Ενημερώσατε; κι άλλη ευπάθεια στο Windows Print Spooler

Μετά την ενημέρωση που κυκλοφόρησε μόλις πριν από δύο ημέρες, η Microsoft αποκάλυψε άλλο ένα κενό ασφαλείας στο στοιχείο Windows , αλλά υποσχέθηκε ότι θα το διορθώσει σε μελλοντική ενημέρωση ασφαλείας.

Η ευπάθεια που περιγράφεται στο CVE-2021-36958 είναι γνωστή και σαν PrintNightmare. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2020 από τον Victor Mata της FusionX, Accenture Security.sad girl laptop

Η Microsoft εξηγεί τα πάντα σε ένα δελτίο με ιδιαίτερη έμφαση στην ευπάθεια CVE-2021-34481 που ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για μια ευπάθεια που επιτρέπει απομακρυσμένη εκτέλεση κώδικα όταν η υπηρεσία τρέχει ακατάλληλα προνομιακές λειτουργίες αρχείων σε ένα ευάλωτο σύστημα Windows.

Η εταιρεία αναφέρει ότι αν ένας επιτιθέμενος εκμεταλλευόταν την ευπάθεια, θα μπορούσε να έχει πρόσβαση διαχειριστή στο μηχάνημα. Οι παρεμβατικές ενέργειες που μπορούν να πραγματοποιηθούν από απομακρυσμένους επιτιθέμενους στον υπολογιστή ενός συγκεκριμένου χρήστη περιλαμβάνουν τη δυνατότητα επεξεργασίας, ανάγνωσης ή αφαίρεσης πληροφοριών και ακόμη και τη δημιουργία νέων λογαριασμών με πλήρη δικαιώματα χρήστη στον στοχευμένο υπολογιστή.

Για να αποφευχθούν όλα αυτά, η Microsoft συμβουλεύει τους χρήστες (πάμε πάλι) να σταματήσουν και να απενεργοποιήσουν την υπηρεσία Print Spooler

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι με την πρόσφατη ενημέρωση της Microsoft, είναι πλέον δυνατή η αλλαγή της προεπιλεγμένης συμπεριφοράς των Windows Point και Print, έτσι ώστε να μπορούν να εγκατασταθούν και να ενημερωθούν νέα και υπάρχοντα προγράμματα οδήγησης εκτυπωτή (drivers) μόνο από χρήστες με δικαιώματα διαχειριστή.

Ωστόσο η ενημέρωση δεν τους καλύπτει όλους. Έτσι η Microsoft αυτή τη φορά και για άλλη μια φορά προτείνει την διακοπή και την απενεργοποίηση της υπηρεσίας Print Spooler στους υπολογιστές (πονάει κεφάλι – κόψει κεφάλι).

Σύμφωνα με την Ομάδα Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υπολογιστών (CERT από το Computer Emergency Response Team), οι χρήστες θα πρέπει επίσης να απενεργοποιήσουν την εξερχόμενη συνδεσιμότητα SMB, για να αποφύγουν τη σύνδεση με κάποιον κοινόχρηστο εκτυπωτή.

Επιπλέον, η εταιρεία συμβουλεύει όλους τους χρήστες να εγκαθιστούν όλες τις τελευταίες ενημερώσεις ασφαλείας (ακόμα κι αν δεν λειτουργούν).

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

windows 10,windows print spooler,windows print spooler update,windows print spooler service,windows print spooler location,windows print spooler disable,iguru,iguru.gr

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).