Εντοπίστε και αφαιρέστε Keyloggers από τον υπολογιστή σας

Τα keyloggers μπορούν να εγκατασταθούν στον υπολογιστή και το κινητό σας με διάφορους τρόπους και για διάφορους λόγους. Η γνώση του τρόπου εντοπισμού και αφαίρεσης του λογισμικού keylogging είναι σημαντική για τη διατήρηση της ψηφιακής σας ιδιωτικότητας και την προστασία των ευαίσθητων δεδομένων σας από κλοπή αλλά και κατάχρηση.

what is a keylogger

Τι είναι το Keylogger;

Ένα keylogger, γνωστό και ως keystroke logger, είναι ένας τύπος κατασκοπευτικού λογισμικού που μπορεί να εγκατασταθεί σε έναν υπολογιστή, ένα τηλέφωνο ή ένα tablet για να παρακολουθεί και να καταγράφει τις πληκτρολογήσεις και τα αγγίγματά σας. Ορισμένα λογισμικά keylogging μπορούν επίσης να καταγράφουν κινήσεις του ποντικιού, εικόνες οθόνης, επιλεγμένους συνδέσμους ιστότοπων και άλλες ενέργειες εισαγωγής του χρήστη.

Όταν ένα keylogger είναι ενεργό, τα πάντα, από τους πληκτρολογούμενους κωδικούς πρόσβασης και τις πληροφορίες του λογαριασμού έως τα προσωπικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τις αναζητήσεις που πραγματοποιείτε στον ιστότοπο, καταγράφονται σε ένα αρχείο καταγραφής, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να ανακτηθεί και να διαβαστεί από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση στο backend του keylogger.

Τα keyloggers συχνά συνδέονται με μόλυνση από άλλους τύπους κακόβουλου λογισμικού, αλλά όχι πάντα. Ένα keylogger θα μπορούσε επίσης να αναπτυχθεί από γονείς, καχύποπτους συζύγους, μια αντίπαλη επιχείρηση ή σχεδόν από οποιονδήποτε θέλει να παρακολουθεί κρυφά τι πληκτρολογείται ή εισάγεται σε μια συγκεκριμένη συσκευή.

Το λογισμικό keylogging δεν είναι παράνομο, αλλά ο τρόπος χρήσης του μπορεί να είναι. Ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν ανοιχτά keyloggers για να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι δεν χρησιμοποιούν τον χρόνο και τον εξοπλισμό της εταιρείας για προσωπικές εργασίες, όπως η περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή η συνομιλία με φίλους.

keylogger

Keylogging Software vs. Hardware

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι keyloggers: λογισμικό και υλικό.

Τα keyloggers software εγκαθίστανται αόρατα στη συσκευή που πρόκειται να παρακολουθηθεί, συχνά μαζί με άλλο κακόβουλο λογισμικό. Δεν θα δείτε κανένα εικονίδιο εφαρμογής ή ρυθμίσεις που να δείχνουν ότι είναι εγκατεστημένο, αν και κάποιο λογισμικό keylogging κρύβεται σε κοινή θέα χρησιμοποιώντας ένα άλλο φαινομενικά αθώο εικονίδιο εφαρμογής. Τα αρχεία logs μπορούν στη συνέχεια να αποστέλλονται αυτόματα μέσω του δικτύου ή να αποστέλλονται με email χωρίς να το γνωρίζετε. Αυτό μπορεί να συμβεί με σχεδόν από οποιοδήποτε πρόγραμμα, ίσως αρκετές φορές την ημέρα.

Τα keyloggers hardware πρέπει να είναι φυσικά συνδεδεμένα με τον υπολογιστή. Αυτό μερικές φορές σημαίνει ότι μια εξειδικευμένη συσκευή USB συνδέεται σε μια εφεδρική θύρα USB, αλλά συχνά μεταξύ του ενσύρματου πληκτρολογίου και του υπολογιστή. Μια συσκευή hardware keylogging θα μπορούσε πολύ εύκολα να περάσει απαρατήρητη πολύ εύκολα.

Οι συσκευές καταγραφής πληκτρολογίου χρησιμοποιούν συνήθως ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο. Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή keylogging θα πρέπει να ανακτηθεί από όποιον την τοποθέτησε εκεί, προτού τα καταγεγραμμένα δεδομένα μπορούν να μεταφορτωθούν και να διαβαστούν.

Πώς να εντοπίσετε Keyloggers στον υπολογιστή σας

Τα keyloggers hardware είναι συνήθως εύκολο να εντοπιστούν. Απλά κοιτάξτε στο πίσω μέρος του υπολογιστή σας και ελέγξτε για τυχόν ασυνήθιστες συσκευές στις θύρες USB ή συνδεδεμένες στο καλώδιο του πληκτρολογίου σας. Απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν αφαιρείτε κατά λάθος έναν νόμιμο προσαρμογέα USB.

Η ανίχνευση ενός keylogger software μπορεί να απαιτήσει περισσότερο χρόνο και προσπάθεια, αλλά μπορεί να γίνει αν ξέρετε τι να αναζητήσετε.

Αναζητήστε ασυνήθιστες διεργασίες στη Διαχείριση εργασιών

Για τους χρήστες των Windows, το πρώτο μέρος που πρέπει να αναζητήσετε για λογισμικό καταγραφής πληκτρολογίου είναι η Διαχείριση εργασιών. Αναπτύξτε τη Διαχείριση εργασιών για να εμφανίσετε λεπτομέρειες και προσθέστε τις στήλες για να εμφανίσετε τα ονόματα των εκδοτών. Στη συνέχεια, μπορείτε να πραγματοποιήσετε κύλιση στη λίστα των διεργασιών για να βρείτε τυχόν ασυνήθιστες καταχωρήσεις.

