Μετά την χθεσινή κυκλοφορία της εφαρμογής GovGR Wallet, όσοι από εσάς θέλουν μπορούν να αποκτήσουν ψηφιακή ταυτότητα. Όχι ότι δεν είχαμε. Τώρα τουλάχιστον είναι και επίσημο.
Ας δούμε όμως αν τελικά το Ελληνικό κράτος κατάφερε να δημιουργήσει ασφαλείς ψηφιακές ταυτότητες (readID) που διαβάζονται μέσω της τεχνολογίας NFC όπως στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες (πράσινο στον παρακάτω χάρτη).
Ποιες ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν ταυτότητες με τσιπ NFC που μπορεί να διαβάσει το ReadID; Εάν ζείτε στο εξωτερικό και κρατάτε μια τέτοια ταυτότητα, είναι εύκολο να ελέγξετε αν έχει τσιπ NFC: απλά αναζητήστε το λογότυπο του τσιπ ICAO.
Αυτό το λογότυπο μπορεί επίσης να βρεθεί στα ePassports και υποδεικνύει ότι το NFC chip είναι συμβατό με το ICAO 9303. Το ICAO 9303 είναι το διεθνές πρότυπο του ΟΗΕ για διαβατήρια και ταυτότητες.
Table of Contents
Για την Ιστορία:
Τα δελτία ταυτότητας στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ συν Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία), το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία, ακολουθούν τα πρότυπα της ΕΕ.
Τα δελτία ταυτότητας θεωρούνται ταξιδιωτικά έγγραφα και έχουν τυποποιημένη διάταξη, παρόμοια με τα διαβατήρια.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τα διαβατήρια, η ΕΕ δεν επέβαλε τη χρήση του προτύπου ICAO 9303 για τα δελτία ταυτότητας μέχρι το 2019. Έτσι αυτή την στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 86 διαφορετικές εκδόσεις δελτίων ταυτότητας σε κυκλοφορία στην ΕΕ και ορισμένες χώρες εκδίδουν αρκετά μη ασφαλή δελτία ταυτότητας. Για να το καταδείξει αυτό, το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να μην δέχεται πλέον δελτία ταυτότητας της ΕΕ από την 1η Οκτωβρίου 2021 λόγω ανησυχιών για πλαστά δελτία ταυτότητας.
Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2019 η ΕΕ αποφάσισε να ενισχύσει και να τυποποιήσει τα χαρακτηριστικά ασφαλείας για τα δελτία ταυτότητας σε διάφορα κράτη μέλη. Ο κανονισμός (ΕΕ) 2019/1157 ορίζει ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να ακολουθούν τα πρότυπα ICAO 9303 κατά την έκδοση δελτίων ταυτότητας, που πρέπει να περιέχουν ένα NFC chip με εικόνα προσώπου μέσα.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που κυκλοφόρησαν τα νέα δελτία ταυτότητας φρόντισαν ήδη να διαθέτουν NFC chip συμβατό με το ICAO, πριν από αυτόν τον νέο κανονισμό. Ο νέος κανονισμός διασφαλίζει ότι οι χώρες με παλαιότερα και λιγότερο ασφαλή δελτία ταυτότητας θα πρέπει να τα αντικαταστήσουν τα επόμενα χρόνια.
Τα κράτη μέλη λοιπόν είχαν στη διάθεσή τους δύο χρόνια (μέχρι τον Αύγουστο του 2021) για να εγκρίνουν τον κανονισμό και να σταματήσουν να εκδίδουν μη ασφαλή δελτία ταυτότητας. Εδώ να αναφέρουμε ότι ο κανονισμός δεν υποχρεώνει τα κράτη μέλη να εκδίδουν δελτία ταυτότητας στους πολίτες τους, αλλά εάν το κάνουν, θα πρέπει να συμμορφώνονται.
Ποιες χώρες διαθέτουν δελτία ταυτότητας που είναι συμβατά με το ReadID;
Τον Αύγουστο του 2021, 28 από τις 32 χώρες (ΕΕ, ΗΒ και Ελβετία) διέθεταν δελτία ταυτότητας με Μηχανοαναγνώσιμη Ζώνη συμβατή με τον ICAO. Μεταξύ αυτών των 28, οι 21 είχαν επίσης NFC chip συμβατό με τον ICAO. Τα δελτία ταυτότητας ισχύουν συνήθως για 10 χρόνια. Ορισμένες χώρες άρχισαν να τα εκδίδουν πριν από 10 χρόνια, επομένως έχουν σε κυκλοφορία ασφαλή αλλά και μη ασφαλείς εκδόσεις. Αυτές οι χώρες συμπεριλαμβάνουν την Ισπανία, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Πολωνία.
Το ReadID λειτουργεί με όλα τα δελτία ταυτότητας που είναι συμβατά με τον ICAO στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι το ReadID μπορεί να διαβάσει το ανέπαφο τσιπ των δελτίων ταυτότητας από 21 χώρες, να επαληθεύσει την αυθεντικότητά τους και να ελέγξει για κλώνους. Ο παρακάτω χάρτης δείχνει ποιες είναι αυτές οι χώρες:
Ανάγνωση και επαλήθευση (Σκούρο πράσινο): Το ReadID μπορεί να διαβάσει και να επαληθεύσει τα δελτία ταυτότητας. Υπάρχουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά από προεπιλογή.
Μόνο για ανάγνωση (ανοιχτό πράσινο): Το ReadID μπορεί να διαβάσει τις ταυτότητες, αλλά η λίστα των πιστοποιητικών χωρών που το χρησιμοποιούν από προεπιλογή δεν διαθέτει τα απαραίτητα πιστοποιητικά για επαλήθευση.
Χωρίς chip (ανοιχτό γκρι): τα δελτία ταυτότητας δεν διαθέτουν (υποστηριζόμενο) ανέπαφο chip.
Χωρίς ταυτότητα (Σκούρο γκρι): η χώρα δεν εκδίδει δελτία ταυτότητας.
Αύξηση της κάλυψης
Μέσω του προαναφερόμενου Κανονισμού της ΕΕ 2019/1157, το ποσοστό των συμβατών δελτίων ταυτότητας θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Οι “μεικτές” χώρες έχουν σταματήσει να εκδίδουν μη συμβατά δελτία ταυτότητας και περιμένουν ότι τα παλιά θα λήξουν τα επόμενα χρόνια. Ας αναφέρουμε ορισμένες από αυτές τις χώρες συγκεκριμένα:
Το Βέλγιο, η Κύπρος, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Κροατία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ρουμανία, η Αυστρία και η Γερμανία είναι οι “μεικτές” χώρες που διαθέτουν ταυτότητες συμβατές και μη συμβατές με το ReadID.
Η Γερμανία άρχισε να εκδίδει δελτία ταυτότητας συμβατά με τον ICAO από τις 2 Αυγούστου του 2021, και τα οποία μπορούν να διαβαστούν και να επαληθευτούν από το ReadID. Πριν από αυτό, τα δελτία ταυτότητας είχαν ήδη NFC chip, αλλά δεν ήταν συμβατό με το ICAO 9303. Επομένως, το ReadID δεν μπορεί να διαβάσει αυτά τα παλαιότερα δελτία ταυτότητας (ακόμα).
Ο χάρτης δημιουργήθηκε με το ReadID Analytics που περιέχει ανώνυμες πληροφορίες καταγραφής που χρησιμοποιούνται για την βελτίωση της υπηρεσίας.