Επικίνδυνες επεκτάσεις στο Chrome

Υπάρχουν διάφορες επικίνδυνες επεκτάσεις του Chrome που είναι και συνάμα άχρηστες, οι οποίες θα ήταν σοφότερο να τις απεγκαταστήσετε άμεσα.

Το πρόγραμμα περιήγησης Chrome έρχεται με μία πληθώρα λειτουργιών που καλύπτουν τις ανάγκες κάθε χρήστη. Ακολουθώντας την λογική του Firefox, και το Chrome έδωσε το δικαίωμα στους προγραμματιστές να προσθέσουν τις δικές τους προτάσεις λειτουργικότητας και χαρακτηριστικών με την μορφή των επεκτάσεων.

Έτσι οι επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης Chrome είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε νέα χαρακτηριστικά στο αγαπημένο σας πρόγραμμα περιήγησης. Αν και οι επεκτάσεις αυτές προσφέρονται από την επίσημη σελίδα του Chrome και σύμφωνα με την εταιρεία ελέγχονται εξονυχιστικά για κρυμμένο λογισμικό, δεν είναι πάντοτε έτσι.

Στο αιώνιο παιχνίδι γάτας – ποντικιού οι άχρηστες και κακογραμμένες επεκτάσεις μπορούν να προκαλέσουν πολύ περισσότερο κακό παρά βοήθεια. Αλλά και οι απατεώνες πάντα θα βρίσκουν τρόπους να τρυπώσουν.

Υπάρχουν επεκτάσεις που είτε χρησιμοποιούν πολλούς πόρους του συστήματος σας, είτε συλλέγουν τα δεδομένα σας, είτε εγκαθιστούν λογισμικό διαφημίσεων, είτε ανακατευθύνουν τις αναζητήσεις σας σε ιστότοπους με ανεπιθύμητο περιεχόμενο και άλλες παρόμοιες καταστάσεις, που σίγουρα δεν θέλετε στο σύστημά σας.

Είναι δύσκολο να παρακολουθείτε τι αναφέρουν κάθε ημέρα οι άλλοι χρήστες για τις επεκτάσεις που έχετε κατεβάσει, ώστε να μάθετε άμεσα αν κάτι πάει στραβά. Η λύση είναι καταρχήν να διαγράψετε τις παρακάτω συγκεκριμένες επεκτάσεις αλλά και να καταλάβετε την λογική με την οποία θα πρέπει να εγκαθιστάτε κάτι στο Chrome.

Σας συμβουλεύουμε λοιπόν να αποφύγετε επεκτάσεις που έχουν να κάνουν με την παρακάτω θεματολογία:

Δωρεάν VPN

chrome extention hola vpn

Όταν θέλετε να παρακάμψετε τις τοπικές απαγορεύσεις ή ακόμα και να κινηθείτε ανώνυμα στο διαδίκτυο συνήθως απευθύνεστε σε μία υπηρεσία VPN. Το VPN θα λοξοδρομήσει ένα αίτημά σας προς μία συγκεκριμένη διεύθυνση στο διαδίκτυο αλλάζοντας την ΙΡ και την χώρα σας που εμφανίζεται σε τρίτους.

Τέτοιες υπηρεσίες πληρώνονται καθώς απαιτούν την χρήση server επί 24ώρου βάσεως και αν ενοικιάσετε ένα VPN αυτό μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιηθεί από όλες τις συσκευές και που έχετε στο σπίτι σας. Όχι μόνο από ένα browser όπως το Chrome. Δεν έχει λοιπόν λογική να βάλετε σαν επέκταση ένα δωρεάν VPN μόνο για το Chrome γιατί απλά προσφέρεται δωρεάν σαν επέκταση.

Όσοι έχουν Windows δεν έχουν παρά να πάνε στο Ρυθμίσεις > Δίκτυο και Internet > VPN και να ρυθμίσετε εκεί την σύνδεσή σας ώστε όλη η κίνηση του υπολογιστή σας να περνάει από το VPN. Όταν ακούτε για δωρεάν θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί για τυχόν φάκα γύρω από το τυρί.

Παράδειγμα η επέκταση Hola για Chrome που θα την βρείτε στο chrome Web Store. Eίναι μια εξαιρετικά δημοφιλής επέκταση, ωστόσο, σε αντίθεση με ένα σωστό VPN, το Hola λειτουργεί ως δίκτυο μεσολάβησης peer-to-peer. Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι χρησιμοποιούν το Hola στην πραγματικότητα «δανείζονται» τη σύνδεση άλλου χρήστη.

Ακόμη χειρότερα, το Hola έχει χρησιμοποιηθεί ως γιγάντιο σύστημα botnet. Σε αντάλλαγμα για τη δωρεάν υπηρεσία, το Hola χρησιμοποιεί μέρος του εύρους ζώνης της σύνδεσή σας για να τροφοδοτήσει τις συνδέσεις άλλων χρηστών. Στο παρελθόν, το Hola πούλησε αυτό το εύρος ζώνης μέσω της τότε συνδεδεμένης υπηρεσίας Luminati (τώρα Bright ). Πριν η εταιρεία εισαγάγει αυστηρότερες οδηγίες, κακόβουλα άτομα εκμεταλλεύτηκαν το σύστημα για να εξαπολύσουν επιθέσεις DDoS σε μεγάλους ιστότοπους.

