Ελβετοί υπολόγισαν το π με ακρίβεια 62,8 τρις ψηφίων

Tο παγκόσμιο ρεκόρ υπολογισμού του π κατέχει πλέον Ελβετικό πανεπιστήμιο, αφού το υπολόγισε με ακρίβεια 62,8 τρισεκατομμυρίων ψηφιών χρησιμοποιώντας ένα ζευγάρι 32-πυρήνων AMD Epyc chips, 1TB RAM και 510TB χώρο στο δίσκο. Χρειάστηκαν μόνο 108 ημέρες και 9 ώρες υπολογιστικής λειτουργίας.

pi

Το Ελβετικό Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Graubünden διεκδικεί το παγκόσμιο ρεκόρ για τον υπολογισμό του π (), το οποίο λέει ότι έχει υπολογιστεί με ακρίβεια 62,8 τρισεκατομμύρια ψηφία.

Το πανεπιστήμιο υποστηρίζει ότι κέρδισε τις προηγούμενες προσπάθειες υπολογισμού του κατά 12,8 τρισεκατομμύρια ψηφία και το έκανε 3,5 φορές πιο γρήγορα. Επίσης δημοσίευσε λεπτομέρειες σχετικά με τα υλικά που χρησιμοποίησε για το κατόρθωμά του.

Η καρδία του εξοπλισμού του ήταν ένα ζευγάρι επεξεργαστών AMD Epyc 7542, 32 πυρήνων. Η AMD δηλώνει ότι οι πυρήνες της CPU περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στα 2.9GHz, μπορούν να εκραγούν στα 3.4GHz, έχουν 128MB L3 cache και  λειτουργούν στα 64 threads το καθένα. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ένας server με 1TB μνήμης RAM, με λειτουργικό Ubuntu Linux 20.04 εγκατεστημένο σε ένα ζεύγος δίσκων SSD, απροσδιόριστου μεγέθους. Ένα JBOD φιλοξενούσε 38 σκληρούς δίσκους 7200RPM, που ο καθένας είχε χωρητικότητα 16TB.

  Δυνατότητα ενσωμάτωσης δημοσιεύσεων σε ιστοσελίδες από το Facebook

Τριάντα τέσσερις από αυτούς τους δίσκους χρησιμοποιήθηκαν για την αποθήκευση της τιμής του π. Οι σκληροί δίσκοι επιλέχθηκαν έναντι των SSD επειδή η απόδοση του SSD υποβαθμίζεται με την πάροδο του χρόνου και οι σχεδιαστές του πανεπιστημίου φοβόντουσαν ότι οι εντατικοί υπολογισμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα. Συνολικά, το πανεπιστήμιο είπε ότι χρησιμοποιήθηκε 510TB χώρου στο δίσκο.

Τα τελευταία δέκα ψηφία από τα 62,8 τρις, που είναι αποθηκευμένα σε αυτούς τους δίσκους είναι τα 7817924264 και αυτά είναι πλέον τα τελευταία γνωστά ψηφία του π.

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

pi,3.14

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


17  +    =  19