-4 σκαλιά ποιότητας, να δείτε κάθε σκαλί που κυμαίνεται οικονομικά στην αγορά και να κατασταλάξετε σε μία βέλτιστη λύση κόστους – ποιότητας.

Βασικά ερωτήματα:

  • Θέλετε έγχρωμη ή ασπρόμαυρη εκτύπωση;
  • Τι μέγεθος χαρτιών θέλετε να εκτυπώσετε; Χρειάζεστε Α3;
  • Θέλετε να εκτυπώνετε ; Χρειάζεστε φωτογραφική ποιότητα;
  • Τι χώρο έχετε για τον εκτυπωτή; Που θα τον ακουμπήσετε;
  • Να είναι πολυμηχάνημα ή απλός; Χρειάζεστε scanner;
  • Έχετε κάποια άλλη δευτερεύουσα απαίτηση; Και αν ναι ποια;

Κάθε ναι ή όχι στα παραπάνω αλλάζει δραματικά το κόστος. Επειδή σε όλους αρέσει το τέλειο, αν είναι να χρησιμοποιήσετε μία λειτουργία του εκτυπωτή μία φορά τον χρόνο, σκεφτείτε σοβαρά να πείτε όχι και να κάνετε αυτήν την δουλειά σας σε ένα εξωτερικό κατάστημα.

Είδη εκτυπωτών

printer

Αν απαντήσατε στις παραπάνω ερωτήσεις ήρθε η ώρα να δείτε τις τεχνολογίες εκτυπωτών υπάρχουν, να γνωρίσετε τα υπέρ και τα κατά κάθε μιας και να αποφασίσετε προς τα που θα στραφείτε.

Οι εκτυπωτές ως προς τον τρόπο εκτύπωσης κατατάσσονται σε 4 κατηγορίες: InκJet, Laser, Led και Dye-Sublimation. Και δυστυχώς δεν υπάρχει ένας εκτυπωτής που να κάνει για όλα. Κάθε είδος και κάθε μοντέλο απευθύνεται για συγκεκριμένες εργασίες ή ακόμα και συγκεκριμένο κοινό.

Ο συνηθέστερός σε σπίτια είναι ο inkjet, ενώ για τους εργασιακούς χώρους είναι ο inkjet και ο lazer. Όμως η τεχνολογία κάνει μεγάλα άλματα χρόνο με το χρόνο και όλα μπορούν να αλλάξουν εν μία νυκτί.

Πάμε να τους δούμε:

Inkjet

Print.Test.Page.OK : εναλλακτικός τρόπος δοκιμαστικής σελίδας εκτυπωτή
Είναι ένα εκτυπωτής που χρησιμοποιεί υγρό μελάνι το οποίο ψεκάζει επάνω στο χαρτί. Κατέχει αυτή τη στιγμή, το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά.

Ένα inkjet πολυμηχάνημα μπορεί να ξεκινά από 40 ευρώ και να φτάνει κάποιες χιλιάδες ευρώ. Τα συνηθέστερα για ένα σπίτι με παιδιά (σχολικές εργασίες, περιστασιακή χρήση φωτογραφιών κλπ) είναι της τάξεως των 60-100 ευρώ.

Σαν τεχνική εκτύπωσης ο inkjet εκτοξεύει το μελάνι από την κεφαλή εκτύπωσης που διαθέτει μικροσκοπικά ακροφύσια, περίπου σαν την διάμετρο μίας τρίχας. Στεγνώνει σχεδόν αμέσως. Τα μελάνια αφενός μεν έχουν ημερομηνία λήξης και αφετέρου δεν μπορούν να μείνουν σε αδράνεια για πάνω από 1 μήνα, χωρίς ούτε μία εκτύπωση, γιατί απλά θα στεγνώσουν μέσα στα ακροφύσια και θα τα βουλώσουν.