Ενώ το Hola μπορεί να παρέχει μια χρήσιμη υπηρεσία, σας συνιστούμε να μείνετε μακριά από αυτήν τη επέκταση που ανταλλάσσει το εύρος ζώνης σας σε άγνωστα μέρη. Επιπλέον, εάν κάποιος άλλος χρήστης αποκτήσει πρόσβαση στη σύνδεσή σας μέσω του δικτύου του Hola και επισκεφτεί  παράνομο υλικό στο διαδίκτυο, θα μπορούσε να σας φέρει σε μπελάδες.

Προστασία από ιούς

chrome extention antivirus

Οι επεκτάσεις από κατασκευαστές προγραμμάτων antivirus υπάρχουν σχεδόν μόνο για να κερδίσουν χρήματα για αυτές τις εταιρείες. Σχεδόν κάθε πρόγραμμα προστασίας για ιούς παρακολουθεί την κυκλοφορία ιστού σας για ασφάλεια ούτως ή άλλως, επομένως δεν χρειάζεστε κάποια ειδική επέκταση προγράμματος περιήγησης, αλλά ένα γενικό πρόγραμμα για όλο τον υπολογιστή.

Ορισμένες από αυτές τις επεκτάσεις παρουσιάζουν αμφισβητήσιμη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής των πληροφοριών περιήγησής σας και της αλλαγής της αρχικής σελίδας ή της προεπιλεγμένης μηχανής αναζήτησης. Η χρήση μιας από αυτές τις επεκτάσεις δεν σας κάνει πιο ασφαλείς, επομένως θα πρέπει απλώς να τις απαλλαγείτε από αυτές.

Άλλωστε οι περισσότεροι browsers προσφέρουν μία ασφάλεια κατά των κακόβουλων ιστοσελίδων με ενσωματωμένες λειτουργίες τους.

Ασαφείς επεκτάσεις

Επεκτάσεις που υπόσχονται λαγούς και πετραχήλια αλλά με πολλές ασάφειες στην περιγραφή τους καλό είναι να μην τους δίνεται σημασία. Και ειδικά αν οι κριτικές τους αναφέρουν την λέξη “απάτη”.

Επίσης επεκτάσεις που δεν υπάρχουν στοιχεία του κατασκευαστή τους, όπως ιστότοπος ή διεύθυνση καλύτερα είναι να μην τις εγκαταστήσετε.

Για παράδειγμα, στα μέσα του 2021, εμφανίστηκε μια επέκταση με τίτλο The New NX και άρχισε να λαμβάνει πολλές αρνητικές κριτικές. Η περιγραφή της εφαρμογής είναι εξαιρετικά ασαφής. Έλεγε ότι “οδηγεί τους χρήστες σε σχετικό περιεχόμενο όταν ένας ιστότοπος δεν υπάρχει πλέον. Επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν να βρίσκουν σχετικούς ιστότοπους όταν ο κανονικός τους ιστότοπος είναι εκτός ς.”

chrome web store the new nx

Αυτή η έλλειψη σαφήνειας είναι ένα σημάδι ότι δεν πρέπει να εγκαταστήσετε την επέκταση. Μην εγκαταστήσετε ποτέ κάτι εάν δεν ξέρετε τι ακριβώς κάνει.

Τα στιγμιότυπα οθόνης ήταν επίσης ασαφή. Και αν κάνατε κλικ στην επιλογή Ιστότοπος για να επισκεφτείτε τη σελίδα της επέκτασης, ήταν ένας σχεδόν άδειος ιστότοπος με μόνο μια λίστα εγγραφής μέσω email, συνδέσμους πίσω στη σελίδα του Chrome Web Store και κουμπιά κοινωνικής δικτύωσης που δεν κάνουν τίποτα. Και το κερασάκι ήταν ότι αρκετές κριτικές για την επέκταση ανέφεραν ότι πρόκειται για απάτη.

Άγνωστες επεκτάσεις

Γενικώς να αποφεύγετε επεκτάσεις που δεν έχουν πολλά ή ακόμα και αν έχουν downloads είναι από ιδιώτες με ελάχιστες δημιουργίες στο Chrome.

Αν κάποιος άγνωστος έχει μοιράσει μία και μοναδική επέκταση στο Chrome χωρίς να έχει αρκετά downloads, χωρίς ιστοσελίδα, χωρίς διεύθυνση, με μόνο ένα gmail σαν επικοινωνία και σας αναφέρει ότι η επέκταση βρίσκει ή σας δίνει κάτι δωρεάν, καλύτερα να φύγετε.

Παρόλο που το Chrome έχει διαγράψει πολλές κακόβουλες επεκτάσεις δυστυχώς ξεφυτρώνουν νέες σαν να μανιτάρια. Η Cisco’s Duo Security δημοσίευσε μια αναφορά τον Φεβρουάριο του 2020 σχετικά με δεκάδες κακόβουλες επεκτάσεις που η Google αφαίρεσε από το Web Store.