Κάντε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για τυχόν ύποπτα ονόματα διεργασιών για να μάθετε αν σχετίζονται με keyloggers. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να πληκτρολογήσετε σε ένα έγγραφο κειμένου, ενώ παρακολουθείτε τη δραστηριότητα στη Διαχείριση εργασιών. Εάν η δραστηριότητα μιας άγνωστης διεργασίας αυξάνεται κατά την πληκτρολόγηση, ερευνήστε την.

keylogger1

Ελέγξτε τη λίστα των εφαρμογών σας για ασυνήθιστες εφαρμογές

Ελέγξτε τη λίστα του εγκατεστημένου λογισμικού για τυχόν εφαρμογές ή προγράμματα που φαίνονται να μην είναι τα γνωρίζεται. Είναι εξαιρετικά απίθανο ένα keylogger να ονομάζεται “keylogger”, οπότε αναζητήστε εφαρμογές που δεν θυμάστε να έχετε εγκαταστήσει.

Αν δεν είστε σίγουροι για τη νομιμότητα μιας εφαρμογής, κάντε κάποια διαδικτυακή έρευνα για να μάθετε αν θα μπορούσε να είναι ένα μεταμφιεσμένο keylogger.

keylogger2

4 ενδείξεις ότι ο υπολογιστής σας έχει Keylogger

Λίγοι από εμάς ελέγχουμε τυχαία το πίσω μέρος των υπολογιστών μας ή σαρώνουμε τη Διαχείριση εργασιών για απροσδόκητες διεργασίες, αλλά ευτυχώς υπάρχουν αρκετές κοινές ενδείξεις ότι ένα keylogger εργάζεται στον υπολογιστή σας.

  • Ένα πρόγραμμα περιήγησης με αργή ή περίεργη συμπεριφορά, όπως καθυστερήσεις όταν κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ή χρησιμοποιείτε τη λειτουργία αναζήτησης.
  • Καθυστέρηση εισόδου όταν πληκτρολογείτε ή κάνετε κλικ στο ποντίκι/trackpad.
  • Ο δείκτης του ποντικιού εξαφανίζεται για λίγα λεπτά κατά τη διάρκεια της χρήσης.
  • Απροσδόκητες ή συχνές καταρρεύσεις εφαρμογών και συστήματος.

Αν και είναι αλήθεια ότι ορισμένα ή όλα αυτά μπορεί επίσης να είναι σημάδι διαφορετικών προβλημάτων του υπολογιστή, θα πρέπει τουλάχιστον να σας προτρέψουν να τα διερευνήσετε περαιτέρω, ιδίως αν τα αντιμετωπίζετε όλα ταυτόχρονα.

Πώς να αφαιρέσετε ένα Keylogger

Εάν βρείτε το λογισμικό καταγραφής πληκτρολόγησης κατά την επιθεώρηση των εκτελούμενων διεργασιών ή εφαρμογών σας, θα πρέπει να μπορείτε να το διαγράψετε ή να το απεγκαταστήσετε χειροκίνητα. Δυστυχώς, τα keyloggers συχνά μεταμφιέζονται ως νόμιμο λογισμικό, γεγονός που μπορεί να κάνει τον εντοπισμό και την αφαίρεσή τους πιο δύσκολη.

Ο πιο καλός τρόπος για την αφαίρεση ενός keylogger είναι η χρήση του λογισμικού προστασίας από ιούς. Εκτελέστε μια πλήρη ή βαθιά σάρωση, χρησιμοποιώντας ενημερωμένο λογισμικό, και αν το λογισμικό περιλαμβάνει ειδικό σαρωτή keylogger, χρησιμοποιήστε τον. Όταν εντοπιστεί ένα keylogger, θα σας δοθεί η δυνατότητα να το αφαιρέσετε.

Ο φάκελος προσωρινών αρχείων σας είναι συχνά ένα ακατάστατο και εύκολα ξεχασμένο μέρος, ιδανικό για να κρυφτεί το λογισμικό keylogging. Η εκκαθάριση των Προσωρινών αρχείων σας και στη συνέχεια, η τακτική επανάληψη της διαδικασίας, θα σημαίνει ένα μέρος λιγότερο για να παραμονεύει το λογισμικό κατασκοπείας.

keylogger3

Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, η επαναφορά του υπολογιστή σας θα πρέπει να αφαιρέσει ακόμη και το πιο επίμονο λογισμικό καταγραφής πληκτρολογίου. Πρόκειται σαφώς για μια αρκετά δραστική λύση, αλλά εφόσον δημιουργήσετε σωστά αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας, η πλήρης επαναφορά δεν είναι τόσο χρονοβόρα και δύσκολη όσο ήταν παλαιότερα.

Αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων keylogging

Οι καλύτεροι τρόποι για να αποτρέψετε τις επιθέσεις keylogging στο μέλλον είναι η επιλογή αξιόπιστου λογισμικού προστασίας από ιούς και η ενημέρωσή του, μαζί με το λογισμικό του συστήματός σας. Τα περισσότερα γνωστά λογισμικά προστασίας από ιούς θα σας παρέχουν τουλάχιστον κάποια προστασία από keyloggers software.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.111 εγγεγραμμένους.
Keylogger

Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).