Κυκλοφορούν με φυσίγγια από 4 χρώματα (οικιακά μοντέλα) έως και 12 για πολύ καλή ανάλυση χρωμάτων. Συνήθως διαθέτουν και ένα φυσίγγιο μαύρου χρώματος για τις ασπρόμαυρες εκτυπώσεις.

Υπέρ και κατά
Οι Inkjet εκτυπωτές είναι αγαπητοί για οικιακή χρήση γιατί είναι οικονομικοί και ταυτόχρονα έχουν μία ικανοποιητική ποιότητα στην φωτογραφία. Δεν θα λέγαμε ότι στα απλά μοντέλα τους είναι κορυφαίοι σε κάποιο τομέα, αλλά για οικιακή χρήση είναι ιδιαίτερα αξιοπρεπείς. Αντίθετα, τα προσεγμένα και ακριβά μοντέλα του που απευθύνονται σε επαγγελματίες, όπως τα plotter και οι καθαρά φωτογραφικοί εκτυπωτές, είναι συνήθως μόνο inkjet.

Δεν χρειάζονται προθέρμανση και έτσι ξεκινούν άμεσα. Έχουν δυνατότητα να δεχθούν μία μεγάλη γκάμα από διαστάσεις χαρτιών, από πολύ ψιλά μέχρι μεγάλου πάχους, ειδικά φωτογραφικά χαρτιά, μεμβράνες για μπλούζες, αυτοκόλλητα, μαγνητικά και ένα σωρό άλλα είδη.

Μπορεί να ξεκινούν άμεσα αλλά από την άλλη είναι αργοί και κάνουν και θόρυβο. Επίσης έχουν ακριβά μελάνια. Γιαυτό και η αγορά έχει γεμίσει από imitation μελάνια, τα οποία όμως θέλουν γιατί μπορούν να βουλώσουν την κεφαλή. Μάλιστα ορισμένες εταιρείες έχουν φροντίσει κατάλληλα τον λογισμικό τους έτσι ώστε να μην δέχεται ο εκτυπωτής μελάνια τρίτων κατασκευαστών. Ούτε καν τα δικά τους ξαναγεμισμένα.

Δεν είναι περίεργο να βρείτε πιο ακριβά τα μελάνια ενός εκτυπωτή από την αρχική αγορά του ίδιου του εκτυπωτή. Η λύση εδώ είναι να στραφείτε σε εκτυπωτές με tank (δοχείο). Οι τιμές τους ξεκινάνε από τα 140 ευρώ και αυτοί οι εκτυπωτές δεν έχουν cartridge αλλά δοχεία τα οποία ξαναγεμίζει ο χρήστης με ένα μπουκάλι. Και εδώ είναι το περίεργο, καθώς το κόστος των μπουκαλιών είναι εξαιρετικά μικρό σε σχέση πάντα με τα ml που περιέχει ένα φυσίγγιο. Τα 4 μπουκάλια των 65ml θα σας κοστίσουν περίπου 20 ευρώ (σε imitation 12,00 ευρώ). Αντίστοιχα τα 4 αυτά χρώματα σε φυσίγγια των 3,2 ml στοιχίζουν μόνο 32 ευρώ!!.

Αναλογιστείτε: Στην πρώτη περίπτωση έχετε κόστος μελανιού 0,30 ευρώ  το γραμμάριο και στην δεύτερη μόνο 10 ευρώ το γραμμάριο!! Για πλάκα κοιτάξαμε πόσο κοστίζει η ακριβότερη σαμπάνια, αφού έρχονται και γιορτές. Δεν την βρήκαμε παραπάνω από 3,05 ευρώ το γραμμάριο.

Είναι κατάλληλοι μόνο για εργασιακούς χώρους, καθώς για την μικρή οικιακή χρήση, μάλλον θα χαλάσει το μελάνι από την πολυκαιρία. Από την άλλη, κάθε φορά που κάνετε καθαρισμό κεφαλής χαλάτε ένα σωρό μελάνι. Στους τρεις καθαρισμούς αδειάζει ένα φυσίγγιο. Οπότε, αν έχετε κατά νου να εκτυπώνετε αρκετά συχνά (της τάξης 300 σελίδες τον μήνα), ίσως ταιριάζει και για το σπίτι.