Τα περισσότερα από αυτά έχουν αμφισβητήσιμα ονόματα, όπως EasyToolOnline Promos ή LoveTestPro Ad Offers. Οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα εγκαταστήσετε κάτι τέτοιο εξαρχής, αλλά αξίζει να ελέγχετε κατά καιρούς τη λίστα των εγκατεστημένων επεκτάσεων σας για να δείτε τι αναφέρουν στις κριτικές οι άλλοι χρήστες.

Σκουπίδια όπως αυτά παρουσιάζονται ως χρήσιμο πρόσθετο, αλλά λειτουργούν στο παρασκήνιο για την αναπαραγωγή διαφημίσεων, ώστε οι εταιρείες να μπορούν να βγάλουν χρήματα.

Παράδειγμα το FindMeFreebies, μια επέκταση με κακές κριτικές που υποτίθεται ότι θα σας βοηθήσει να βρείτε δωρεάν προϊόντα στο διαδίκτυο. Ωστόσο, το μόνο που κάνει είναι να αλλάξει τη σελίδα της νέας καρτέλας σε FindMeFreebies.com, η οποία διαφημίζει τρόπους εύρεσης δωρεάν αντικειμένων.

findmefreebies chrome

Η παραβίαση της αρχικής σας σελίδας ή της σελίδας νέας καρτέλας όπως κάνει το FindMeFreebies είναι μια κοινή τακτική των ανεπιθύμητων επεκτάσεων που θέλουν απλώς να σας εμφανίζουν διαφημίσεις για να κερδίσουν χρήματα. Η επέκταση δεν είναι πλέον στο Chrome Web Store, ωστόσο, θα πρέπει να ελέγξετε αν υπάρχει στο αντίγραφο του στο Chrome σας, από προηγούμενη εγκατάσταση και να αποφύγετε τυχόν επεκτάσεις όπως αυτή.

Πώς να αποφύγετε επικίνδυνες επεκτάσεις στο Chrome

Δυστυχώς, η παρακολούθηση των επικίνδυνων επεκτάσεων του Chrome είναι πάντα μια μικρή πρόκληση. Υπάρχουν περιπτώσεις που νόμιμες επεκτάσεις πωλήθηκαν σε κακόβουλες εταιρείες, οι οποίες στη συνέχεια τις χρησιμοποίησαν για να κερδίσουν χρήματα πουλώντας τα δεδομένα σας ή γεμίζοντας την επέκταση σκουπίδια.

Πριν εγκαταστήσετε οποιαδήποτε επέκταση, ελέγξτε τις κριτικές στο Web Store, ιδιαίτερα τις πρόσφατες. Εάν βλέπετε σε μεγάλο βαθμό αρνητικές κριτικές που διαμαρτύρονται για διαφημίσεις ή άλλη κακή συμπεριφορά, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτήν την επέκταση. Αξίζει επίσης να αναζητήσετε στο Google το όνομα της επέκτασης, καθώς πιθανότατα θα βρείτε αναφορές για προβλήματα σε διάφορα φόρουμ.

Είναι επίσης καλή ιδέα να κάνετε κλικ στο Ιστότοπος της επέκτασης. Αν αυτό φαίνεται αντιεπαγγελματικό ή είναι κενό, αυτό είναι σημάδι μίας κακής επέκτασης.

Για να ελέγξετε τις εγκατεστημένες επεκτάσεις σας, κάντε κλικ στο κουμπί Μενού με τις τρεις κουκκίδες, στην επάνω δεξιά γωνία του Chrome και επιλέξτε Περισσότερα εργαλεία > Επεκτάσεις. Απενεργοποιήστε οτιδήποτε δεν χρησιμοποιείτε συχνά, στην λογική ότι αν δεν το χρησιμοποιείτε δεν το χρειάζεστε.

Εάν δεν αναγνωρίζετε μια επέκταση ή απλά δεν τη θέλετε, κάντε κλικ στην “Κατάργηση” .

Επιλέξτε “Λεπτομέρειες” για να δείτε περισσότερα σχετικά με μια επέκταση, συμπεριλαμβανομένων των αδειών της. Στην ενότητα “Πρόσβαση στον ιστότοπο“, μπορείτε να επιλέξετε σε ποιους ιστότοπους μπορεί να έχει πρόσβαση στο πρόγραμμα περιήγησης.

Τέλος, μπορείτε να κάνετε κλικ στο “Προβολή στο Chrome Web Store” για να δείτε τη σελίδα λήψης για την επέκταση. Αυτό διευκολύνει τον έλεγχο πρόσφατων κριτικών για μια επέκταση που μπορεί να είχατε εγκαταστήσει πριν καιρό.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

One Comment

Leave a Reply
  1. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΛΗΨΗ ΜΙΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΔΩ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ? ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!! ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΕ ΒΟΗΘΑΕΙ ΚΑΘΟΤΙ ΑΡΧΑΡΙΟΣ .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).