Ενεργοποιήστε το AHCI στα Windows 8 και Windows 10


To AHCI (Advanced Host Controller Interface) είναι ένα τεχνικό πρότυπο που καθορίζει τη λειτουργία ενός Serial ATA (SATA) σκληρού δίσκου.

ahci

To ΑHCI mode (που έχει αντικαταστήσει το IDE mode) ενεργοποιεί το NCQ (Native Command Queuing) αν φυσικά το υποστηρίζει ο δίσκος, καθώς  και το Hot Plug (αν το υποστηρίζει ο controller). To NCQ από την μεριά του βελτιώνει τη λειτουργία του σκληρού και βελτιστοποιεί την κίνηση της κεφαλής (μειωμένες φθορές με συνέπεια την μακροζωία του δίσκου)

Συνήθως σημερινή μητρικές έχουν ενεργοποιημένη από προεπιλογή την AHCI μέσα στο BIOS τους. Όμως ορισμένες παλαιότερες μητρικές κάρτες μπορεί να έχουν προεπιλεγμένη την IDE αντί της ΑHCΙ. Αν θέλετε να εγκαταστήσετε τα Windows χρησιμοποιώντας ΑHCI αντί για IDE, τότε κανονικά θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη την ΑHCΙ στο BIOS / UEFI πρώτα.

Το παρακάτω παράδειγμα θα σας δείξει πώς να ενεργοποιήσετε το AHCΙ σε Windows 8 /8.1 και Windows 10, αφού έχετε ήδη εγκαταστήσει το OS (λειτουργικό σύστημα) με IDE. Θα πρέπει να συνδεθείτε ως διαχειριστής για να μπορέσετε να ενεργοποιήσετε το AHCΙ μετά την εγκατάσταση των Windows.

Προειδοποίηση

Συνιστάται να δημιουργήσετε ένα σημείο επαναφοράς, πριν κάνετε τις παρακάτω κινήσεις. Με αυτό τον τρόπο, αν κάνετε κάποιο λάθος, θα είστε σε θέση να το αναιρέσετε εύκολα κάνοντας μια επαναφορά του συστήματος με το σημείο επαναφοράς.
1. Από την αρχική οθόνη των Windows πατήστε τα πλήκτρα Win + R για να ανοίξει το παράθυρο της Εκτέλεσης, πληκτρολογήστε regedit, και πατήστε το OK για να ανοίξετε τον επεξεργαστή μητρώου.
2. Εάν προειδοποιηθείτε από την UAC ότι θα γίνουν αλλαγές στην υπολογιστή σας, κάντε κλικ στο Ναι
3. Στο αριστερό τμήμα του παραθύρου του επεξεργαστή μητρώου, μεταβείτε στην τοποθεσία

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ iaStorV

1
4. Στο δεξιό τμήμα του κλειδιού iaStorV, κάντε διπλό κλικ στο Start DWORD να το τροποποιήσετε.
5. Πληκτρολογήστε 0 (μηδέν) στο πεδίο Δεδομένα τιμής (Value Data) με μαρκαρισμένη την Βάση (Base) στο Δεκαεξαδικό (Hexademical) και κάντε κλικ στο OK.

2
6. Στο αριστερό παράθυρο του Επεξεργαστή μητρώου, μεταβείτε στην τοποθεσία

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ storahci

3
7. Στο δεξιό τμήμα του κλειδιού storahci κάντε διπλό κλικ στο Start DWORD να το τροποποιήσετε.
8. Βάλτε την τιμή 0 (μηδέν) για ΑHCΙ όπως ακριβώς και στο προγενέστερο βήμα 5 και κάντε κλικ στο OK.

4
9. Όταν τελειώσετε, κλείστε τον Επεξεργαστή Μητρώου. Οι αλλαγές αποθηκεύονται αυτόματα.
10. Επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας και στην έναρξή του μεταβείτε στο BIOS.
11. Στις ρυθμίσεις του BIOS (ή του UEFI firmware σας), ενεργοποιήσετε την AHCI, σώστε τις αλλαγές σας και επανεκκινήστε ξανά τον υπολογιστή.

5

Σημείωση
Οι ρυθμίσεις του BIOS συνήθως διαφέρουν ανά μάρκα και τον αριθμό μοντέλου της μητρικής πλακέτας. Παρακαλούμε διαβάστε το εγχειρίδιο της μητρικής πλακέτας σας για πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις SATA σε αυτήν.

12. Όταν γίνει η επανεκκίνηση, τα Windows θα εγκαταστήσουν αυτόματα τα προγράμματα οδήγησης AHCI.
13. Όταν τελειώσετε, θα πρέπει να κάνετε ξανά Επανεκκίνηση τον υπολογιστή σας για μια τελευταία φορά.


Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news