Laser

printer
Οι laser αντί για υγρό μελάνι έχουν toner σε μορφή πούδρας, όπως και τα φωτοτυπικά μηχανήματα. Η τιμή τους έχει πέσει πολύ και είναι πλέον προσιτοί και για οικιακή χρήση. Αντίστοιχα η αγορά του toner είναι οικονομική και έτσι το κόστος εκτύπωσης ανά σελίδα είναι το φτηνότερο της αγοράς.

Τεχνολογικά, η εκτύπωση των laser είναι πιο σταθερή από αυτών των inkjet, καθώς το χαρτί πριν βγει από το μηχάνημα ζεσταίνεται, λιώνοντας την πούδρα και ενσωματώνοντας την στο χαρτί. Αν δηλαδή βρέξετε μία εκτύπωση με laser δεν θα δείτε το μελάνι να “τρέχει” όπως στους inkjet.

Υπέρ και κατά
Στα υπέρ του είναι η οικονομία που παρέχουν στο κόστος εκτύπωσης καθώς και στην ταχύτητά τους. Οι ασπρόμαυροί εκτυπωτές ξεκινούν από τα 79 ευρώ, και το toner του κοστίζει 48 ευρώ για 1200 σελίδες.

Επίσης το toner δεν αλλοιώνεται όπως το υγρό μελάνι και δεν ξεραίνεται. Μπορούμε να το έχουμε μέσα στον εκτυπωτή χρόνια και θα είναι πάντα αξιοποιήσιμο.

Στα κατά είναι ότι στην έγχρωμη εκτύπωση τα πράγματα αλλάζουν καθώς το μηχάνημα γίνεται πιο ογκοειδέστερο, πιο θορυβώδες, και η αρχική του τιμή ξεκινά από τα 160 ευρώ. Δεν έχουν την ίδια ποιότητα στην φωτογραφία σε σχέση με τους inkjet.

Επίσης, λόγω του ότι το εκτυπώσιμο χαρτί περνά από φούρνο κάνοντας καμπύλες διαδρομές, δεν δέχεται χοντρά χαρτιά, δεν δέχεται οποιαδήποτε μέγεθος χαρτιού και δεν μπορεί να δεχτεί εξειδικευμένα φύλλα αν δεν είναι ειδικά για laser εκτυπωτές (όπως αυτοκόλλητα, μεμβράνες κλπ)

Led

printer led
Πρόκειται για τους ίδιους εκτυπωτές με τους laser που χρησιμοποιούν toner, με την διαφορά ότι αλλάζει ο τρόπος αντιγραφής στο φωτοευαίσθητο κύλινδρο drum που αποτυπώνει προσωρινά την σελίδα. Ουσιαστικά αντί για ακτίνα laser χρησιμοποιούν το φως από μία συστοιχία led για να αποτυπώσουν το κείμενο.

Και οι laser και οι led έχουν πάρα πολύ χαμηλό κόστος εκτύπωσης σε μελάνια σε σχέση με τους inkjet, αλλά αν είναι να επιλέξετε ένα inkjet με tank τότε το κόστος εκτύπωσης εξισορροπείται, μην σας πούμε ότι οι tank μπορεί να είναι και φτηνότεροι.

Υπέρ και κατά
Έχουν λιγότερα κινούμενα μέρη σε σχέση με τους laser, γιατί η δέσμη laser κινείται και σαρώνει το κείμενο, ενώ οι συστοιχίες led είναι σταθερές και έτσι το σαρώνουν πιο γρήγορα. Έτσι οι led θεωρούνται ότι αντέχουν περισσότερο σε βάθος χρόνου και ότι είναι πιο γρήγοροι. Επιπρόσθετα είναι μικρότεροι σε μέγεθος, και πιο ελαφροί. Είναι πιο κατάλληλοι για μικρά επαγγελματικά γραφεία.

