Επιστήμονες έφτιαξαν υλικό που δεν υπάρχει στη γη

Το NPR αναφέρει ότι “δύο ομάδες επιστημόνων — η μία στο Northeastern University της Βοστώνης· και η άλλη από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο — ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι κατάφεραν να κατασκευάσουν, σε ένα εργαστήριο, ένα υλικό που δεν υπάρχει φυσικά στη Γη”.

meteorites

“Μέχρι τώρα έχει βρεθεί μόνο σε μετεωρίτες”.

Η Laura Henderson Lewis, μια από τις καθηγήτριες της ομάδας του Northeastern, ανέφερε ότι το υλικό που βρέθηκε στους μετεωρίτες είναι ένας συνδυασμός δύο βασικών μετάλλων, του νικελίου και του σιδήρου, τα οποία ψύχονταν κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών καθώς κυλούσαν σαν μετεωροειδή μέσα από το διάστημα. Αυτή η διαδικασία δημιούργησε μια μοναδική ένωση με ένα συγκεκριμένο σύνολο χαρακτηριστικών που την καθιστούν ιδανική για χρήση σε μόνιμους μαγνήτες υψηλής τεχνολογίας που αποτελούν βασικό συστατικό μιας μεγάλης σειράς προηγμένων μηχανών, από ηλεκτρικά οχήματα μέχρι τουρμπίνες διαστημικών λεωφορείων.

Η ένωση ονομάζεται και το γεγονός ότι οι επιστήμονες βρήκαν έναν τρόπο να την φτιάξουν σε εργαστήριο είναι τεράστια υπόθεση. Εάν ο συνθετικός τετραταενίτης λειτουργεί σε βιομηχανικές εφαρμογές, θα μπορούσε να κάνει τις τεχνολογίες πράσινης ενέργειας σημαντικά φθηνότερες. Θα μπορούσε επίσης να ταράξει την αγορά σπάνιων γαιών, στην οποία κυριαρχεί σήμερα η Κίνα, και να δημιουργήσει μια σεισμική αλλαγή στη βιομηχανική ισορροπία μεταξύ Κίνας και Δύσης.

  Xiaomi το καλύτερο και το χειρότερο που έχει συμβεί στο Android

Αλλά θα περάσει πολύς χρόνος μέχρι ο τετραταενίτης να είναι σε θέση να διαταράξει τις υπάρχουσες αγορές, αναφέρει η Laura Lewis.

Σύμφωνα με την επιστήμονα “υπάρχουν ακόμη πολλές δοκιμές που πρέπει να γίνουν για να διαπιστωθεί εάν ο εργαστηριακός τετραταενίτης είναι τόσο ανθεκτικός και χρήσιμος όσο το υλικό του διαστήματος”.

Ακόμα κι αν αποδειχτεί τόσο καλό, θα περάσουν πέντε έως οκτώ χρόνια πριν κάποιος μπορέσει να φτιάξει μόνιμους μαγνήτες από αυτό. Στο μεταξύ, οι ανταγωνιστές της Κίνας εργάζονται σκληρά για να προμηθευτούν δικές τους σπάνιες γαίες. Οι ΗΠΑ επενδύουν σε ορυχεία στην Αυστραλία, ενώ παράλληλα αναζητούν υλικά στη Μαλαισία. Από την άλλη οι Ιάπωνες ερευνούν τρόπους εξαγωγής στοιχείων από λάσπη που εξορύσσεται από τον πυθμένα της θάλασσας.

τετραταενίτης,επιστήμη

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


37  +    =  39