Ελλάδα υιοθετεί την ελευθερία επιλογής τερματικού εξοπλισμού μέσω ΕΕΤΤ

Η Ελλάδα έγινε η έβδομη χώρα της ΕΕ που εισήγαγε ένα νομοσχέδιο που αφορά την “ελευθερία του δρομολογητή” ή router freedom. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές οποιουδήποτε παρόχου υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν modem ή router της ς τους, αντί για τον εξοπλισμό που παρέχεται από τον ISP.

router

Η ελευθερία επιλογής για τα router και τα modem ρυθμίζεται στην ΕΕ από δύο βασικά σύνολα κανόνων. Το πρώτο προέρχεται από τον Κανονισμό Ουδετερότητας του Διαδικτύου ένα νόμο του 2015, ο οποίος θεσπίζει το των πολιτών να επιλέγουν τον δικό τους ψηφιακό εξοπλισμό. Το δεύτερο είναι ένα σύνολο κατευθυντήριων γραμμών για τον προσδιορισμό του σημείου τερματισμού δικτύου (NTP από το termination point) σε διαφορετικές τοπολογίες δικτύου, που παρέχονται από το Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC από το Body of European Regulators for Electronic ).

Οι κανονισμοί πρόκειται να εφαρμοστούν από τους Εθνικούς Ρυθμιστικούς Φορείς (ΕΡΑ) των κρατών μελών μέσω κάποιας αντίστοιχης νομοθεσίας — μια διαδικασία που είναι επιρρεπής σε καθυστερήσεις, πολιτικές, εξωτερικές παρεμβάσεις και ρυθμιστικά σημεία.

Στην Ελλάδα, η εθνική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ) άρχισε να εφαρμόζει τις απαραίτητες νομικές μεταρ από το 2020. Αυτόν τον μήνα, η ρυθμιστική αρχή ενέκρινε τελικά νέους κανόνες για την ελευθερία δρομολογητών στη χώρα.

Η ΕΕΤΤ αναφέρει

Τη δυνατότητα να προμηθεύονται και να χρησιμοποιούν τερματικό εξοπλισμό (π.χ. router) της επιλογής τους στο τοπικό ιδιωτικό δίκτυό τους, αποκτούν οι καταναλωτές από την 1η Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό που εξέδωσε η ΕΕΤΤ και αφορά τον καθορισμό του Σημείου Τερματισμού Δικτύου (ΣΤΔ) για παροχή σταθερής υπηρεσίας.

Με τον Κανονισμό της ΕΕΤΤ:

  • Προσδιορίζεται το όριο, μεταξύ του δημόσιου σταθερού δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών και του ιδιωτικού δικτύου του τελικού χρήστη, καθώς επίσης αποσαφηνίζονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εμπλεκόμενων μερών (τελικοί χρήστες, πάροχοι, κατασκευαστές τερματικού εξοπλισμού).
  • Ενισχύεται ο ανταγωνισμός και προωθείται η καινοτομία στην αγορά εξοπλισμού.
  • Διευκολύνεται η διαδικασία αλλαγής παρόχου ηλεκτρονικών επικοινωνιών, καθώς ο χρήστης μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την ήδη υπάρχουσα τερματική συσκευή του ακόμα και αν επιλέξει νέο πάροχο.
  • Εξειδικεύεται η περίπτωση του δικτύου οπτικών ινών (FTTH), έτσι ώστε ο εξοπλισμός Optical Network Terminal (ΟΝΤ) να αποτελεί αρμοδιότητα του παρόχου και ο τερματικός εξοπλισμός (router) να αποτελεί επιλογή του χρήστη. Στις περιπτώσεις που ο πάροχος παρέχει τερματικό εξοπλισμό με ενσωματωμένο ΟΝΤ και προκειμένου να διασφαλιστεί η ελεύθερη επιλογή τερματικού εξοπλισμού από τον χρήστη, ο χρήστης μπορεί να ζητήσει την παροχή και εγκατάσταση διακριτού εξοπλισμού ΟΝΤ.

Παράλληλα, με στόχο την προστασία του δημόσιου δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η ΕΕΤΤ προβλέπει σε τροποποίηση του Κανονισμού Γενικών Αδειών που εκδόθηκε πρόσφατα, ότι ο πάροχος δύναται να αποσυνδέει ελαττωματικό τερματικό εξοπλισμό, ο οποίος αποδεδειγμένα δημιουργεί βλάβες στο δημόσιο δίκτυο, επηρεάζοντας άλλους χρήστες κατά τη λειτουργία του.

Κανονισμός για τον καθορισμό του Σημείου Τερματισμού Δικτύου (ΣΤΔ) για παροχή σταθερής υπηρεσίας

Tροποποίηση του Κανονισμού Γενικών Αδειών

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.
router freedom,ΕΕΤΤ

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).