Στα κατά είναι ότι ακόμα δεν είναι διαδεδομένοι, με αποτέλεσμα να υπάρχουν στην αγορά λίγα μοντέλα, με μεγαλύτερες τιμές. Ο φτηνότερος led εκτυπωτής ξεκινάει από 200 ευρώ.

Dye-Sublimation

printer dye sublimation thermal
Λέγονται και θερμικοί εκτυπωτές. Δεν έχουν καμία σχέση με τους εκτυπωτές που χρησιμοποιούν θερμικό χαρτί που μαυρίζει με την θερμότητα, όπως αυτοί που εκδίδουν αποδείξεις λιανικής ή τα pos.

Πρόκειται για μία εξειδικευμένη κατηγορία εκτυπωτών που χρησιμοποιείται στην φωτογραφία και στα υφάσματα. Το μελάνι της είναι επάνω σε μία κορδέλα που ονομάζεται ribbon και που περιέχει και τα 4 βασικά χρώματα χωρισμένα σε κομμάτια που ονομάζονται panel.

Για κάθε εκτύπωση κάθε panel από το ribbon περνάει πάνω από το χαρτί και χρωματίζει τα που πρέπει. Μετά το χαρτί θερμαίνεται και έτσι η μπογιά ενσωματώνεται σε αυτό.

Στην αγορά υπάρχει μία σύγχυση καθώς τον όρο Dye-Sublimation μπορεί να τον δείτε και ως Εξάχνωσης βαφής και περικλείει και τους inkjet εκτυπωτές με υγρά μελάνια. Εδώ αναφερόμαστε καθαρά σε εκτυπωτές με ribbon.

Υπέρ και κατά
Δίνει την τέλεια φωτογραφία. Ουσιαστικά έτσι εργάζονται οι επαγγελματικοί εκτυπωτές φωτογραφιών. Ταυτόχρονα έχει πολύ καλή απόδοση σε υφάσματα.

Μην βιαστείτε να πείτε “τι καθόμαστε; πάμε να αγοράσουμε ένα!”. Στα κατά είναι ότι εκτυπώνουν μόνο σε συγκεκριμένη διάσταση χαρτιού και έχουν μεγάλη σπατάλη χρώματος. Και φυσικά χρειάζονται το δικό τους συγκεκριμένο εκτυπωτικό χαρτί.

Συμπερασματικά

Η αγορά εκτυπωτή ήταν και παραμένει μία πονεμένη ιστορία, καθώς η τεχνολογία συνεχώς διαμορφώνεται, η γκάμα είναι τεράστια και δεν υπάρχει ένας εκτυπωτής για όλες τις δουλειές. Αν είστε σε αναζήτηση για να αγοράσετε κάποιον εκτυπωτή θα πρέπει εκτός από τα παραπάνω να κάνετε περισσότερη έρευνα και να διαβάσετε τις παρατηρήσεις των άλλων καταναλωτών.

Το βασικότερο όμως από όλα είναι να κατανοήσετε τις ανάγκες σας και το πόσα χρήματα μπορείτε να διαθέσετε για αυτές. Η τελική απόφαση να είστε σίγουροι ότι θα περάσει από το φίλτρο του αρχικού κόστους, εκτός και αν έχετε τον τρόπο σας με τα χρήματα.

Το κόστος λειτουργίας (μελάνια, χαρτιά, βλάβες) συνήθως δεν λαμβάνεται υπόψη και αυτό είναι μεγάλος λάθος. Θυμηθείτε ότι υπάρχουν μελάνια που κοστίζουν πιο ακριβά από τον ίδιο τον εκτυπωτή.

Το κυριότερο είναι ότι μέσω του διαδικτύου μπορείτε εύκολα να δείτε τεχνικές προδιαγραφές, γνώμες των άλλων χρηστών, και φυσικά τιμές. Βάλτε τα όλα σε μία ζυγαριά και δείτε προς τα που θα κλίνει.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).